Despre Parcul Național Retezat 

Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935, de către Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, și savantul Emil Racoviță. Este cunoscut ca rezervație a biosferei din anul 1979 și are statu de arie naturală protejată de interes național și internațional

Se află în partea de vest a Carpaților Meridionali, cuprinzând o suprafață de 38.138 hectare din Masivul Retezat-Godeanu. Există aici peste douzeci de vârfuri de peste 2000 de metri și peste 80 de lacuri glaciale. 

În plus, Parcul include rezervația științifică Gemenele, care se întinde o suprafață de 1630 de hectare. 

Găsim aici peste 1000 de specii de plante superioare, 50 de specii de mamifere, 168 de specii de păsări, 9 specii de reptile și 5 specii de amfibieni. 

De asemenea, se găsesc mai multe feluri de habitate naturale, precum păduri medio-europene din fag, păduri acidofile de molid, cursuri de apă montane, mlaștini turboase și mișătoare, vegetație lemnoasă cu myricaria germanică și versanți stâncoși silicatici. 

În ceea ce privește flora, Parcul Național Retezat adăpostește arbori și arbuști cu specii de conifere, bujori de munte, albăstreaua de munte, angelică sau sisinel de munte.

Politica monetară poate se mai schimbă, dar conducerea Băncii Naționale a României, nu. Și ce dacă?
Recomandări
Politica monetară poate se mai schimbă, dar conducerea Băncii Naționale a României, nu. Și ce dacă?

Se găsesc aici mamifere precum urs carpatin, râs, mistreț, cerb, pisică sălbatică, dar și amfibieni și reptile precum salamandra de foc, năpârcă, vipră sau șopârlă de câmp. 

În privința păsărilor, aici există cocoș de munte, pescăruș albastru, acvila de munte, barza neagră, ciocănitoarea verzuie sau șoimul călător. 

Parcul Național Retezat – unde se află și cum ajungi 

Microbuze/Autobuze: Există două rute, una în partea sudică, ce leagă municipiul Petroșani de Buta/Cheile Buții și a doua în partea de nord care leagă Ohaba de Sub Piatră de Cârnic.

Tren: Accesul pe calea ferată este posibil din Subcetate (gară, trenuri accelerate), Ohaba de Sub Piatră (haltă, trenuri personale) şi Petroşani (gară, trenuri rapide sau  accelerate).

Auto: Prin felul în care este aşezat, masivul este accesibil din două direcţii: Hațeg și Petroșani.

În Hațeg se poate ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Haţeg) sau dinspre Caransebeş, pe DN68 (Caransebeş-Haţeg). Din Hațeg avem patru căi de acces în Parcul Național Retezat:

  • Haţeg – Ohaba de Sub Piatră – Sălaşu de Jos – Sălaşu de Sus – Mălăieşti – Nucşoara – Cârnic – Pietrele, pe E79 până la Ohaba de sub Piatră, drum judeţean până la Cârnic. Drum asfaltat până la Nucşoara, apoi drum de pământ până la Cârnic. De la Cârnic la Pietrele este drum forestier. Accesul auto pentru turişti mai sus de Cârnic este interzis.
  • Haţeg – Râu de Mori – Suseni (Cetatea de Colţ, Mănăstirea Colţ) – Râuşor, drum judeţean până la Râuşor. Drumul este asfaltat până la Râușor. Este accesibil auto tot timpul anului, cu excepţia zilelor cu ninsoare puternică.
  • Haţeg – Toteşti – Ostrov – Ostrovu Mic – Râu de Mori – Brazi – Gura Zlata – Gura Apelor – Rotunda – Poiana Pelegii, pe DN68 până la prima intersecţie după Toteşti, pe DJ686A până la Gura Apelor, apoi pe un drum forestier. Starea drumului este bună până la Brazi, de unde drumul este din plăci de beton, cu denivelări. De la Gura Apei până în Poiana Pelegii drumul forestier este accesibil.
  • Haţeg – Pui – Râu Bărbat – Hobiţa – pe Râu Bărbat – Stâna de Râu, pe E79 până la Pui, pe drum judeţean DJ667 până la Hobiţa, apoi pe drumul forestier care urmăreşte Râul Bărbat până la Stâna de Râu.  
Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului
Recomandări
Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului

Drum asfaltat până la Râu Bărbat, drum forestier până la Stâna de Râu. În Petroșani se ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Haţeg-Pui-Petroşani), sau dinspre Tg. Jiu, tot pe DN66 (Tg. Jiu – Filiaşi – Petroşani).

Din Petroşani există două căi de acces în masiv.

  • Petroşani – Lupeni – Uricani – Câmpu lui Neag – Cheile Buţii, pe DN66A până la Câmpu lui Neag (drum asfaltat), apoi pe drumul forestier (drum de pământ în stare bună).
  • Petroşani – Lupeni – Uricani – Câmpu lui Neag – Câmpuşel, pe DN66A (drum asfaltat până la Câmpu lui Neag).

Activități și trasee în Parcul Național Retezat

Dacă ajungi în Parcul Național Retezat, unul din cele mai frumoase parcuri naționale din România, cu siguranță nu ai cum să te plictisești. Găsești aici trasee cu niveluri de dificultăți diferite, de la începători, până la avansați. Iarna poți face ski și cățărări pe cascada de gheață din Valea Pietrele.

În plus, ai o mulțime de drumuri pe care poți face mountain-biking. Drumețiile prin natură sunt ideale și dacă nu știi exact ce vrei să vezi, poți apela la un ghid turistic. 

Trasee Parcul Național Retezat

  • Cârnic – Lacul Galeș – Șaua Zănoagelo – Valea Rea – Cârnic
  • Cârnic – Cabana Pietrele- Lacul Stânișoara – Vârful Retezat- Retur
  • Cârnic- Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii – Retur 
  • Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia – Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Valea Valerească – Râușor 
  • Râușor – Șaua Ciurila – Vf. Lolaia – Șaua Lolaia – Lacul Ștevia – Râușor 
  • Cabana Gura Zlata – Lacul Zănoaga – Retur 
  • Lacul Gura Apelor – Lacul Zănoaga – Retur
  • Lăpușnicul Mic – Refugiul Gugu – Vf. Gugu – Retur
  • Circuitul lacurilor din complexul glaciar bucura 
  • Gura Bucurii – Șaua Plaiu Mic- Vf. Custura – Șaua Custurii – Valea Pelegii- Gura Bucurii 
  • Cheile Scorotei – Stână Scorota – Șaua Drăcșanu-VF. Piatra Iorgovanului – Câmpușel – Cheile Scorotei 
  • Cheile Buții- Cabana Buta- Vf. Piule- Vf. Pleșa- Cheile Buții
  • Stâna de râu- Tăul Țapului – Porțile Închise- Vf. Păpușa-Vf. Păpușa Mică- Șaua Custurii-Stâna de Râu
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii
Recomandări
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii

Obiective turistice Parcul Național Retezat

Lacul Bucura

Lacul Bucura este un lac glaciar situat în Parcul Național Retezat din Munții Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România

Vârful Peleaga

Cel mai înalt vârf din Munții Retezat este vârful Peleaga având o altitudine de 2509 m. Este un vârf pe care se poate ajunge destul de ușor dinspre Poiana Pelegii trecând pe la lacul Bucura, lac care poate fi admirat în toată splendoarea lui de la înălțimea celor 2509 metri ai Pelegii. 

Vârful Retezat 

Vârful Retezat este vârful ce dă numele masivului omonim din Carpații Meridionali, dată fiind vizibilitatea sa de la mare distanță. Are o altitudine de 2482 metri. Accesul pe vârf se poate face fie din șaua Retezat fie de pe culmea Lolaia.

Lacul Zănoaga Mare 

Un lac glaciar situat în Munții Retezat, care fac parte din grupa montană Retezat-Godeanu a Carpaților Meridionali. Este cel mai adânc lac de acest tip din țară, adâncimea lui maximă fiind de 29 m. 

Lacul Galeșul 

Este întins pe o suprafață de 3,68 hectare și are o adâncime maximă de 19,5 metri. S-a format din torentul care coboară din cele trei lacuri cunoscute ca Zănoagele Galeșului, iar din el izvorăște pârâul Izvoarele Galeșului, ce face legătura cu Tăul dintre Brazi.[

Cetatea Colț 

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea. Se aflǎ pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanțǎ de satul Râu de Mori.

Barajul Gura apelor

Este un baraj artificial construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare, la aproximativ 40 de km de Hațeg, la intrarea în Parcul Național Retezat din Munții Retezat (Carpații Meridionali, România). Este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.

Cheile Zănoagei, locul în care să te retragi în weekend. Obiective turistice, activități și trasee în zonă

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Daniel9090   •   07.02.2024, 12:38

Parcul Național Retezat este un paradis pentru iubitorii de activități în aer liber

Daniel9090   •   07.02.2024, 12:37

Parcul oferă o rețea extinsă de trasee de drumeții și excursii montane pentru toate nivelurile de experiență

Daniel9090   •   07.02.2024, 12:37

Retezatul găzduiește o biodiversitate impresionantă, inclusiv numeroase specii de plante, animale și păsări

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Mureș a fost decapitată de un camion în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni
Știrileprotv.ro
O femeie din Mureș a fost decapitată de un camion în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Libertateapentrufemei.ro
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
S-a certat cu soția sa, a luat copiii și a fugit într-o pădure cu ei. Cum au fost găsiți după trei ani, adevărul șocant despre bărbat și cei trei micuți
FANATIK.RO
S-a certat cu soția sa, a luat copiii și a fugit într-o pădure cu ei. Cum au fost găsiți după trei ani, adevărul șocant despre bărbat și cei trei micuți
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Drumul de mare viteză care ar putea fi construit în totalitate până la finalul anului. Are o conexiune cu o autostradă importantă, 10 noduri rutiere, 75 de poduri/pasaje și și va fi de ajutor pentru sute de mii de români
FANATIK.RO
Drumul de mare viteză care ar putea fi construit în totalitate până la finalul anului. Are o conexiune cu o autostradă importantă, 10 noduri rutiere, 75 de poduri/pasaje și și va fi de ajutor pentru sute de mii de români
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Financiarul.ro
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
Observatornews.ro
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
Horoscop 10 octombrie 2024. Vărsătorii s-ar putea să se simtă destul de ciudat astăzi, cu atâția oameni în jur pe care nu-i mai înțeleg
HOROSCOP
Horoscop 10 octombrie 2024. Vărsătorii s-ar putea să se simtă destul de ciudat astăzi, cu atâția oameni în jur pe care nu-i mai înțeleg

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI