Cuprins:
Despre Parcul Natural Dumbrava Sibiului
Cu o suprafață de 933 de hectare, Parcul Natural Dumbrava Sibiului se află la limita sud-vestică a orașului Sibiu, în Pădurea Dumbrava.
În partea nordică a pădurii de află Vârful Obreja, fiind traversată de râul Trinkbach, care în parcursul lui prin rezervație formează trei lacuri antropice.
Pădurea Dumbrava are multe specii de arbori și arburști, dar și multe specii de flori precum brândușa de toamnă sau orhideea. Mai mult de jumătate din arborii din pădurea Dumbrava au vârste ce depășesc 100 de ani, iar în apropierea lacului există un stejar bătrân de 400 de ani.
Aici poți vedea și mamifere precum căprioara, mistrețul, vulpea sau veverița, dar și păsări precum presură, pupăză, cuc, gaiță albastră sau corb.
Atracția principală a parcului este Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, amenajat chiar în mijlocul pădurii. Este unul dintre cele mai impresionante muzee în aer liber din Europa și aici poți admira peste 300 de gospodării țărănești, biserici și mori de vânt.
În partea de sud a pădurii se află Monumentul eroilor căzuți în cele două Războiae Mondiale, dar și Cimitirul Muncipial.
Cum ajungi la Parcul Natural Dumbrava Sibiului
Rezervația naturală Parcul Natural Dumbrava Sibiului se află în arealul orașului Sibiu, pe Calea Dumbrăvii, în direcția Rășinari, la doar patru kilometri distanță de centrul istoric.
Se poate ajunge aici autobezele 13 și 22. Parcul Natural Dumbrava Sibiului este situat la 4 km de centrul orașului, în direcția sud-vest, de-a lungul șoselei care merge spre Rășinari.
Se poate ajunge pe drumul județean 106A, ce leagă reședința de județ cu orașul Rășinari.
Odată ce ai ajuns în centrul Sibiului, vei face 6 minute spre parcul. Trebuie să mergi pe străzile Octavian Goga și Calea Dumbrăvii.
Pe jos, turiștii pot urma Calea Dumbrăvii, ajungând la destinație după aproximativ 53 minute, pe un traseu de 4.1 km. Mijloacele de transport în comun disponibile sunt 5 și 13, care vin în stație la interval de 12 minute și durează 23 minute să ajungi la parc.
Pe jos, poți merge prin Piața Mare pe un traseu de 1.1 km, care durează 13 minute, sau pe Bulevardul Corneliu Coposu, pe un traseu de 1.2 km cu o durată de 14 minute.
Altfel, poți lua transportul în comun. Liniile care fac legătura între centru și Piața Mică, directe sau indirecte, sunt 2, 5, 10, 12, 13 și 17. Circulă la fiecare 5 minute, iar călătoria durează 13 minute.
Activități în Parcul Natural Dumbrava Sibiului
În ce privește activitățile pe care le poți face în Parcul Natural Dumbrava Sibiului, acestea sunt foarte multe și foarte diverse.
Călărie
Poți explora colinele Transilvaniei, dealurile Dobrogei și alte zone superbe din România în cadrul unor excursii pe cal. Peisajele pitorești sunt cu adevărat impresionante, iar experiența călăritului este una pe care nu o vei uita prea curând.
Pescuit
În zonă, pasionații de pescuit au la dispoziție câteva locuri superbe în care pot să pescuiască dacă au permis. E drept, e nevoie de răbdare, însă cei care sunt adepții acestui sport sunt înzestrați cu ea.
Escaladă
Activitatea preferată a iubitorilor de cățărări și de adrenalină. Sunt numeroase trasee de escaladă pe care le poți urca și este o experiență inedită, mai ales dacă nu ai mai făcut-o niciodată.
Alpinism
Iubitorii de munte nu concep o vizită într-un loc atât de spectaculos fără să facă alpinism. Cei care vor adrenalină la maxim vor profita de traseele din cadrul unuia dintre cele mai frumoase parcuri naturale și naționale.
Ciclism montan
Poate fi practic cu succes pe multe trasee numeroase, unde ai șansa să vezi peisaje uimitoare. O ieșire activă în natură, prietenoasă cu mediul, care te ajută să te menții în formă și să te bucuri de spectacolul naturii.
Drumeție
O drumeție nu poate să lipsească din itinerariul unei vizite în Parcul Natural Dumbrava Sibiului, mai ales cu atât de multe obiective de văzut aici. Așa că, înarmează-te cu o sticlă de apă, ceva de mâncare și pornește în explorarea acestei rezervații care îți dezvăluie surprize la tot pasul.
Obiective turistice în Parcul Natural Dumbrava Sibiului și împreujurimi
Muzeul Civilizației Populare Astra
Este cea mai importantă instituție etnomuzeală din România și s-a născut din dorința românilor ardeleni de a își defini propria identitate.
Aici se țin diverse evenimente și festivaluri precum Zilele Hungarikum sau SoNoRo Conac IX – „Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”. Poți vedea exploziții care mai de care mai interesante, colecții și câteva căsuțe vechi, splendide.
Grădina Zoologică
Grădina Zoologică din Sibiu nu trebuie ratată, mai ales dacă vii aici cu copiii. Este locul ideal pentru o zi de relaxare și adăpoșește sute de animale pe care cei mici, dar și cei mari, vor fi încântați să le descopere și să le admire. Prețul unui bilet este de 3 lei pentru un adul și de 2 lei pentru copiii peste 3 ani.
În plus, poți închiria o bărcuță cu care să te plimbi, pentru doar 30 de lei pentru jumătate de oră.
Este prima grădină zoologică din România și s-a deschis în 1929 de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu.
Muzeul Locomotivelor cu Abur
Este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă vii în Sibiu. A fost înființat în 1994 și cuprinde peste 40 de locomitve cu aburi care au circulat în România.
Pasionații în domeniu vin aici ori de câte ori au ocazia, iar pentru copii, locul este fascinant.
Parcul Natural Dumbrava Sibiului
Principala atracție turistică din Sibiu, Parcul se află la doar 4 kilometri de centrul orașului și este locul ideal unde să îți petreci o zi de relaxare sau de drumeție. Vei vedea peisaje spectaculoase și vei întâlni mai multe specii de păsări și mamifere.
Piața Aurarilor
Se întinde la Piața Mică și ajunge prin Pasajul Aurarilor, oână la Orașul de Jos. Și-a primit numele pentru că la finalul secolului XV-lea, meșterii aurari își avea atelierele aici.
Alte obiective turistice din Sibiu
- Piața Mare
- Podul Minciunilor
- Biserica Romano-Catolică
- Muzeul Brukenthal
- Muzeul de Istorie
- Turnul Sfatului
- Muzeul Farmaciei
- Casa Artelor
- Turnul Scărilor
- Catedrala Evanghelică
- Orașul de Jos
Transalpina – cel mai impresionant drum din țară. Ce obiective turistice poți vizita
Sursa foto: 123rf.com