Despre Parcul Național Retezat 

Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935, de către Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, și savantul Emil Racoviță. Este cunoscut ca rezervație a biosferei din anul 1979 și are statu de arie naturală protejată de interes național și internațional

Se află în partea de vest a Carpaților Meridionali, cuprinzând o suprafață de 38.138 hectare din Masivul Retezat-Godeanu. Există aici peste douzeci de vârfuri de peste 2000 de metri și peste 80 de lacuri glaciale. 

În plus, Parcul include rezervația științifică Gemenele, care se întinde o suprafață de 1630 de hectare. 

Găsim aici peste 1000 de specii de plante superioare, 50 de specii de mamifere, 168 de specii de păsări, 9 specii de reptile și 5 specii de amfibieni. 

De asemenea, se găsesc mai multe feluri de habitate naturale, precum păduri medio-europene din fag, păduri acidofile de molid, cursuri de apă montane, mlaștini turboase și mișătoare, vegetație lemnoasă cu myricaria germanică și versanți stâncoși silicatici. 

În ceea ce privește flora, Parcul Național Retezat adăpostește arbori și arbuști cu specii de conifere, bujori de munte, albăstreaua de munte, angelică sau sisinel de munte.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Se găsesc aici mamifere precum urs carpatin, râs, mistreț, cerb, pisică sălbatică, dar și amfibieni și reptile precum salamandra de foc, năpârcă, vipră sau șopârlă de câmp. 

În privința păsărilor, aici există cocoș de munte, pescăruș albastru, acvila de munte, barza neagră, ciocănitoarea verzuie sau șoimul călător. 

Parcul Național Retezat – unde se află și cum ajungi 

Microbuze/Autobuze: Există două rute, una în partea sudică, ce leagă municipiul Petroșani de Buta/Cheile Buții și a doua în partea de nord care leagă Ohaba de Sub Piatră de Cârnic.

Tren: Accesul pe calea ferată este posibil din Subcetate (gară, trenuri accelerate), Ohaba de Sub Piatră (haltă, trenuri personale) şi Petroşani (gară, trenuri rapide sau  accelerate).

Auto: Prin felul în care este aşezat, masivul este accesibil din două direcţii: Hațeg și Petroșani.

În Hațeg se poate ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Haţeg) sau dinspre Caransebeş, pe DN68 (Caransebeş-Haţeg). Din Hațeg avem patru căi de acces în Parcul Național Retezat:

  • Haţeg – Ohaba de Sub Piatră – Sălaşu de Jos – Sălaşu de Sus – Mălăieşti – Nucşoara – Cârnic – Pietrele, pe E79 până la Ohaba de sub Piatră, drum judeţean până la Cârnic. Drum asfaltat până la Nucşoara, apoi drum de pământ până la Cârnic. De la Cârnic la Pietrele este drum forestier. Accesul auto pentru turişti mai sus de Cârnic este interzis.
  • Haţeg – Râu de Mori – Suseni (Cetatea de Colţ, Mănăstirea Colţ) – Râuşor, drum judeţean până la Râuşor. Drumul este asfaltat până la Râușor. Este accesibil auto tot timpul anului, cu excepţia zilelor cu ninsoare puternică.
  • Haţeg – Toteşti – Ostrov – Ostrovu Mic – Râu de Mori – Brazi – Gura Zlata – Gura Apelor – Rotunda – Poiana Pelegii, pe DN68 până la prima intersecţie după Toteşti, pe DJ686A până la Gura Apelor, apoi pe un drum forestier. Starea drumului este bună până la Brazi, de unde drumul este din plăci de beton, cu denivelări. De la Gura Apei până în Poiana Pelegii drumul forestier este accesibil.
  • Haţeg – Pui – Râu Bărbat – Hobiţa – pe Râu Bărbat – Stâna de Râu, pe E79 până la Pui, pe drum judeţean DJ667 până la Hobiţa, apoi pe drumul forestier care urmăreşte Râul Bărbat până la Stâna de Râu.  
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Drum asfaltat până la Râu Bărbat, drum forestier până la Stâna de Râu. În Petroșani se ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Haţeg-Pui-Petroşani), sau dinspre Tg. Jiu, tot pe DN66 (Tg. Jiu – Filiaşi – Petroşani).

Din Petroşani există două căi de acces în masiv.

  • Petroşani – Lupeni – Uricani – Câmpu lui Neag – Cheile Buţii, pe DN66A până la Câmpu lui Neag (drum asfaltat), apoi pe drumul forestier (drum de pământ în stare bună).
  • Petroşani – Lupeni – Uricani – Câmpu lui Neag – Câmpuşel, pe DN66A (drum asfaltat până la Câmpu lui Neag).

Activități și trasee în Parcul Național Retezat

Dacă ajungi în Parcul Național Retezat, unul din cele mai frumoase parcuri naționale din România, cu siguranță nu ai cum să te plictisești. Găsești aici trasee cu niveluri de dificultăți diferite, de la începători, până la avansați. Iarna poți face ski și cățărări pe cascada de gheață din Valea Pietrele.

În plus, ai o mulțime de drumuri pe care poți face mountain-biking. Drumețiile prin natură sunt ideale și dacă nu știi exact ce vrei să vezi, poți apela la un ghid turistic. 

Trasee Parcul Național Retezat

  • Cârnic – Lacul Galeș – Șaua Zănoagelo – Valea Rea – Cârnic
  • Cârnic – Cabana Pietrele- Lacul Stânișoara – Vârful Retezat- Retur
  • Cârnic- Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii – Retur 
  • Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia – Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Valea Valerească – Râușor 
  • Râușor – Șaua Ciurila – Vf. Lolaia – Șaua Lolaia – Lacul Ștevia – Râușor 
  • Cabana Gura Zlata – Lacul Zănoaga – Retur 
  • Lacul Gura Apelor – Lacul Zănoaga – Retur
  • Lăpușnicul Mic – Refugiul Gugu – Vf. Gugu – Retur
  • Circuitul lacurilor din complexul glaciar bucura 
  • Gura Bucurii – Șaua Plaiu Mic- Vf. Custura – Șaua Custurii – Valea Pelegii- Gura Bucurii 
  • Cheile Scorotei – Stână Scorota – Șaua Drăcșanu-VF. Piatra Iorgovanului – Câmpușel – Cheile Scorotei 
  • Cheile Buții- Cabana Buta- Vf. Piule- Vf. Pleșa- Cheile Buții
  • Stâna de râu- Tăul Țapului – Porțile Închise- Vf. Păpușa-Vf. Păpușa Mică- Șaua Custurii-Stâna de Râu
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Obiective turistice Parcul Național Retezat

Lacul Bucura

Lacul Bucura este un lac glaciar situat în Parcul Național Retezat din Munții Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România

Vârful Peleaga

Cel mai înalt vârf din Munții Retezat este vârful Peleaga având o altitudine de 2509 m. Este un vârf pe care se poate ajunge destul de ușor dinspre Poiana Pelegii trecând pe la lacul Bucura, lac care poate fi admirat în toată splendoarea lui de la înălțimea celor 2509 metri ai Pelegii. 

Vârful Retezat 

Vârful Retezat este vârful ce dă numele masivului omonim din Carpații Meridionali, dată fiind vizibilitatea sa de la mare distanță. Are o altitudine de 2482 metri. Accesul pe vârf se poate face fie din șaua Retezat fie de pe culmea Lolaia.

Lacul Zănoaga Mare 

Un lac glaciar situat în Munții Retezat, care fac parte din grupa montană Retezat-Godeanu a Carpaților Meridionali. Este cel mai adânc lac de acest tip din țară, adâncimea lui maximă fiind de 29 m. 

Lacul Galeșul 

Este întins pe o suprafață de 3,68 hectare și are o adâncime maximă de 19,5 metri. S-a format din torentul care coboară din cele trei lacuri cunoscute ca Zănoagele Galeșului, iar din el izvorăște pârâul Izvoarele Galeșului, ce face legătura cu Tăul dintre Brazi.[

Cetatea Colț 

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea. Se aflǎ pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanțǎ de satul Râu de Mori.

Barajul Gura apelor

Este un baraj artificial construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare, la aproximativ 40 de km de Hațeg, la intrarea în Parcul Național Retezat din Munții Retezat (Carpații Meridionali, România). Este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.

Cheile Zănoagei, locul în care să te retragi în weekend. Obiective turistice, activități și trasee în zonă

Sursa foto: 123rf.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Daniel9090   •   07.02.2024, 12:38

Parcul Național Retezat este un paradis pentru iubitorii de activități în aer liber

Daniel9090   •   07.02.2024, 12:37

Parcul oferă o rețea extinsă de trasee de drumeții și excursii montane pentru toate nivelurile de experiență

Daniel9090   •   07.02.2024, 12:37

Retezatul găzduiește o biodiversitate impresionantă, inclusiv numeroase specii de plante, animale și păsări

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI