Cea mai cunoscută dintre acestea este „La Ville-Lumière”, care se traduce prin „Orașul Luminilor”. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu care este originea acestei denumiri, însă dacă vei lectura articolul de față vei afla răspunsul la această întrebare.

De unde provine numele de Paris

Paris este în prezent unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume. Numele pe care îl deține în prezent capitala franceză provine de la primii săi locuitori, care au fost membrii tribului galic cunoscut sub numele de Parisii.

Oraşul era denumit Lutetia (mai complet, Lutetia Parisiorum, „Lutetia Parisii-lor”), în perioada romană între secolul I şi al VI-lea, dar în timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363 d.Hr.) numele oraşului a fost schimbat în Paris.

Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii timp de aproape 1.000 de ani, iar mai târziu, înainte de seclui al XIX-lea, avea să devină chiar cel mai mare oraș al planetei.

De ce Parisul este supranumit „Orașul Luminilor”

Parisul şi-a câştigat renumele de „Oraș al luminilor” în primul rând datorită faptului că, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, era un important centru educațional la nivel mondial. Mai târziu, avea să devină unul dintre primele oraşe din Europa care implementa iluminatul stradal. Însă, totuși, de unde vine porecla „Orașul Luminilor”?

Există oameni care cred că aceasta i-a fost atribuită Parisului tocmai datorită faptului că este un oraș foarte luminat noaptea. În realitate, explicația este cu totul alta. Reputația Parisului ca „Oraș al luminilor” se datorează moștenirii sale istorice. Acest supranume datează încă de la mijlocul secolului al XVII-lea, în perioada domniei regelui Ludovic al XIV-lea.

După o lungă perioadă de războaie și lupte civile interne, regele Soarelui, așa cum era supranumit Ludovic al XIV-lea, și-a luat angajamentul de a restabili credința oamenilor în lege și în ordine.

În acele vremuri, Parisul era considerat un oraș foarte periculos, motiv pentru care municipalitatea  a venit cu două propuneri. Prima viza sporirea numărului de polițiști pe străzi, iar cea de-a doua se referea la iluminarea orașului cu felinare și cu torțe.

Drept urmare, Ludovic al XIV-lea l-a numit drept primul locotenent general al poliției pariziene pe Nicolas de la Reynie. Acesta a dat ordin la 15 martie 1667, ca locuitorii orașului să fie obligați să aprindă lumânări și lămpi cu ulei la ferestre.

În acest mod, cetățenii parizieni iluminau curțile și străzile pentru a-i descuraja pe hoți să mai pătrundă prin efracție. Ulterior, iluminatul stradal s-a răspândit în întreaga lume, însă Parisul a rămas „Orașul luminilor” până în zilele noastre.

Citește și: Biserica Sacré Coeur, Paris – curiozități despre ”Castelul Alb din Cer”

Turnul Eiffel din Paris, luminat noaptea

Parisul, „Orașul Luminilor”

În momentul de față, Parisul este unul dintre cele mai bine iluminate orașe din lume, având aproape 300 de locuri „aprinse” precum clădiri, fântâni, biserici, statui și monumente. În același timp, în capitala franceză există 37 de poduri peste Sena, 33 dintre acestea fiind iluminate.

Parisul este foarte bine iluminat și în perioada Sărbătorilor de iarnă, atunci când municipalitatea instalează peste 2,5 kilometri de ghirlande de beculețe, între Place de la Concorde și până la Arcul de Triumf. Totodată, cei 450 de copaci existenți de-o parte și de alta a celebrului bulevard Champs-Elysées sunt decorați cu mii de luminițe.

Însă, dincolo de tradiționalele decorațiuni de Crăciun, cel mai cunoscut și mai reprezentativ punct de atracție din Paris rămâne Turnul Eiffel. Acesta strălucește în fiecare noapte ca un adevărat brad de iarnă datorită celor 40 de km de ghirlande care numără aproximativ 20.000 de beculețe.

Vezi şi Palatul Versailles – curiozități și lucruri uimitoare despre acest simbol al Franței, precum şi Muzeul Louvre din Paris – curiozități despre cel mai vizitat muzeu din lume!

Urmărește-ne pe Google News