„Bomba” cu vitamine
Pătrunjelul este de 2 ori mai bogat în vitamina C decât lămâia şi de 4 ori decât portocala (30 mg de pătrunjel proaspăt acoperă necesarul zilnic de vitamina C), conţine mult mai mult fier decât spanacul şi de 5 ori mai mult betacaroten decât morcovul! Mai conţine vitaminele B, K, E, calciu, fosfor, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, cupru, iod, un fitoestrogen foarte puternic (apiol) şi un aminoacid (histidina) cu un rol puternic antitumoral. Conţine mai mult fluor şi bor decât orice alt aliment cunoscut, iar o legătură de patrunjel furnizează organismului o cantitate de proteine egală cu cea oferită de două ouă de găină.
Calităţi terapeutice de neegalat
Datorită bogăţiei sale de vitamine, minerale şi oligoelemente, pătrunjelul contribuie la întărirea sistemului imunitar, este antianemic, antialergic, antirahitic, antiseptic al sângelui, aparatului digestiv şi al căilor urinare, antiinflamator, diuretic şi expectorant, tonic al vaselor sanguine, având efect vaso-dilatator şi sudorific. Stimulează musculatura netedă (a organelor interne) şi sistemul nervos. Are efecte de detoxifiere a organismului şi este o armă de temut împotriva radicalilor liberi. Aşadar, cura de pătrunjel este indicată în stări infecţioase, convalescenţă, astenie, surmenaj, anemie, afecţiuni digestive, hepatice şi biliare, boli ale aparatului urinar, reumatism şi alte dureri articulare, problemele glandei tiroide, dereglări menstruale, sterilitate. Extern, este cicatrizant şi combate cu succes pistruii.
Prepară-ţi leacul!
Prin gătire pierde multe din proprietăţile vindecătoare. Frunzele şi tulpinile sunt detoxifiante, depurative, dizolvă şi ajută eliminarea pietrelor la rinichi şi la bilă, te scapă de halenă. Seminţele sunt un puternic tonic digestiv, stimulează glandele sexuale şi au efecte afrodiziace, combat alcoolismul.
Sucul > Se poate prepara atât din rădăcină, cât şi din frunze, manual sau cu mixerul electric. Rădăcina trebuie doar spălată foarte bine şi nu curăţată de coajă, în care se găsesc mulţi compuşi importanţi. Se bea în maximum 30 minute de la preparare, amestecat în proporţie de 1:3 cu suc de morcovi.
Pulberea> Macină seminţele în râşniţa de cafea sau pisează-le şi cerne-le. Păstrează pulberea la frigider, într-un borcan de culoare închisă, cu capac bun. Iei 2-3 vârfuri de linguriţă pe zi.
Tinctura > Amestecă 100 ml suc cu 100 ml alcool alb de 60 grade într-o sticluţă de culoare închisă şi ţine-o la răcoare.
Vinul > 10 rădăcini cu frunze cu tot se pun într-un litru de vin natural, se adaugă 1-2 linguri de oţet curat şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic, îndepărtând spuma. Se adaugă 300 g miere de salcâm şi se mai lasă 2-4 minute. Se strecoară şi se pune fierbinte în sticle curate, clătite cu alcool alb, se astupă şi se păstrează la rece. Se iau 3 linguri zilnic, înainte de mese, în cure de 3 luni. Este cunoscut ca unul dintre cele mai bune tonice cardiace, ameliorând chiar şi insuficienţa cardiacă.
Ceaiul > 20 g de frunze proaspete se infuzează 10 minute în jumătate de litru de apă clocotită sau se fierb timp de 5 minute 100 g de seminţe într-un litru de apă, apoi se lasă acoperit 10 minute.
Cură rapidă pentru dezintoxicare renală
Fierbe acoperit în puţină apă 2 rădăcini potrivite, spălate bine, necurăţate de coajă, până se înmoaie. Strecoară-l („supa” o poţi bea cu înghiţituri mici), dă-le prin sită şi opăreşte-le cu o cană de lapte clocotit. Pune totul într-un borcan şi lasă-l la frigider. Ia, timp de 3 zile, câte 1 lingură înainte de masă. Ce rămâne arunci. Poţi repeta cura de 3 ori pe an.
Chiar dacă e natural, are efecte adverse!
• Sucul nu se bea niciodată nediluat, ci doar în amestec cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac.
• Nu se depăşesc cantităţile maxime zilnice (200 ml la adulţi şi 60 ml la copii), putând provoca hiperexcitabilitate nervoasă, deranjamente digestive ş.a.
• O doză mai mare de 8 grame de seminţe produce ameţeli, spasme, diaree.
• Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează (stimulează contracţiile uterine şi diminuează lactaţia), ele putând consuma pătrunjelul în cantităţi normale, în mâncare.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei