Cuprins:
Despre pască
La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel și pască. Ea se prepară în ajunul Învierii și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Există mai multe rețete de pască, de la pască fără aluat, doar umplutura cu brânză dulce și stafide, până la pască cu ciocolată sau pască cu brânză sărată.
În mod tradițional, pasca se face cu lapte, unt, ouă făină, zahăr, smântână, ouă, stafide.
La bază, aluatul seamănă cu cel de cozonac, însă umpluturile pot să fie diferite, de la brânză, la ciocolată sau chiar fructe de pădure.
Dacă deja ai pregătit multe deserturi pentru Paște, poți să pregătești pască cu brânză sărată. În felul acesta, vei avea tradiționala pască pe masă, însă nu vei risca să rămână neatinsă din cauza celorlalte deserturi minunate.
Pască cu brânză sărată – ingrediente
Aluat
- 500 g făină
- 1 vârf cuțit de sare
- 25 g drojdie proaspătă
- apă călduță
Umplutură
- 300 g brânză de oaie
- 170 g telemea de vacă
- sare
- 6 linguri smântână
- 1 ouă
- piper
- mărar
- 1 gălbenuș
Mod de preparare
Aluat
Întâi, trebuie să ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Se prepară mai întâi maiaua, pe care o faci din drojdie frecată cu 2 linguri de făină și puțină apă călduță. O lași la crescut, iar când a făcut spumă deasupra este gata.
Într-un bol mare se pune făina și sarea și în mijlocul ei se face o gaură. Se adaugă maiaua crescută și se frământă până se formează un aluat. Poți adăuga apă astfel încât aluatul să devină ca un cozonac, la consistență.
Ai grijă să nu pui prea multă apă, sau aluatul va devenit mult prea lipicios. Când ți se desprind mâinile de aluat, unge-l cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat.
Lasă-l la crescut pentru măcar o oră, timp în care vei prepara umplutura.
Umplutura
Amestecă brânza de oaie sfărâmițată cu telemeaua. Adaugă sare și piper după gust, apoi pune s,ântâna și oul. Amestecă bine cât să obții o umplutură omogenă. Adaugă mărar proaspăt sau uscat și lasă deoparte.
Acum, după ce aluatul a crescut, pune-l pe masa de lucru pe care ai uns-o cu puțin ulei, la fel și mâinile. Întinde aluatul într-o formă rotundă și pune-l într-o tavă rotundă. Pune umplutura în mijlocul lui. Apoi, adu marginile aluatului puțin peste umplutură. Le poți împleti sau poți să îți păstrezi puțin aluat pe care să îl împletești și să îl pui pe margini.
Unge toată pasca cu gălbenuș de ou și pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Ar trebui să stea cam 40-50 de minute la cuptor. După ce ai scos pasca din cuptor, las-o la răcit în tavă, apoi scoate-o din tavă și mai las-o puțin la răcit. O poți decora cu zahăr pudră.
Trucuri pentru cea mai bună pască cu brânză sărată
Ca să îți iasă o pască cu brânză sărată delicioasă, va trebui să știi câteva trucuri importante:
Brânza trebuie să fie foarte proaspătă și grasă. Încearcă să cumperi brânză de la țărani, care să fie cât mai puțin procesată
Ouăle trebuie să fie proaspete și cu gălbenușul cât mai portocaliu. Gălbenușul este cel care dă culoare umpluturii, iar ouăle pe care le consumi, fie că le consumi la micul dejun sau le folosești la prăjituri, trebuie să fie foarte proaspete și de cea mai bună calitate
Fă umplutura de brânză de cu seara și las-o la frigider o noapte, pentru ca toate aromele să se întrepătrundă
Folosește smântână grasă, de calitate. Cu cât mai grasă, cu atât mai bună
Folosește verdețuri în umplutura pentru pască cu brânză sărată: ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel sau mărar. Orice verdeață va adăuga un plus de gust acestei umpluturi
Un alt truc este să presari deasupra niște cașcaval ras pentru o crustă crocantă și un plus de savoare. Poți pune cașcaval clasic sau chiar brânză cheddar
Ce mai poți face din aluatul de pască cu brânză sărată
Dacă ai făcut prea mult aluat pentru pască, trebuie să știi că el se poate păstra la frigider până la 3 zile, dacă îl acoperi cu folie alimentară. În plus, din el poți prepara tot felul de mâncăruri delicioase sau aperitive pentru masa de Paște.
Pentru că nu este nici dulce nici sărat, aluatul de pască poate fi întrebuințat în mai multe feluri. Iată câteva idei:
Cârnați sau crenvurști în aluat – pur și simplu iei aluatul și îl întinzi bine într-o foaie subțire. Tai în dreptunghiuri apoi învelești cârnatul sau crenvurștiul în aluat. Pui în tavă, îl ungi cu gălbenuș de ou și cu susan sau mac deasupra și ai o gustare ideală.
Sărățele cu susan- întinzi bine aluatul apoi razi cașcaval deasupra. Tai totul în baghete lungi și subțiri, apoi presari cu susan. Le ungi cu găbenuș de ou. Bagi la cuptor până ce se fac rumene și le servești.
Biluțe cu brânză și mărar- iei bucățele din aluat și înăuntrul lui pui o cremă de brânză frecată cu mărar, apoi închizi bine și formezi o biluță. Le ungi cu gălbenuș de ou și le dai la cuptor până se rumenesc.
Pernuțe cu ciocolată- întinzi bine aluatul și tai pătrățele. Le ungi cu nutella și apoi le împachetezi pe jumătate, apăsând marginile cu o furculiță. Le ungi cu gălbenuș de ouă, apoi presari zahăr brun și le dai la cuptor până devin aurii.
Vrei să pregătești ouă umplute pentru masa de Paște? Inspiră-te din aceste rețete
Sursa foto: 123rf.com