Pastele făinoase se află în topul preferinţelor culinare şi nici nu e de mirare. Sunt gustoase, indiferent de combinaţiile alese, şi se prepară rapid. Ceea ce însă îi determină pe unii să le să ocolească, în special pe doamne, este teama de numărul mare de calorii pe care acestea îl conţin. Dar, surpriză! Pericolul de îngrăşare poate fi evitat şi când mănânci paste.
Mai mult decât atât, le poţi folosi în dieta de slăbire, deoarece carbohidraţii furnizează energie şi pastele sunt şi o sursă de proteine vegetale, de vitamine (B, F) şi fibre. Ceea ce contează foarte mult este ce tip de paste alegi şi cu ce alte ingrediente le prepari. Doctorul Şerban Damian ne explică: „Ar fi de preferat să optăm pentru paste din făină integrală, pentru că acestea au în compoziţie mai mulţi nutrienţi importanţi şi în plus să nu le fierbem excesiv, pentru că în acest fel le mărim indicele glicemic. Pastele au cam aceeaşi valoare calorică, fără să fie diferenţe semnificative între ele. Ceea ce face diferenţa este ceea ce adăugam în plus peste ele”, spune medicul specialist.
Legume, la discreţie şi verdeaţă, după gust Poţi adăuga în reţeta de paste legume hrănitoare, ca: roşii, ciuperci, spanac, ceapă, ardei gras sau broccoli. Mai poţi lua în considerare şi adăugarea unor proteine din carne de calitate, slabă, fără grăsime. Carnea tăiată cubuleţe poate fi preparată la cuptor sau sote şi va transforma pastele într-un fel principal de mâncare complex din punct de vedere nutritiv. Poate fi pusă şi verdeaţă, ca frunze de busuioc, oregano sau orice îţi place pentru un plus de aromă. Mărimea porţiei este esenţială Indiferent de cât de sănătoasă ar fi mâncarea, este foarte importantă dimensiunea porţiei. Pastele nefierte au aprox. 100 kcal la o cantitate de 25 g, aşadar nu depăşi 50 g la o masă. Asigură-te că mănânci corect din punctul de vedere al aportului zilnic de calorii şi al efortului pe care îl depui în activităţile tale. „O parte importantă din alimentaţia noastră trebuie să fie acoperită de carbohidraţi, iar pastele reprezintă o sursă foarte bună. Dacă se întâmplă să fie mâncate două porţii moderate într-o zi, nu va fi niciun pericol. Problemele apar atunci când consumul devine excesiv. De exemplu, o porţie mare de paste carbonara poate să aducă 750-1.000 kcal, adică aproape jumătate din necesarul caloric al unei persoane sedentare. Ele ar trebui evitate. Cât despre cea mai indicată parte a zilei pentru consumul pastelor, aceasta ar trebui să fie în prima parte a zilei, în ideea că vom folosi energia pe care o conţin în următoarele ore”, declară dr. Şerban Damian.

Urmărește-ne pe Google News