Cuprins:
Ce este pata albă de pe gălbenușul oului?
Dacă îți place să iei micul dejun, probabil că știi cum să gătești un ou în orice fel – omletă, ou ochi, papară, ouă fierte sau poșate.
Dacă ai observat pata albă cu fire de pe gălbenușul oului, nu ar trebui să te îngrijorezi. Iată de ce.
Ceea ce se întâmplă în interiorul pereților cojii de ou este de fapt destul de complex și fascinant, iar acea pată albă de pe gălbenușul oului joacă un rol important în dezvoltarea acestuia.
Înainte de a intra în lecția de biologie, să dezbatem câteva concepții greșite obișnuite despre pata albă din gălbenușul de ou.
Nu, nu este o venă sau cordonul ombilical al unui pui de găină. De fapt, face parte din ou care, deși pare nefiresc, este complet normal și necesar pentru un ou să se dezvolte în siguranță. Se numește chalaza.
Există două chalaze într-un ou, una care se suspendă din partea de sus a cochiliei și una din partea de jos. În esență, aceste structuri asemănătoare unei ațe sunt alcătuite din proteine și se atașează la gălbenuș pentru a-l proteja de lovirea în părțile laterale ale cojii de ou.
Este sigur să mănânci pata albă de pe gălbenușul oului?
Absolut. Din nou, chalaza este o parte total normală a unui ou, dar dacă te temi că îți tulbură stomacul, nu îți face griji – acestea tind să dispară după gătit. Chiar dacă să vezi un fel de șnur alb lângă un gălbenuș galben te îngrozește puțin, acesta este de fapt un semn de prospețime atunci când chalaza este vizibilă într-un ou crud.
Dacă pata albă nu este vizibilă, este posibil ca ouăle să fi stat prea mult în frigider.
Aceste pete albe nu ar trebui să interfereze cu rețetele tale, cu excepția cazului în care vrei să faci creme și budinci fine, caz în care poți folosi o sită ca să separi bine gălbenușurile pentru a le bate într-un desert mătăsos.
Dacă ouăle sunt un element esențial în bucătăria ta, verifică frigiderul. Există șansa să fi depozitat greșit ouăle, dacă nu vezi această pată albă în gălbenuș.
Mituri despre ouă
Ouăle crude sunt o sursă mai bună de proteine decât cele fierte
Consumul de ouă crude este riscant și nu te ajută să obții mai multe proteine.
Pentru început, este mai probabil să iei salmonella, un tip de infecție care uneori poate îmbolnăvi persoanele grav, din consumul de ouă crude.
În plus, ouăle crude nu sunt o sursă mai bogată de proteine decât cele fierte. Corpul tău absoarbe de fapt aproape dublul proteinelor din ouăle fierte decât din cele crude.
Toate ouăle trebuie depozitate în frigider
Acest lucru poate depinde de locul în care te afli în lume. De exemplu, într-un supermarket britanic, probabil că nu vei găsi ouă în frigider, dar într-un magazin alimentar american, vei găsi.
Potrivit The New York Times, în SUA, producătorilor de ouă care dețin un număr mic de găini li se cere în general să-și spele ouăle în încercarea de a ține la distanță salmonella.
Procesul de spălare implică săpunuri și enzime care pot elimina o parte a cuticulei de protecție a unui ou concepută pentru a menține oul în siguranță față de bacterii.
Menținerea acestor ouă spălate la frigider ajută la menținerea bacteriilor la distanță, așa că în SUA sunt depozitate în frigidere.
După ce un ou este refrigerat, ar trebui să îl păstrezi la rece și să nu îl lași mai mult de două ore afară.
Ouăle care au cojile închise la culoare au o valoare nutritivă mai mare decât ouăle albe
Culoarea unui ou nu are nicio influență asupra gustului sau a cantității de substanțe nutritive pe care le va furniza, deci nu este nevoie să discriminezi.
Petele de sânge din ouă sunt un semn de fertilizare
Nu – un punct mic de sânge pe gălbenușul de ou nu este un semn că oul a fost fertilizat și că acolo ar fi clocit într-o zi într-un pui.
Aceste pete roșii sunt în mod obișnuit un semn de ruptură a vasului de sânge care ar fi putut apărea atunci când oul se forma în interiorul unei găini. Aceste pete sunt mai puțin frecvente și pot fi, de asemenea, cauzate de o genetică a găinii sau de un deficit de vitamina A.
Din fericire, conform USDA, această pată de sânge nu înseamnă că un ou nu este bun de mâncat, pur și simplu gătește-l corect și consumă-l.
Nu este niciodată sigur să mănânci ouă după data-limită de expirare afișată pe cutie
Cele mai multe cutii din magazinele alimentare au o dată de expirare ștampilată și, deși ar trebui să achiziționezi ouă înainte de data de expirare, acesta nu este exact momentul în care ouăle se vor strica.
Cutia are și o dată de ambalare, care este un număr din trei cifre care te poate ajuta să îți dai seama cât de proaspete sunt ouăle.
De obicei, dacă au fost depozitate în frigider, ouăle vor fi consumate în siguranță încă patru până la cinci săptămâni după data ambalării, deși este posibil să nu aibă un gust la fel de proaspăt.
Pata albă de pe gălbenușul oului trebuie îndepărtată
Nu trebuie să scoți acel mic lucru alb din ou dacă nu vrei. Uneori, atunci când spargi un ou, s-ar putea să observi un lucru mic, alb, asemănător unei sfori, atașat de gălbenușul acestuia. Aceste fire albe se numesc „chalaze” și ajută la menținerea unui gălbenuș în loc, menținându-l în centrul oului.
Îndepărtarea lor dintr-un ou înainte de a găti este complet opțională.
Cum separi albușul de gălbenuș cu ajutorul usturoiului. Trucul viral pe TikTok
Sursa foto: 123rf.com