Cunoscut și foarte des folosit în bucătăria românească, pătrunjelul este o sursă importantă de proteine, minerale precum: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Conține mai multă vitamina C decât anumite citrice precum lămâia sau portocala, dar este bogat și în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E. Descoperă și lista cu cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România.

Pătrunjelul – proprietăți și acțiune

  • Antioxidant;
  • Detoxifiant;
  • Antialergic;
  • Antitumoral;
  • Efect antirahitic;
  • Diuretic;
  • Efect vasodilatator;
  • Antispastic;
  • Relaxează fibrele musculare neted intestinale;
  • Întărește sistemul imunitar;
  • Menține elasticitatea vaselor de sânge;
  • Asigură o funcționare optimă a aparatului genital;
  • Stimulează activitatea vezicii biliare;
  • Fluidifică secrețiile;
  • Neutralizează efectele intoxicației cu alcool sau tutun;
  • Efect antitumoral.

Indicații terapeutice pentru pătrunjel

Indiferent de modul în care este consumat, crud, sub formă de infuzie, gargară sau spălături locale, pătrunjelul este eficient în tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Infecții;
  • Eczeme;
  • Astenie;
  • Tulburări de circulație sanguină;
  • Colici abdominale;
  • Astm bronșic;
  • Hipertensiune;
  • Boli reumatice;
  • Anorexie;
  • Vindecarea plăgilor;
  • Înțepături de insecte;
  • Conjunctivită;
  • Ameliorează contuziile;
  • Înlătură durerile dentare.

Pătrunjelul este bogat în fier, conține mai mult fier decât spanac, dar și mai mult fluor decât orice alt aliment, iar asta îl face un aliment de nădejde pentru menținerea unei danturi și a unei osături puternice.

Frunzele și tulpina de pătrunjel ajută la eliminarea toxinelor din corp, protejarea ficatului și distrugerea germenilor patogeni.

Îți recomandăm să citești și:

  • Ceapa verde – proprietăți, beneficii și rețete cu ceapă verde
Beneficiile consumului de pătrunjel

Beneficiile consumului de pătrunjel

Tratează afecțiunile inimii

Consumul regulat de pătrunjel ajută în prevenirea, dar și agravarea afecțiunilor cardiovasculare. Frunzele de pătrunjel ajută la fluidificarea sângelui și susțin circulația acestuia către creier. Astfel, pătrunjelul dilată arterele și împiedică apariția cheagurilor de sânge.

Eficient în dezechilibrele hormonale

Substanțele pe care pătrunjelul le conține au ajutat dintotdeauna în calmarea simtpomelor premenopauzei, în întârzierile menstruației ori lipsa ciclului menstural, dar și în reglarea dezechilibrelor hormonale, durerilor și crampelor menstruale și în reglarea fluxului menstrual. Pătrunjelul a fost folosit încă din antichitate în cazul femeilor infertile, pentru îmbunătățirea activității ovarelor, dar și pentru a asigura fertilitatea.

Împrospătează respirația

Pătrunjelul elimină respirația urât mirositoare deoarece distruge bacteriile din cavitatea bucală. Nu trebuie decât să mesteci câteva frunze de pătrunjel proaspăt timp de 2 minute.

Protejează ficatul

Pentru că susține eliminarea toxinelor, pătrunjelul ajută și la regenerarea și vindecarea ficatului. Este un puternic antioxidant, diuretic și calmant natural și, consumat cu regularitate, îmbunătățește semnificativ starea generală de sănătate.

Combate acneea

Pentru că are acțiune detoxifiantă, consumul de pătrunjel, în special suc de pătrunjel, ajută la purificarea sângelui și reglarea funcțiilor glandelor suprarenale.

Datorită substanțelor nutritive, frunzele de pătrunjel au un efect benefic și asupra apratului uro-genital. Un pahar pe zi de suc de pătrunjel ajută în tratarea bolilor aparatului urinar precum: cistite, leucoree vaginală, insuficiență urinară sau litiază urinară.

Tratează anemia

Datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C, pătrunjelul este un puternic stimulent pentru organism. Pătrunjelul este recomandat împreună cu o dietă echilibrată care să conțină și alte alimente bogate în fier precum: spanac, păpădie, orz verde, urzică, năut, semințe de susan, curmale, smochine, soia, germeni de grâu, etc.

Cum se consumă pătrunjelul

Cum poate fi consumat pătrunjelul

Ceai de pătrunjel

Ceaiul de pătrunjel se prepară din 200 ml de apă fierbinte și o lingură plină de frunze uscate și tulpini de pătrunjel. Se pun frunzele peste apa clocotită, se acoperă și se lasă totul la infuzat pentru 5-6 minute. Ceaiul se strecoară și se consumă proaspăt.

Suc de pătrunjel

Se pun frunze proaspete de pătrunjel, o legătură de pătrunjel, într-un blender împreună cu apă și se lasă la presat până se obține o pastă. Sucul trebuie consumat imediat cuma fost făcut, de preferat înainte de masa principală. Sucul de pătrunjel obținut prin centrifugare este modalitatea eficientă de administrare a tuturor vitaminelor, enzimelor, mineralelor și compușilor aromatici.

Sucul de pătrunjel este benefic pentru:

  • Stări cronice de oboseală;
  • Astenie;
  • Imunitate slăbită;
  • Alergii;
  • Stări infecțioase;
  • Surmenaj fizic ori intelectual;
  • Reumatism;
  • Dureri articulare;
  • Dureri menstruale;
  • Afecțiuni hepatice;
  • Celulită;

Salată cu pătrunjel

Se face din frunzele și codițele proaspete de pătrunjel, până la șase legături de pătrunjel, apoi se mai pot adăuga frunze de mentă, roșie tăiată cubulețe și zeamă de lămâie. Salata poate fi consumată pe tot parcursul zilei, deoarece ajută la senzația de sațietate.

Folosirea pătrunjelului în cosmetică

Pătrunjelul pentru ten

Se poate pregăti un decoct din 500 ml de apă minerală și un pumn de frunze proaspete de pătrunjel. Acestea se fierb pentru 10 minute, după care se lasă să se răcească, se filtrează, iar cu soluția obținută se poate curăța tenul dimineața și seara. Decoctul ajută la redarea strălucirii tenului, dar și la atenuarea ridurilor și pistruilor.

Elimină petele și imperfecțiunile

Câteva fire de pătrunjel proaspăt se mixează în blender până se obține o pastă. Masca se aplică direct pe față, pe zonele vizibil afectate de pete sau imperfecțiuni, se lasă să acționeze 10 minute și se clătește cu apă călduță.

Pentru calmarea ochilor obosiți

Pentru a calma pielea umflată de sub ochi, se fierb câteva fire de pătrunjel într-un litru de apă minerală, se lasă totul să se răcească, iar din apa obținute se iau comprese îmbibate și se pun pe pleoape sau doar în zona cearcănelor. Se lasă compresele timp de 10 minute, iar procedura poate fi repetată ori de câte ori ai nevoie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News