Din lista celor mai gustoase conserve pentru iarnă nu lipsește pasta de ardei. Este o bază aromată ce poate fi adăugată atât la ciorbă, tocană de legume, paste, cât și rețete la cuptor. Dacă ai pregătit deja borcanele cu suc de roșii și sticlele cu bulion de roșii, atunci trebuie să încerci și rețeta de pastă de ardei capia.

Rețete pentru pastă de ardei

Pastă de ardei capia

Ingrediente

  • 2,5 kg ardei capia;
  • 4 linguri zahăr;
  • 1 ardei iute;
  • 2 lingurițe de sare.

Mod de preparare

Ardeii kapia se spală, se curăță de cotoare, se înlătură semințele și se toacă mărunt într-un robot de bucătărie. Se adaugă zahărul, sarea, ardeiul iute tocat mărunt și toată compoziția se pune la fiert până când începe să mai scadă, iar pasta de ardei se îngroașă.

Se lasă să se răcească, după care pasta se mai trece o dată printr-un blender, pentru a obține o compoziție cât mai fină. Pasta de ardei se pune în borcane curate și sterilizate, borcanele se pun într-o tavă de metal și se mai bagă la cuptor pentru 20 de minute, la 100 de grade C.

Borcanele scoase din cuptor se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească până a doua zi. Se păstrează în cămară sau în orice alt loc răcoros și întunecat.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Pastă de ardei kapia cu roșii

Ingrediente

8 kg ardei capia;
4 kg roșii;
O lingură zahăr;
2-3 linguri de sare.

Mod de preparare

Roșiile se spală, se taie în jumătăți și se dau prin mașina de tocat. Ardeii se spală, se curăță de cotoare și semințe și se taie în felii mai subțiri, după care se dau prin mașina de tocat.

Roșiile se amestecă cu ardeiul tocat mărunt și se pun la foc într-un vas cu fund gros. Se lasă la fiert până când compoziția scade la jumătate și pasta s-a îngroșat. Când aproape este gata, se adaugă sarea și zahărul și se mai lasă la fiert pentru încă 10 minute.

Pasta se pune în borcane curate și sterilizate, se înfiletează capacele și se întorc cu gura în jos. Se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească până a doua zi.

Pastă din ardei și roșii – conserve pentru iarnă

Pastă de ardei capia cu usturoi

Ingrediente

  • 2 kg ardei roșu sau gogoșari;
  • 100 ml ulei;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • O ceapă.

Mod de preparare

Se curăță ceapa și se dă pe răzătoare. Ardeii se spală, se curăță de cotoare și semințe și se dă prin mașina de tocat împreună cu usturoiul. Într-un vas încăpător se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa la călit pentru 1-2 minute. Se adaugă și ardeii peste ceapă, se presară sare deasupra și se lasă pasta de ardei să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 40 de minute ori până când compoziția ajunge la consistența dorită.

Borcanele curate și sterilizate se pun pe o tavă metalică și se umplu cu pasta de ardei fierbinte. Se înfiletează capacele și borcanele se întorc cu gura în jos pentru 10 minute. Se întorc borcanele și se acoperă cu o pătură groasă până a doua zi, să se răcească lent. Borcanele se depozitează în cămară.

Pastă făcută din ardei capia

Pastă de ardei iuți

Ingrediente

  • 500 gr ardei iuți;
  • 150 ml ulei;
  • O lingură de sare.

Mod de preparare

Ardeii se spală bine, se curăță de cotoare, dar se păstrează semințele. Se pun ardeii într-un vas, se presară sare, se acoperă cu un capac și se lasă 48 de ore. Se mai amestecă regulat.

După acest timp, ardeii se scot și se dau prin blender. Pasta obținută se amestecă cu uleiul. Se adaugă ulei treptat, puțin câte puțin, până când obții o pastă fină.

Pasta de ardei iuți se pune în borcane, se adaugă capacele și toate borcabele se înfățoară într-un prosop de bucătărie și se pun într-o cratiță mare. Se pune apă în vas până la buza borcanelor și se lasă la fiert pentru 30 de minute din momentul fierberii.

Borcanele se lasă acoperite cu o pătură până a doua zi, după care se depozitează într-un loc răcoros.

Pastă din ardei iuți

Pastă din ardei gogoșari – rețetă pentru iarnă

Ingrediente

  • 1 kg gogoșari;
  • ½ ardei iute;
  • 10 gr sare pentru murături.

Mod de preparare

Gogoșarii se spală, se curăță de cotoare și semințe și se taie în bucăți potrivite. Se dau prin mașina de tocat, prin sita fină, se adaugă și ardeiul iute tocat mărunt, se adaugă sarea și se amestecă bine totul.

Toată pasta se pune într-un vas mare și se lasă la foc mediu până când scade lichidul și rămâne o compoziție omogenă.

Pasta obținută se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate în prealabil, se închid cu capace și se întorc cu gura în jos. Se lasă să se răcească până a doua zi, după care borcanele cu pastă se pot depozita pe rafturile din cămară.

Pasta de ardei poate fi adăugată aproape la orice rețetă culinară. Oferă un gust proaspăt ciorbelor, tocănițelor, chiar și pastelor și fripturilor la grătar.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News