Gala Premiilor CNDB este un eveniment anual, de recunoaștere a celor care, prin munca lor, au confirmat valoarea pe care dansul și cultura coregrafică contemporană o au în societate. Premiile CNDB nu sunt despre ierarhii, ele celebrează dansul și rolul artei pentru oameni și comunitate, potrivit organizatorilor. De aceea, fiecare premiu constă într-o cărămidă, simbol al construcției dansului contemporan la București. O construcție care n-ar exista fără oameni.
Evenimentul, care a avut loc duminică, 11 decembrie, la Sala Atelier a Teatrului Național București, a fost prezentat de Vava Ștefănescu, manager al instituției, alături de poetul și jurnalistul Răzvan Cosmin Țupa.
Patru cărămizi
Primul dintre premiile CNDB a fost înmânat artistei independente Maria Beatrice Tudor, pentru contribuția acesteia la construcția dansului contemporan și a culturii coregrafice, prin activitatea pe care o desfășoară la Timișoara, în cadrul Unfold Motion.
Al doilea premiu a reamintit că pentru artiștii români care sunt implicați în dezvoltarea dansului contemporan niciodată nu a fost suficient să se preocupe exclusiv de ceea ce au de făcut pe scenă. De cele mai multe ori, dansatorii și coregrafii își asumă multiple roluri pentru a ajunge să danseze sau să prezinte un spectacol, de la scris aplicații la trimis comunicate de presă. În acest context, cea de-a doua cărămidă a ajuns la Arcadie Rusu, fondatorul și managerul Centrul Independent Coregrafic LINOTIP.
O a treia cărămidă-trofeu i-a fost acordată lui Alexandru Boureanu, manager al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, „pentru contribuția sa la susținerea dansului contemporan și implicit pentru crearea unui spațiu favorabil dialogului extins între arte”.
Anual, pe lângă premiile pe care le acordă, CNDB dorește să scoată în evidență și rezultatele extraordinare ale muncii unuia dintre membrii echipei sale. Anul acesta a fost premiată Ana Papadima, „pentru seriozitatea, dedicația și atenția cu care construiește, acompaniază și se îngrijește de departamentul de Educație și Formare pe care îl conduce. Școala Performativă pentru copii, Academia de Dans și Performance, cursurile și atelierele foarte diverse sunt îndreptate spre copii, spre neprofesioniști de toate vârstele, dar mai ales sunt adresate celor care au nevoie în permanență de informație consistentă și actuală, de training și extinderea cunoașterii”.
După decernarea premiilor, seara a continuat cu o incursiune în 1863, prin vizionarea spectacolului RAMANENJANA, o coproducție Germania-România-Madagascar semnată de Simona Deaconescu în colaborare cu Gaby Sarranoufi (MG), despre un dans care a făcut istorie, la propriu. Ramanenjana a fost descrisă în documentele istorice ca o coreomanie sau o epidemie de dans în care mai mult de 20.000 de oameni au dansat cu o rezistență supranaturală din februarie până în mai.
Aici puteți afla care sunt următoarele evenimente organizate de CNDB.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3