Cuprins:
Cele mai populare parcuri din București
Printre cele mai populare parcuri din București se numără Herăstrău, Cișmigiu, IOR, Carol sau Parcul Circului.
Odată cu venirea primăverii, parcurile devin din ce în ce mai populate. După o săptămână agitată în traficul din București, mulți dintre locuitorii Capitalei aleg să se relaxe în aceste parcuri, care sunt o adevărată oază de liniște, natură și aer curat.
În plus, multe dintre aceste parcuri au locuri speciale de joacă pentru copii, piste de biciclete, țarcuri pentru câini și alte amenajări pentru cei care vor să își petreacă timpul în natură.
Bucureștenii se pot plimba cu barca pe majoritatea lacurilor din parcuri, iar în cele mai mari există terase, restaurante și baruri.
De asemenea, parcurile se numără printre locurile de alergat din București populare.
Printre cele mai frumoase și populare parcuri din București se regăsesc Parcul Natural Văcărești, Parcul Plumbuita, Parcul Bordei, Parcul Pădurea Băneasa, Kiseleff, Grădina Icoanei sau Moghioroș ori 23 August.
Parcuri din București – lista completă
- Parcul Motodrom
- Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost Parcul IOR)
- Parcul Bazilescu (fost Nicolae Bălcescu)
- Parcul Bordei
- Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”
- Parcul Carol I (sau al Libertății)
- Parcul Circul de Stat
- Parcul Cișmigiu
- Parcul Copilului
- Parcul Crângași
- Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroș)
- Parcul Eroilor
- Grădina Episcopiei
- Parcul Filaret
- Parcul Floreasca
- Parcul Florilor
- Parcul Gării de Nord
- Parcul Giulești
- Parcul Grozăvești
- Parcul Regele Mihai I al României (fost Herăstrău)
- Parcul Humulești
- Grădina Icoanei
- Parcul Ion Voicu (actualmente Ioanid)
- Parcul Izvor
- Parcul Izvorul Rece
- Parcul Kiseleff
- Parcul Lumea Copiilor
- Parcul Mare Ferentari
- Parcul Mic Ferentari
- Parcul Morarilor
- Parcul Moghioroș
- Parcul Național (fost 23 August)
- Parcul Obor
- Parcul Operei
- Parcul Pantelimon
- Parcul Plevnei
- Parcul Plumbuita
- Parcul Sfânta Maria
- Parcul Gheorghe Petrașcu (IOR)
- Parcul Sebastian
- Parcul Tei
- Parcul Tineretului
- Parcul Titan
- Parcul Titanii
- Parcul Tosca
- Parcul Venus
- Orășelul Copiilor
Despre cele mai mari și cunoscute parcuri din București
Parcul Cișmigiu
Este cea mai veche grădină publică din Capitală și unul dintre parcurile simbol ale Bucureștiului. Este înscris pe lista monumentelor istorice și se întinde pe o suprafață de 17 hectare, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din București.
În sud se află Bulevardul Regina Elisabeta, în timp ce în nord este delimitat de Strada Știrbei Vodă. În vest este Strada Schitu Măgureanu, iar în est Strada Brezoianu.
Are mai multe intrări, distribuite pe fiecare dintre arterele care îl înconjoară, în afară de strada Brezoianu.
A fost inaugurat în anul 1853, iar iarna, lacul devine patinoar. Cei care vin aici se pot bucura de o plimbare cu barca pe lac și pot admira diferitele specii de arbori, de la stejar, arțar, pin, molid, castan, pini roșii japonezi, magnolii și Ginko Biloba.
Parcul Herăstrău
Este cel mai mare parc din București și și-a schimbat recent numele în Parcul Regele Mihai I al României. Se întinde pe 110 hectare, iar lacul ocupă 74 dintre ele. Aici se află Grădina Japoneză, una dintre cele mai mari atracții ale Capitalei.
Primăvara, aici înfloresc cireșii, oferind un peisaj de senzație. Oamenii vin aici pentru picnicuri, relaxare și ședințe foto. În acest parc există terase, restaurante, baruri, locuri de joacă pentru copii, mese de ping pong, skate park, zonă de fitness și multe altele.
Parcul Tineretului
A fost construit între 1965 și 1974 și are 80 de hectare, fiind situat în partea sudică a orașului, între parcul Carol și parcul Văcărești. La nord-est este mărginit de Bulevardul Tineretului, iar la sud-vest de Strada Olteniței.
Se găsesc aici suprafețe de joacă pentru copii, un debarcader cu dane pentru bărci și multe spații de relaxare. Aici găsim specii de rațe, gâște și broaște țestoase.
Parcul Natural Văcărești
Este prima arie protejată urbană a țării și cel mai mare spațiu al Capitalei. Aici s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, stufăriș, cuiburi de plop și stuf în jurul lacului.
Este o oază de natură în București și este ideală pentru toți iubitorii de locuri verzi. Este unul dintre cele mai frumoase parcuri din țară.
Parcul Carol I
Unul dintre cele mai vechi parcuri din București și a fost declarat monument istoric în 2004. Se află în sectorul 4, pe Dealul Filaretului și inițial conținea și o mică grădină zoologică. În interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, un loc destinat spectacolelor în aer liber.
Printre obiectivele turistice din Parcul Carol I se numără Mausoleul, Fântâna George Grigore Cantacuzino, Statuile Giganți, Fântâna Zodiac, Arenele Romane sau Castelul Vlad Țepeș.
Parcul Plumbuita
Se află în cartierul Colentina și este amplasat pe malul lacului Plumbuita. Este declarat monument istoric și are 80 de hectare, având locuri de joacă pentru copii, o pergolă cu mese și scaune și un curs artificial îngust de apă cu câteva poduri.
În plus, are un teren de fotbal, iar pe lac a fost construită o fântână arteziană modernă.
Printre obiectivele arhitecturale istorice importante din acest parc se află Mănăstirea Plumbuita și Palatul Ghika Tei, în sudul lacului.
Parcul IOR
Cunoscut și sub numele de Parcul Alexandru Ioan Cuza sau Parcul Titan, acesta se află în sectorul 3. Denumirea de IOR vine de la numele fabricii Întreprinderea Optică din România, care se află în vecinătate.
Parcul este situat în partea central-estică a Capitalei, în perimetrul delimitat de străzile Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertății, C-tin Brâncuși, Baba Novac și Nicolae Grigorescu.
Are 85 de hectare și face parte din parcurile mari din București. Aici se află Biserica Pogorârea Sfântului Duh și Lacul Titan, care este despărțit de podul Liviu Rebreanu în două segmente: Lacul Titan 1 și Lacul Titan 2. Există cinci insule în acest parc.
Parcul Circului
Se află în sectorul 2 și are o suprafață de 26 de hectare. În mijlocul său se află lacul cu izvoare naturale, unde sunt lotuși egipteni, o plantă rară.
În plus, aici există broasca țestoasă de apă europeană, care s-a înmulțit. Se mai numește și Parcul Tonola, pentru că a fost amenajat pe fosta „groapă Tonola”.
Există amfibieni și trei specii de reptile. În ultimii ani nivelul apei lacului cu lotuși roz a scăzut dramatic.
Aici putem vedea arbori precum Ginko Biloba, platani sau chiparoși de baltă.
Sursa foto: 123rf.com