Păstârnacul este bogat în vitamine și minerale precum calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu sau fosfor și are în compoziție un nivel ridicat de fibre, proteine și apă. Consumul regulat de păstârnac îmbunătățește funcțiile vitale ale organismului, previne anemia și reduce riscul de infarct ori hipertensiune.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre păstârnac
Păstârnacul este o plantă bianuală, cu rădăcină tunerizată și pivotantă și tulpină înaltă și ramificată. Are frunzele penat-sectate, florile galbene, sub formă de umbrelă și fructele dicariopse cu margini aripate.
Componentele principale ale păstârnacului sunt vitaminele B1, B2, B6, C, acid folic, zinc, cupru, uleiuri eterice, inulină, acid pantotenic.
Leguma nutritivă este consumată atât în alimentație, cât și în medicină datorită efectelor sale medicinale. Are un gust dulceag și poate fi consumată în salate, în stare crudă, ori preparată în vapori de apă, pentru a da consistență preparatelor culinare.
Beneficiile consumului de păstârnac
Îmbunătățește digestia
Păstârnacul are un conținut ridicat de fibre, stimulează procesele de vindecare din sistemul digestiv și activitatea glandelor digestive. Consumul regulat al legumei reglează nivelul zahărului din sânge și reduce nivelul colesterolului.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Pentru că are un conținut ridicat de potasiu, păstârnacul acționează ca un vasodilatator și are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și stresul asupra inimii. Nivelurile ridicate de folfat din păstârnac ajută la reducerea nivelurilor de homocisteină din sânge, care sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă.
Păstârnacul îmbunătățește vederea
Acidul ascorbic din compoziția păstârnacului previne apariția mai multor afecțiuni ale ochilor, inclusiv degenerarea maculară legată de vârstă, care poate duce la vedere încețoșată.
Bun în curele de slăbire
Păstârnacul are un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre solubile, care ajută la senzația de sațietate și împiedică eliberarea ghrelinului, denumit și hormonul de foame. Datorită acestui lucru, consumul de păstârnac ajută la scăderea în greutate.
Întărește oasele și previne osteoporoza
Păstârnacul este bogat în calciu, zinc și mangan și contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor. Manganul ajută la producerea cartilajului și la întărirea oaselor, dar și la prevenirea apariției osteoporozei ori la reducerea simptomelor artritei.
Previne anemia
Vitaminele și fierul din compoziția păstârnacului au rolul de a favoriza fluxul sanguin și de a preveni anemia. De asemenea, vitamina E din compoziția legumei ajută la construirea celulelor roșii din sânge, stimulând transportul de oxigen din corp.
Alte beneficii ale consumului de păstârnac
- Îmbunătățește imunitatea;
- Ajută la eliminarea toxinelor din corp;
- Bun în caz de dereglări endocrine;
- Adjuvant în caz de infecții;
- Scade febra;
- Bun în caz de diabet zaharat;
- Calmează durerile gastrice;
- Previne apariția obezității.
Proprietăți și acțiune
- Antioxidante;
- Antitoxice;
- Antireumatismale;
- Anticancerigene;
- Antifungice;
- Antipiretică;
- Depurative;
- Diuretice;
- Tonice;
- Emenagogă;
- Sedative;
- Stomahice.
Rețete cu păstârnac
Supă cremă de păstârnac cu ghimbir
Ingrediente
- 400 gr păstârnac;
- 2 morcovi;
- O țelină mică;
- O rădăcină de ghimbir;
- O ceapă;
- Un cățel de usturoi;
- 500 ml apă sau supă;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- Coriandru;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Legumele se curăță bine, se spală și se taie în cubulețe. Se pun la fiert în apă cu puțin ulei de măsline pentru 10 minute. Când legumele ajung în punctul de fierbere, se adaugă apa sau supa, se asezonează cu sare, coriandru și piper și se lasă la fiert până când legumele sunt gata.
Când sunt bine fierte, se strecoară legumele, se adaugă într-un bleneder și se mixează până se formează o pastă. Se adaugă treptat câte puțin din apa în care au fiert legumele și se amestecă până când supa cremă de păstârnac capătă consistența dorită.
Piure de păstârnac cu unt și smântână
Ingrediente
- 400 gr păstârnac;
- 2 cartofi;
- 100 ml smântână pentru gătit;
- 50 gr unt;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Păstârnacul se curăță de coajă, se spală, se curăță rondele și se pune la fiert în apă rece. Se adaugă și sarea și se lasă la fiert pentru aproximativ 25 de minute. Cartofii se curăță, se taie în cubulețe și se pun la fiert separat.
După ce păstârnacul este fiert, se scurge de apă și se mărunțește cu blenderul. Cartofii se scurg de apă, se zdrobesc bine și se amestecă cu păstârnacul, se adaugă untul moale și se amestecă bine până când se încorporează în piure. Consistența piureului se ajustează cu smântâna de gătit, încălzită în prealabil. Se asezonează cu sare și piper și se consumă cald.
Chipsuri de păstârnac la cuptor
Ingrediente
- 2 rădăcini de păstârnac;
- 2-3 linguri ulei de măsline;
- 4-5 căței de usturoi;
- Sare, piper, semințe de chimen, rozmarin.
Mod de preparare
Păstârnacul se curăță, se taie în felii subțiri sau rondele și se pune pe hârtie de copt. Se încălzește cuptorul la 220 de grade și se pune tava la cuptor pentru aproximativ minute. Feliile de păstârnac se întorc de pe o parte pe alta până se rumenesc uniform. Chipsurile de păstârnac se servesc calde sau reci, ca o gustare ori ca și garnitură pentru felul principal.
Sursă foto: Shutterstock.com
Daniel9090 • 09.12.2023, 22:19
bogat în nutrienți, susține sănătatea, utilizare variată în rețete.