Pască cu brânză şi smântână

Ingrediente pentru pască cu brânză şi smântână

Pentru aluat:

  • 300 g făină;
  • 25 g drojdie;
  • 20 g zahăr;
  • 30 ml ulei;
  • două bucăți gălbenuşuri;
  • 150 ml lapte călduţ;
  • un praf sare;
  • o lingură de coajă rasă de la jumătate de lămâie;

Pentru umplutură:

  • 300 g brânză grasă;
  • 300 ml smântână grasă;
  • 4 bucăți ouă;
  • 4 linguri de griş;
  • 100 g zahăr;
  • o ceașcă coajă şi zeamă de la o lămâie;
  • un plic de zahăr vanilat;
  • 1/2 fiolă de esenţă de rom;
  • o ceașcă de stafide.

Mod de preparare

Pentru aluat: se dizolvă drojdia în laptele cald, se pune o lingură de zahăr şi două de făină şi se lasă la cald până creşte bine maiaua. Făina se cerne într-un lighean, în mijloc se toarnă maiaua, se amestecă puţin, apoi, pe rând, se adaugă sarea, gălbenuşurile, uleiul şi coaja de lămâie. Se frământă bine aluatul, până devine fin şi neted, şi se lasă la crescut o oră. Din aluat se opreşte o bucățică din care se modelează crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tăvii.

Pentru umplutură: se amestecă brânza cu smântâna şi se mixează cu blenderul de mână pentru a scăpa de cocoloaşele de brânză. Astfel se obţine o cremă spumoasă, în care se adaugă şi restul ingredientelor şi se omogenizează.

Crema de brânză obținută se toarnă peste aluatul din tavă, care se dă la cuptor la 180°C. Când începe să se rumenească, se montează deasupra crucea făcută din aluatul pus deoparte. Pasca este gata când trece testul scobitorii.

Pască cu brânză de vaci fără aluat

Ingrediente pască rapidă fără aluat

  • 5 linguri de făină;
  • 800 g brânză de vaci;
  • 200 ml smântână;
  • un plic de budincă de vanilie;
  • 200 g de zahăr pudră brut;
  • 5 ouă;
  • o linguriță de praf copt;
  • vanilie;
  • două mâini de stafide puse la hidratat în apă călduță cu miere (sau zahăr);
  • vanilie.

Mod de preparare

Se amestecă brânza cu smântâna, gălbenușurile și zahărul pudră. Praful de budincă de vanilie, făina și praful de copt se amestecă, apoi se încorporează și ele. Se adaugă vanilia și stafidele, se amestecă, iar la final se încorporează și albușurile bătute spumă. Aluatul se poate pune în orice formă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor, la foc mic,  până se rumenește deasupra și chiar dacă pare necoaptă la mijloc, o scoatem. Se va întări când se va răci.

Pască cu brânză dulce și stafide

Ingrediente

Pentru aluat

  • două ouă
  • 120 g zahăr
  • un pachet zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 100 g unt
  • 100 g stafide
  • 3-4 linguri rom
  • 50 g nuci sau migdale tocate mărunt

Pentru umplutură

  • 500 g brânză proaspătă de vaci
  • 4 ouă
  • 150 g zahăr
  • un plic zahăr vanilat
  • o lingura coajă rasă de lămâie
  • 100 g unt
  • o lingură griş
  • o lingură făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 100 g stafide
  • 3-4 linguri rom
  • două gălbenuşuri
  • 150 ml lapte
  • un pachet mic drojdie de bere
  • 500 g făină albă 000

Mod de preparare

Se foloseşte făină albă de bună calitate, uscată şi păstrată în bucătăria încălzită cel puţin 3-4 ore, înainte de folosire. În acest timp se poate cerne de 2-3 ori. Drojdia de bere trebuie să fie proaspătă, în perioada de garanţie indicată pe ambalaj. Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească până la călduţ, pe grătarul aragazului. Untul se freacă până se înmoaie sau se topeşte la cald, iar stafidele se spală, se curăţă şi se stropesc cu rom.

Se dizolvă drojdia de bere, o linguriţă rasă de zahăr şi un gălbenuş în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, apoi se amestecă cu 1-2 linguri făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii. Se acoperă şi se lasă într-un loc cald, la dospit, 5-10 minute. Între timp, zahărul se dizolvă în laptele căduţ şi se aromează cu zahărul vanilat, iar un albuş se bate spumă cu un praf de sare.

Maiaua crescută se amestecă cu restul de făină cernută, laptele călduţ, două gălbenuşuri, jumătate din untul topit şi albuşul bătut spumă cu sare. Se frământă energic până se desprinde de pe vas sau se mixează până se obţine un aluat omogen. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la crescut într-un loc cald, ferit de curent. Se lasă la dospit aproximativ 30 de minute. Aluatul este bine crescut atunci când îşi dublează volumul.

Pentru a obţine un aluat foarte bun, cu o textură fină care să se desfacă fâşii, este bine să se mai frământe o dată. La aluatul crescut se adaugă coaja rasă de la o lămâie, stafidele macerate şi nuca tocată. Se frământă adăugându-se şi câte puţin unt, până se distribuie uniform stafidele şi nucile. Dacă aluatul se frământă o singură dată, atunci toate ingredientele se adaugă la primul frământat.

Se adaugă şi ultima parte de unt topit. Acum nu se mai frământă, ci se împătureşte, ridicând aluatul de la margine spre mijloc, bătând aluatul cu dosul mâinii până se încorporează tot untul. Se repetă această operaţie şi se roteşte vasul în care frământăm, astfel încât aluatul să se întindă în toate direcţiile. Se acoperă cu un şervet şi se lasă din nou la dospit într-un loc cald, ferit de curent. Aluatul va creşte mai repede, în doar 15-20 de minute.

Între timp, separat, într-un alt castron se bat spumă ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi coaja rasă de lămâie şi stafidele macerate în rom. Se amestecă uşor să nu se lase şi se pune deoparte. Brânza dulce se pasează şi se amestecă cu grişul, iar făina se amestecă cu praful de copt vanilat, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi coaja rasă de lămâie şi stafidele macerate în rom. Se amestecă uşor să nu se lase şi se pune deoparte. Brânza dulce se pasează şi se amestecă cu grişul, iar făina se amestecă cu praful de copt.

La crema de ou se adaugă brânza dulce, făina şi untul frecat spumă. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn, până se obţine o cremă omogenă. Aluatul crescut se împarte în două. Se întind apoi două foi rotunde după dimensiunea tăvii. Una din foi se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt, iar cealaltă foaie se lasă pe planşeta presărată cu puţină făină. Se lasă din nou la crescut, 10 minute.

Crema de brânză se toarnă în tavă, peste aluatul crescut. Se pune în strat uniform, având grijă să nu se apese pe aluatul crescut. Se acoperă cu cealaltă foaie şi se presează pe margini să se unească cele două foi. Se unge cu ou, se presară migdale şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 55-65 de minute. Se lasă să se răcească, apoi se scoate din tavă şi se pudrează cu zahăr.

Sursa: Retete.unica.ro

Pască cu brânza cu aluat de pandișpan

Ingrediente

Pentru blat simplu de pandișpan

  • 4 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie

Pentru umplutură:

  • 500 gr mascarpone
  • 250 gr brânză proaspătă de vaci
  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 250 gr smântână grasă
  • 125 gr unt cu 82 % grăsime
  • coaja de la o lămâie bio
  • 2 lingurițe de esență de lămâie
  • 30 gr amidon de porumb
  • 5 gr praf de copt
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

În primul rând se pregătește blatul de pandișpan. Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spună și se adaugă zahărul până când bezeaua devine fermă. Se încorporează gălbenușurile, esența și făina, adăugată treptat.

Se tapetează o tava cu hârtie de copt și se toarnă jumătate din aluatul de pandișpan în ea. Se pune tava la cuptorul preînclzit la 180 de grade Celsius, pentru 10-12 minute, sau până când blatul de pandișpan se rumenește ușor la suprafață.

Între timp, se pregătește compoziția de brânză. Se amestecă mascarponele cu brânza proaspătă și smântâna grasă.

Untul se amestecă cu jumătate din cantitatea de zahăr, până devine cremos și se adaugă unul câte unul gălbenușurile, coaja de lămâie și esența și amidonul amestecat cu praful de copt.

Albușurile se mixează cu restul de zahăr până se obține o bezea. Totul se încorporează în compoziția de brânză și se omogenizează bine.

Blatul de pandișpan se scoate din cuptor și peste el se întinde compoziția de brânză. Deasupra se pune a doua parte din compoziția pentru blat de pandișpan.

Taca se dă la cuptor și se coace 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute.

După stingerea focului, tava cu pască se mai lasă la cuptor 10 minute, cu ușa întredeschisă, pentru a se răci lent.

Nu uita! De la masa de Paște nu trebuie să lipsească bucatele tradiționale: friptura de miel, ciorba de miel, drob de miel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News