Despre pască și originea ei

Pasca, alături de ouăle roșii, reprezintă un simbol al Paștelui și este nelipsită de pe multe dintre mesele românilor în aceste zile.

Multe scrieri leagă tradiția de a face și de a mânca pască de tradiția iudaică. Vechii evrei, în amintirea trecerii prin Marea Roşie și eliberarea din Egipt, mâncau miel și pâine nedospită – azimă. La Cina cea de Taină, Iisus Hristos și apostolii au mâncat miel, după ritualul evreiesc şi azimă, aşa cum relatează şi Evangheliile.

Pentru creștini însă, mielul, pasca și vinul sunt simboluri cu noi semnificații, diferite de cele ale evreilor: Mielul este Iisus Hristos, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.

De-a lungul timpului, creștinii au transformat pasca evreiască într-un desert deosebit, ce poate fi umplut cu brânză, ciocolată și fructe confiate.

Pască cu aluat de cozonac – rețete

Pasca se poate pregăti în multe feluri, în funcție de preferințe. Dacă îți place însă pasca cu aluat de cozonac, iată câteva rețete din care să te inspiri:

Pască cu aluat de cozonac – rețeta clasică

Pască cu aluat de cozonac - rețete
Pască cu aluat de cozonac
Crin Antonescu își recunoaște înfrângerea electorală: „E ireversibil. Oamenii care m-au votat să decidă singuri pe cine vor susține în turul doi”
Recomandări
Crin Antonescu își recunoaște înfrângerea electorală: „E ireversibil. Oamenii care m-au votat să decidă singuri pe cine vor susține în turul doi”
  • Pentru aluat:
  • 1/2 kg făină;
  • 150 g zahăr;
  • 250 ml lapte;
  • un cubuleț drojdie;
  • 200 ml ulei;
  • 2 galbenușuri;
  • un praf sare;
  • esențe după gust;
  • Pentru umplutură:
  • un kg brânză de vaci;
  • 150 g stafide;
  • 5 ouă;
  • 200 g zahăr tos;
  • 60 g unt;
  • 3-4 linguri griș;
  • coajă rasă de lamâie;

Pentru uns: un ou.

Mod de preparare

Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare.

După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră.

Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.

Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.

Descoperă și – Drob de miel – rețete pe care le poți pregăti pentru masa de Paște

Pască cu aluat de cozonac și umplutură de brânză cu stafide

Pască cu aluat de cozonac și umplutură de brânză cu stafide
Pască cu aluat de cozonac și umplutură de brânză cu stafide
Acuzații interne de sabotaj electoral în Coaliția PSD-PNL-UDMR. Fețe triste și optimism rezervat în echipa lui Crin Antonescu REPORTAJ
Recomandări
Acuzații interne de sabotaj electoral în Coaliția PSD-PNL-UDMR. Fețe triste și optimism rezervat în echipa lui Crin Antonescu REPORTAJ

Ingrediente

  • 250 g zahăr
  •  200 g unt
  •  25 g drojdie
  •  coaja de lămâie şi portocală
  •  1 kg brânză de vaci
  •  2 linguri smântână
  •  2 linguri făină
  •  4 ouă
  •  200 g stafide
  •  2 pliculete zahăr vanilat
  •  1 praf sare
  •  60 ml lapte
  •  300 g făină

Mod de preparare

Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele.

Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.

Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle.

Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul.

Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă. Sursă – retete.unica.ro.

Rezultate parţiale BEC alegeri prezidenţiale. Nicușor Dan a trecut pe locul 2 în fața lui Crin Antonescu
Recomandări
Rezultate parţiale BEC alegeri prezidenţiale. Nicușor Dan a trecut pe locul 2 în fața lui Crin Antonescu

Pască cu aluat de cozonac și fructe confiate

Pască cu aluat de cozonac și fructe confiate
Pască cu aluat de cozonac și fructe confiate

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 200 ml lapte cald
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 100 g unt topit
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Coaja rasă de lămâie și/sau portocală
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură smântână
  • 1 lingură făină sau griș
  • 100 g fructe confiate
  • Coajă de lămâie, esență de vanilie sau rom, după gust

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în puțin lapte cald cu 1 linguriță de zahăr și lasă 10 min la dospit. Într-un bol mare, pune făina, zahărul, sarea, coaja de lămâie/portocală.

Adaugă ouăle, drojdia activată, laptele cald și începe să frămânți. La final, încorporează untul topit treptat, până aluatul devine elastic. Lasă-l la dospit 1-1,5 ore, acoperit, până își dublează volumul.

În acest timp, amestecă brânza cu ouăle, zahărul, smântâna, făina, esențele. Adaugă fructele confiate și amestecă ușor.

Ia 2/3 din aluat și întinde-l într-o formă rotundă de copt tapetată cu hârtie de copt. Din restul de aluat formează două șnururi și împletește-le. Pune împletitura pe marginea formei ca o coroniță.

Toarnă umplutura de brânză în mijloc, nivelează frumos.

Lasă pasca să mai dospească 15-20 min. Unge cu ou bătut deasupra. Coace la 180°C timp de 45-50 minute, până se rumenește frumos și trece testul cu scobitoarea.

Pască cu aluat de cozonac și glazură de ciocolată

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 3 ouă;
  • 100 g unt;
  • 6 linguri zahăr;
  • 25 ml ulei de floarea-soarelui;
  • un praf sare;
  • coaja de la 1-2 lămâi;
  • 35 g drojdie;
  • 125 ml lapte;
  • 500 g făină;
  • unt pentru tapetat tava;

Pentru umplutură:

  • 400 g brânză dulce;
  • 200 g stafide;
  • 5 ouă;
  • esenţă de vanilie;
  • 200 g zahăr;

Pentru ornat: un ou pentru uns; 50 g ciocolată topită pentru glazură;

Mod de preparare

Se pregătește maiaua cu puțină făină, zahăr, drojdie și lapte. Se cerne făina și se adaugă restul ingredientelor, laptele, uleiul călduț și maiaua. Se încorporează, se acoperă aluatul și se lasă să crească aproximativ 50 de minute.

Se bat albușurile spumă cu zahărul și se formează bezeaua. Brânza dulce se amestecă cu gălbenușurile, stafidele și vanilia și, la final, se adaugă bezeaua.

Aluatul dospit se împarte în două. Se fac două forme, una de coș și alta de colac împletit. Se întinde crema de brânză în coșul de aluat, deasupra se pune colacul împletit, se ung cu ou și se bagă în cuptor.

Se servește ornată cu glazură de ciocolată şi ornamente pentru Paşte.

Pască cu aluat din pandișpan și mascarpone

Pască cu aluat din pandișpan și mascarpone
Pască cu aluat din pandișpan și mascarpone

Ingrediente

Pentru blat

  • 4 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie

Pentru umplutură:

  • 500 gr mascarpone
  • 250 gr brânză proaspătă de vaci
  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 250 gr smântână grasă
  • 125 gr unt cu 82 % grăsime
  • coaja de la o lămâie bio
  • 2 lingurițe de esență de lămâie
  • 30 gr amidon de porumb
  • 5 gr praf de copt
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spună și se adaugă zahărul până când bezeaua devine fermă. Se încorporează gălbenușurile, esența și făina, adăugată treptat. Se tapetează o tava cu hârtie de copt și se toarnă jumătate din aluatul de pandișpan în ea.

Se pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 10-12 minute, sau până când blatul de pandișpan se rumenește ușor la suprafață.

Între timp, se pregătește compoziția de brânză. Se amestecă mascarponele cu brânza proaspătă și smântâna grasă.

Untul se amestecă cu jumătate din cantitatea de zahăr, până devine cremos și se adaugă unul câte unul gălbenușurile, coaja de lămâie și esența și amidonul amestecat cu praful de copt.

Albușurile se mixează cu restul de zahăr până se obține o bezea. Totul se încorporează în compoziția de brânză și se omogenizează bine. Blatul de pandișpan se scoate din cuptor și peste el se întinde compoziția de brânză. Deasupra se pune a doua parte din compoziția pentru blat de pandișpan.

Se dă la cuptor și se coace 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute. După stingerea focului, tava cu pască se mai lasă la cuptor 10 minute, cu ușa întredeschisă, pentru a se răci lent.

Pască cu aluat de cozonac și cacao

Ingrediente

  • 500 g făină tip 000
  • 7 g drojdie uscată
  • 250 ml lapte călduț
  • 2 ouă întregi
  • 100 g zahăr brun
  • 80 g unt topit
  • 2 linguri cacao
    1 linguriță esență de rom
  • 1 praf de sare
  • Coajă rasă de portocală

Pentru umplutură

  • 250 g mascarpone
  • 150 g smântână lichidă
    200 g ciocolată neagră (70%)
  • 2 ouă
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 lingură amidon de porumb
    Esență de vanilie

Pentru uns: 1 ou bătut

Mod de preparare

Amestecă făina cu cacaoa și un praf de sare într-un bol mare. Dizolvă drojdia în laptele călduț cu 1 linguriță de zahăr și lasă 10 minute să se activeze.

Într-un bol separat, bate ouăle cu zahărul, esența de rom și coaja de portocală. Toarnă ouăle peste făină, adaugă drojdia activată și începe să frămânți. Când se omogenizează, adaugă untul topit, treptat.

Frământă până devine elastic și ușor lucios. Lasă-l la dospit în jur de o oră.

Topește ciocolata împreună cu smântâna lichidă pe baie de aburi sau la microunde, atenție să nu fiarbă!

Lasă puțin să se răcorească, apoi adaugă mascarpone, zahărul pudră, vanilia, ouăle și amidonul. Mixează totul până obții o cremă fină.

Ia două treimi din aluat și întinde-l într-o formă rotundă de tort (cu pereți detașabili) unsă sau tapetată. Din restul de aluat fă o funie răsucită și pune-o pe margine.

Toarnă umplutura în mijloc și nivelează ușor. Lasă 20 de minute să mai crească puțin în tavă.
Unge aluatul de deasupra cu ou bătut.

Coace pasca în cuptor preîncălzit la 170°C, timp de 50-55 de minute. Dacă se rumenește prea tare, acoperă ușor cu folie.

Descoperă mai multe rețete de pască cu brânză din care să te inspiri.

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultate alegeri prezidențiale, turul 1 – 4 mai 2025, conform BEC!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Unica.ro
„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Prima femeie care a candidat în România la alegerile prezidențiale: "De ce nu te întorci la cratiță?"
Viva.ro
Prima femeie care a candidat în România la alegerile prezidențiale: "De ce nu te întorci la cratiță?"
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
Adevarul.ro
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
Ana Bodea, dezvăluiri despre relația cu Valentin Butnaru. Ce apreciază la iubitul ei, deși între ei există o diferență de vârstă de 15 ani: „Toată lumea știe că sunt...”
Elle.ro
Ana Bodea, dezvăluiri despre relația cu Valentin Butnaru. Ce apreciază la iubitul ei, deși între ei există o diferență de vârstă de 15 ani: „Toată lumea știe că sunt...”
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Rezultate exit-poll alegeri prezidenţiale 2025. CURS: George Simion - 33%; Crin Antonescu - 23%; Nicuşor Dan - 21%; AVANGARDE: Nicuşor Dan şi Crin Antonescu, la egalitate
Observatornews.ro
Rezultate exit-poll alegeri prezidenţiale 2025. CURS: George Simion - 33%; Crin Antonescu - 23%; Nicuşor Dan - 21%; AVANGARDE: Nicuşor Dan şi Crin Antonescu, la egalitate
Horoscop 5 mai 2025. Fecioarele au parte de inspirație astăzi, dar ca să o poată folosi, vor avea nevoie și de mai multă stăpânire de sine
HOROSCOP
Horoscop 5 mai 2025. Fecioarele au parte de inspirație astăzi, dar ca să o poată folosi, vor avea nevoie și de mai multă stăpânire de sine

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI