Ce sunt pasteis de nata?

Pasteis de nata sunt un produs de patiserie tradițional portughez care poate fi descris cel mai bine ca un fel de tartă cu ouă. Acestea arată puțin ca niște cuiburi mici, cu un strat exterior gros de aluat de patiserie crocant și o umplutură de cremă galbenă bogată. Partea superioară a cremei este caramelizată, cu pete maro închis sau negre și o textură ușor diferită de umplutura de sub ea.

Termenul pasteis de nata este în portugheză pentru „produse de patiserie cu cremă”. Pasteis este forma de plural a cuvântului pentru produse de patiserie, așa că, dacă auzi sau vezi pastel pasteis, se referă doar la un singur produs de patiserie în loc de mai multe. 

Cum se prepară Pasteis De Nata?

Pastéis de nata sunt cu siguranță o plăcere simplă: produse de patiserie cu unt, cremă și nu prea multe altele. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult efort și expertiză decât s-ar putea crede pentru a obține un pastel ideal.

Mai întâi de toate, există aluatul care formează crusta de patiserie. Dacă ai încercat vreodată să face singur produse de patiserie, știi cât de delicat poate fi acest proces. După ce amesteci ingredientele, trebuie să lucrezi aluatul până obții consistența potrivită, adăugând unt pe parcurs pentru a crea textura perfectă.

Acest lucru durează ceva timp și nu există scurtături dacă vrei să obții un produs adevărat. Bucătarii amatori ar putea fi tentați să folosească aluat de patiserie cumpărat din magazin, dar rezultatul – deși va fi delicios – nu va fi nici pe departe la fel de impresionant sau autentic.

După ce ai perfecționat aluatul, este timpul să preparai umplutura. Aceasta presupune amestecarea câtorva ingrediente esențiale: făină, lapte, zahăr, scorțișoară, vanilie și – bineînțeles – gălbenușuri de ou. Dar să nu crezi că poți arunca totul într-un castron, să bați totul și gata. 

Crearea unei creme care să fie în același timp cremoasă și ușoară este un proces delicat, care implică o încălzire și o sincronizare atentă. 

Odată ce s-a făcut, tartele sunt asamblate și coapte. Aici se întâmplă magia: umplutura se îngroașă, crusta devine crocantă, iar pe partea de sus a cremei apar acele pete maro aurii distinctive. Odată scoase din cuptor, sunt presărate cu scorțișoară și zahăr pudră.

Rețetă pasteis de nata

  • Pentru patiserie
  • 175 g de unt nesărat
  • 250 g de făină simplă
  • Pentru sirop
  • 225 g de zahăr pudră
  • 1 baton de scorțișoară
  • coaja de la ½ lămâie
  • Pentru cremă
  • 250 ml de lapte
  • 1 baton de scorțișoară
  • coaja de la ½ lămâie
  • 20 g de unt nesărat
  • 1 linguriță de făină de porumb
  • 2 linguri de făină simplă
  • 2 gălbenușuri de ou

Cu ajutorul unei pensule de patiserie, ungeți generos opt forme de brioșe individuale cu unt topit, apoi dați-le la rece în frigider. 

Puneți untul între două foi de hârtie de copt, apoi bateți și rulați un dreptunghi mare, aproximativ de grosimea unei monede. Într-un castron mare, amestecați făina cu 150 ml de apă și un vârf de cuțit de sare, folosind o lingură de lemn. 

Se răstoarnă aluatul pe o suprafață curată și se frământă timp de 5 minute, până când se obține un aluat neted.

Formați aluatul într-un dreptunghi grosier, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l la frigider timp de 20 de minute. Dacă untul devine prea moale, puneți-l și pe acesta la frigider pentru a se răci. 

Întindeți aluatul într-un dreptunghi mare și subțire, de cel puțin două ori mai mare decât untul. Se pune untul în mijlocul aluatului, se pliază toate marginile peste el pentru a-l înveli, apoi se îndoaie aluatul pe jumătate.

Întindeți aluatul la aproximativ jumătate din dimensiunea inițială, apoi împăturiți-l în jumătate, apoi din nou în jumătate pentru a obține un dreptunghi de un sfert din dimensiunea inițială. 

Repetați acest proces încă o dată, punând făină pe suprafața de lucru dacă este nevoie.

Pe o suprafață presărată cu făină, întindeți aluatul răcit într-un dreptunghi subțire, apoi înfășurați-l pe lungime în formă de cârnat strâns. 

Împărțiți aluatul în trei, secțiunea din mijloc va face tartele cu aspect perfect, apoi împachetați și congelați restul pentru altă dată. 

Tăiați în 8 discuri. Lucrați cu degetele discurile în formele de copt, apăsându-le și întinzându-le pentru a umple formele. Dacă straturile încep să se desprindă, presați-le la loc. Dați la rece în timp ce preparați crema.

Într-o cratiță, încălziți 150 ml de lapte cu batonul de scorțișoară, coaja de lămâie și jumătate din unt, până când fierbe la foc mic și untul s-a topit.

 Într-un castron mare, cerneți făina de mălai și făina în laptele rămas și bateți pentru a forma o pastă subțire. Se toarnă amestecul de lapte cald peste pasta de făină și se lasă la infuzat câteva minute. 

Se strecoară crema în cratiță, se încălzește ușor și se continuă să se amestece timp de 3-4 minute până când capătă consistența unei creme. Se ia de pe foc și se amestecă cu restul de unt.

Puneți ingredientele siropului într-o tigaie și amestecați la foc mediu timp de 5 min. până când obțineți un caramel ușor și parfumat. Luați tigaia de pe foc și turnați cu grijă 100 ml de apă. Întoarceți tigaia la foc mic până când zahărul s-a topit din nou într-un sirop. Se strecoară într-un bol.

Adăugați încet jumătate din sirop în cremă și bateți până când se amestecă complet. Puteți păstra crema în frigider din acest moment, dar nu adăugați ouăle decât chiar înainte de a fi gata să gătiți tartele.

 Încălziți cuptorul la 260C sau cât de sus poate ajunge cuptorul. Puneți o tavă de copt pe raftul de sus al cuptorului pentru a se încălzi. Bateți gălbenușurile de ou într-un castron mic, apoi încorporați-le în cremă. Se toarnă amestecul în bazele de patiserie.

Puneți forma umplută pe tava de copt încinsă. Puneți tava în mijlocul cuptorului și coaceți timp de 5- 8 minute, sau până când crema începe să se umfle. 

Odată ce crema s-a umflat, treceți cuptorul pe setarea grill și transferați tartele pe raftul de sus. Se prăjesc la grătar timp de 1-2 minute sau până când se caramelizează – cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât mai bine. Se scot din cuptor și se ung cu puțin din siropul rămas. Lăsați tartele să se răcească puțin în forme înainte de a le servi.

 Cum se face caramelul. Cea mai ușoară rețetă

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News