Despre parmezan

Este produsă numai în Italia, în provinciile Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua (parțial) și Bologna (parțial). De obicei, este brânza care însoțește spaghetele și alte paste tipice italienești, dar are și multe alte utilizări. Parmezanul face parte din bucătăria națională italiană și poate fi consumat atât ras, cât și în felii. Este o brânză tare, ascuțită și uscată.

Modul în care parmezanul este fabricat și regiunea din Italia din care provine sunt strict controlate.

Marca Parmigiano Reggiano este protejată, și există numai în Europa. În multe părți ale lumii, brânza este vândută sub denumirea de parmezan care nu are nicio legătură cu adevăratul Parmigiano Reggiano.

Brânza parmezan originală este una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume.

În cadrul Uniunii Europene, termenul parmezan poate fi folosit, prin lege, doar pentru a se referi la Parmigiano-Reggiano propriu-zis, care trebuie să fie fabricat într-o zonă geografică restrânsă, folosind metode strict definite. 

În multe zone din afara Europei, denumirea „Parmesan” a devenit generică: Oricare dintre o serie de brânzeturi de ras tare în stil italian se numește parmezan.

După hotărârea europeană conform căreia „parmezan” nu poate fi folosit ca denumire generică, o companie și-a redenumit brânza tare „Pamesello” în Europa.

Amenințare cruntă a Rusiei pentru Ucraina, după ce Volodimir Zelenski a refuzat armistițiul de Ziua Victoriei: „Kievul nu va supraviețui până pe 10 mai”
Recomandări
Amenințare cruntă a Rusiei pentru Ucraina, după ce Volodimir Zelenski a refuzat armistițiul de Ziua Victoriei: „Kievul nu va supraviețui până pe 10 mai”

Un tip de brânză, foarte asemănătoare, dar produsă într-o altă regiune din Italia, este Grana Padano. Grana Padano este produsă în Lombardia,

Cum poți folosi parmezan

Parmezanul este un ingredient de care mulți bucătari și bucătari nu se pot lipsi. Fie că este folosit pentru a termina un risotto, pentru a face biscuiți sau pur și simplu pentru a fi împrăștiat peste paste, aroma sa de nucă, fructată și intens bogată excelează și îmbunătățește o mare varietate de preparate.

Însă mulți dintre noi nu explorează posibilitățile parmezanului atât de mult pe cât am putea. Pentru că această brânză artizanală veche de secole oferă mult mai multe decât ți-ai putea imagina.

Ce trebuie să cauți atunci când cumperi parmezan

În primul rând, este important să recunoaștem că Parmigiano Reggiano este singurul parmezan. Acesta este un produs cu denumire de origine protejată (DOP), ceea ce înseamnă că caracteristicile sale distinctive și legătura cu zona de origine sunt garantate de un sistem de norme UE.

 „Parmigiano Reggiano” este aplicat ca marcă de origine pe coaja brânzei, ceea ce asigură calitatea și trasabilitatea. Caută mărcile de garanție Parmigiano Reggiano și DOP afișate pe brânza preporționată.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Românii din diaspora votează masiv
Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Românii din diaspora votează masiv

Un alt lucru de luat în considerare este maturitatea brânzei. Vârsta este esențială în cazul parmezanului – perioada minimă de maturare este de 12 luni, dar poate continua timp de 24 de luni sau mai mult, timp în care brânza își dezvoltă aroma, textura și digestibilitatea. 

Parmigiano Reggiano învechit timp de 30 de luni sau mai mult este mai uscat și mai sfărâmicios și are un gust mai nuanțat și mai distins.

Parmezanul conține cheag animal și, prin urmare, nu este vegetarian.

Temperatura la care este depozitat poate afecta profilul de aromă al Parmigiano Reggiano. Odată deschis, trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între 4 și 8°C. Parmezanul întreg nu trebuie congelat, deoarece nu reacționează bine la temperaturi scăzute – totuși, parmezanul ras poate fi congelat.

Pentru o conservare optimă, se recomandă să depozitezi parmezanul întreg și ambalat în vid în frigider, recomandând bucătarilor „să îl folosească proaspăt în primele două săptămâni, apoi doar pentru a fi dat pe răzătoare în rizoto și paste timp de încă patru săptămâni după aceea”.

Cu ce se potrivește parmezanul

Este aproape de la sine înțeles că parmezanul ras păstrat într-o cutie sau într-un pachet nu este o modalitate ideală de conservare a brânzei – parmezanul începe să își piardă mult din aroma sa după ce este ras. 

Cât costă un kilogram de varză nouă în piață? „E exact ce trebuie! Merge călită cu puțină cărniță”
Recomandări
Cât costă un kilogram de varză nouă în piață? „E exact ce trebuie! Merge călită cu puțină cărniță”

Datorită texturii sale speciale, aromei și gustului excepțional, există multe moduri de a obține ce e mai bun din această brânză tare italiană. Îl poți folosi pentru a asezona cartofi noi, orez, paste sau chiar mămăligă caldă. 

În plus, prin amestecarea parmezanului cu unt moale și pesmet, acesta poate fi folosit pentru a adăuga o crustă la cotletele de vițel sau la alte tipuri de carne și la unii pești.

Parmezanul poate fi la fel de eficient servit ca atare sau ca parte a unui platou cu brânzeturi, mezeluri și fructe. Parmezanul se potrivește excelent cu alte ingrediente italiene – șuncă de Parma, bresaola -salam italian picant, măsline, nuci, struguri.

Folosește parmezanul pentru a face paste carbonara. Rade parmezan, amestecă-l cu gălbenușuri de ou și piper proaspăt măcinat. Pune pastele fierbinți peste acest sos în tigaie și amestecă doar până devine cremos.

Îl poți folosi pe sandvișuri, în salate, ca topping pentru pizza, vinete la cuptor, șnițele sau chifteluțe marinate. 

Parmezanul dă oricărui preparat o aromă aparte, ducându-l la alt nivel. Încearcă-l în tot felul de rețete, de la tocănițe, salate, sandvișuri calde, pizza sau lasagna, risotto sau bruschete.

Gorgonzola – ce este și cum arată. Cum o folosești în rețete

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Unica.ro
„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Votarea deja a început! Surpriză: candidatul de pe locul 1 nu era favorit la începutul campaniei! Românii, în cea mai mare confuzie electorală: 1 din 5 nu știe cu cine să voteze
Viva.ro
Votarea deja a început! Surpriză: candidatul de pe locul 1 nu era favorit la începutul campaniei! Românii, în cea mai mare confuzie electorală: 1 din 5 nu știe cu cine să voteze
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Șoferii pot reduce consumul de carburant cu 15-25% dacă scot un singur element de pe mașină
Adevarul.ro
Șoferii pot reduce consumul de carburant cu 15-25% dacă scot un singur element de pe mașină
Ana Bodea, dezvăluiri despre relația cu Valentin Butnaru. Ce apreciază la iubitul ei, deși între ei există o diferență de vârstă de 15 ani: „Toată lumea știe că sunt...”
Elle.ro
Ana Bodea, dezvăluiri despre relația cu Valentin Butnaru. Ce apreciază la iubitul ei, deși între ei există o diferență de vârstă de 15 ani: „Toată lumea știe că sunt...”
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
O stewardesă din SUA a dezvăluit cât câştigă într-o lună, lucrând doar part time. Suma i-a şocat pe urmăritorii ei de pe TikTok
Observatornews.ro
O stewardesă din SUA a dezvăluit cât câştigă într-o lună, lucrând doar part time. Suma i-a şocat pe urmăritorii ei de pe TikTok
Horoscop 3 mai 2025. Vărsătorii sunt convinși că doar prin reacții dure vor reuși să obțină ceea ce li se cuvine de la parteneri, de orice fel ar fi ei
HOROSCOP
Horoscop 3 mai 2025. Vărsătorii sunt convinși că doar prin reacții dure vor reuși să obțină ceea ce li se cuvine de la parteneri, de orice fel ar fi ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI