2. Dacă stai picior peste picior vei face varice – FALS! Poziţia picior peste picior nu determină apariţia varicelor, ci doar o senzaţie de amorţeală a piciorului care suportă greutatea. Dilataţiile venoase care apar mai frecvent la nivelul gambelor, pe faţa internă a genunchilor şi pe coapse au alte cauze, printre care moştenirea ereditară, sarcina sau sedentarismul.

3. Pasta de dinţi vindecă herpesul – FALS! Având un conţinut de mentă, pasta de dinţi are un rol dezinfectant şi usucă herpesul, însă nu îl vindecă. Este nevoie de tratamente antiherpetice locale şi generale şi de curăţarea corectă a zonei pentru a scăpa de acest virus.

4. Şamponul pentru bebe, bun pentru orice tip de păr – FALS! Normal, mixt, uscat, sensibil sau gras, la fel ca pielea, părul are nevoie de o îngrijire specifică. E adevărat că şamponul pentru bebeluşi e foarte blând, însă pentru a avea o podoabă capilară sănătoasă şi strălucitoare ai nevoie de produse adecvate nevoilor ei.

5. Scapi de celulită dacă slăbeşti – FALS! Slăbitul scade doar în foarte mică măsură volumul celulelor adipoase afectate de celulită, adică în care s-au acumulat lichide şi toxine. Ca să scapi de această problemă inestetică trebuie să îţi corectezi alimentaţia şi să faci tratamente speciale, precum drenajul limfatic sau lipoaspiraţia.

6. Dacă te speli pe faţă cu apă rece, pielea va fi mai fermă – FALS! Apa rece, ca şi cea fierbinte, excită capilarele de la nivelul pielii şi, prin urmare, poate irita faţa. Mai mult, spălatul cu apă rece poate provoca o afecţiune numită cuperoză (prin piele se văd vase de sânge subţiri, sparte), care nu poate fi tratată, ci doar “mascată” cu cosmetice.

7. Nu te spăla prea des pe cap, fiindcă îţi cade părul – FALS! Fiecare persoană trebuie să îşi spele părul de câte ori e nevoie. Importantă e folosirea produselor de calitate.

8. Nu e nevoie să foloseşti cremă cu factor de protecţie UV când e înnorat – FALS! Chiar dacă soarele e acoperit, razele ultraviolete străbat stratul de nori şi pot provoca arsuri grave. Ca să te protejezi pe tot parcursul zilei, aplică pe piele o cremă cu factor cât mai ridicat de protecţie solară.

9. Trebuie să piepteni părul de 100 de ori pe zi – FALS! Un păr corect întreţinut trebuie periat dimineaţa şi seara, pentru ca sebumul protector de la nivelul scalpului să ajungă pe toată lungimea firului. Pieptănat excesiv, părul e traumatizat şi se despică firul. Se recomandă un pieptăn din os sau din lemn.

10. Nu e bine să te speli cu săpun pe faţă – FALS! E bine să foloseşti săpunuri speciale pentru curăţarea feţei o dată pe zi, de preferat seara, după demachiere. Nu trebuie utilizate cele cu coloranţi sau cu sodă, care usucă pielea şi o irită.

11. Vârfurile despicate ale părului pot fi reparate – FALS! Singurul mod de a scăpa de ele este să le tunzi şi să previi degradarea părului, acordându-i îngrijirea necesară.

12. Părul clătit cu apă rece este mai strălucitor – FALS! Ca să ai un păr strălucitor, limpezeşte- l la final cu apă călduţă în care ai adăugat sucul stors dintr-o jumătate de lămâie sau puţin oţet alimentar.

13. Dacă ai tenul închis la culoare, nu te afectează ultravioletele – FALS! La pielea mai închisă la culoare nu se observă înroşirea, însă, la fel ca şi la cea deschisă, se arde, se decojeşte şi se ridează în urma expunerii excesive la soare.

14. Gheaţa ajută la micşorarea porilor pielii – FALS! Nimic nu poate micşora porii pielii. Mărimea lor este rezultatul geneticii, nu al temperaturii de la nivelul pielii. Mărimea porilor poate fi doar estompată, cu fond de ten.

15. Tenul gras nu are nevoie de hidratare – FALS! Pentru îngrijirea acestui tip de piele este nevoie de o cremă specială sau de tratamente hidratante realizate de un specialist.

16. Nu e bine să storci coşurile şi punctele negre – FALS! Coşurile şi punctele negre trebuie curăţate, însă nu trebuie să faci asta acasă, apăsând pielea cu unghia, pentru că poţi zdrobi ţesuturile şi îţi poţi păta faţa. Dacă ai astfel de probleme, e bine să te programezi lunar la cosmetică.

17. Punctele negre sunt provocate de praf – FALS! Punctele negre sunt provocate de excesul de sebum şi de celulele moarte care nu sunt îndepărtate prin gomaj. Astfel, se formează un “dop” care astupă porii, iar în contact cu aerul se închide la culoare. Apelează la un specialist ca să scapi de ele.

18. Dacă îl razi, părul va creşte mai des – FALS! Dacă obişnuieşti să îţi razi părul inestetic de pe corp, trebuie să ştii că acest lucru nu îl va îndesi. Se poate întâmpla doar ca unele fire să crească pe sub piele, un pic mai aspre şi cu rădăcini mai puternice.

fotografii: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News