Pelteaua – cum se face și ce este

Pelteaua seamănă puțin cu marmelada. Este un gem de fructe, dar care nu conține bucățele de fruct înăuntru. Adesea este transparentă sau ia culoarea fructului din care este făcută. De exemplu, pelteaua de gutui va avea o culoare portocalie/galbenă. Este ideală pentru a fi întinsă pe o felie de pâine cu unt pentru un mic dejun rapid și delicios. Alternativ, se poate folosi la deserturi sau sosuri, pentru a adăuga dulceață.

Ca să faci peltea, ai nevoie de câteva elemente. 

Fructe: Fructele conferă fiecărui produs tartinabil aroma și culoarea unică. De asemenea, furnizează apa necesară pentru dizolvarea celorlalte ingrediente necesare și furnizează o parte sau toate pectina și acidul. 

Fructele de bună calitate și aromate fac cea mai bună peltea. Fructele conservate în suc propriu sau congelate din comerț pot fi folosite pentru a face peltea, dar trebuie adăugată pectină. Dacă ai acasă fructe conservate făcute de tine, folosește ¼ fructe aproape coapte și ¾ fructe complet coapte. 

Păstrează fructele în suc propriu și vezi cât zahăr se adaugă pentru a ține cont de acest lucru în rețeta de peltea.

Pectină: Pectina este o substanță din fructe care formează un gel dacă se află în combinația potrivită cu acidul și zahărul. Toate fructele conțin o anumită cantitate de pectină, dar unele trebuie combinate cu fructe bogate în pectină sau cu produse comerciale cu pectină pentru a obține peltea.

Generalul Nicolae Militaru, artizanul diversiunilor cu „teroriști” care au dus la moartea multor soldați la Revoluție. De ce i-a oferit Ion Iliescu conducerea Armatei
Recomandări
Generalul Nicolae Militaru, artizanul diversiunilor cu „teroriști” care au dus la moartea multor soldați la Revoluție. De ce i-a oferit Ion Iliescu conducerea Armatei

Deoarece fructele complet coapte au mai puțină pectină, un sfert din fructele folosite la prepararea jeleurilor fără adaos de pectină trebuie să fie mai puțin coapte. 

Utilizarea pectinei comerciale simplifică procesul, dar pelteaua obținut fără adaos de pectină conține mai puțin zahăr și are un gust mai fructat. Urmează instrucțiunile producătorului pentru utilizarea pectinei comerciale și nu schimba pectinele lichide cu cele sub formă de pudră.

Acid: Nivelul adecvat de acid este esențial pentru formarea gelului. Dacă este prea puțin acid, jeleul nu se va întări niciodată; dacă este prea mult acid, pelteaua va pierde lichid (se va scurge). Pentru fructele cu conținut scăzut de acid, adaugă suc de lămâie sau alte ingrediente acide. Produsele comerciale cu pectină conțin acizi care ajută la asigurarea gelificării.

Zahăr: Zahărul servește ca agent de conservare, contribuie la aromă și ajută la gelificare. Zahărul alb granulat este tipul obișnuit de zahăr pentru peltea sau jeleu.

Mierea poate fi folosită pentru a înlocui o parte din zahărul din rețete, dar o cantitate prea mare va masca aroma fructelor și va altera structura gelului. Folosește rețete testate pentru înlocuirea zahărului cu miere. Nu încerca să reduci cantitatea de zahăr din rețetele tradiționale. 

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

O cantitate prea mică de zahăr împiedică gelificarea și poate permite dezvoltarea drojdiei și a mucegaiului. Rețetele testate trebuie folosite pentru a face jeleuri și peltea fără adaos de zahăr, iar aceste produse trebuie, de obicei, să fie depozitate în frigider sau congelator.

Din ce fructe poți face pelteaua

Există câteva categorii de fructe din care poți face pelteaua. Unele dintre acestea trebuie folosite atunci când nu sunt complet coapte, pentru ca pectina din ele să transforme amestecul într-o peltea care se ține bine.

Grupa I: Dacă nu sunt prea coapte, au suficientă pectină și acid natural pentru formarea gelului doar cu adaos de zahăr – Mere (acrișoare), mure (acrișoare), merișoare, afine, coacăze, coacăze, struguri, lămâi, mure, coacăze, prune (nu italiene), gutui

Grupa II: Cu un conținut scăzut de acid natural sau pectină și poate fi necesară adăugarea fie de acid, fie de pectină – Mere (coapte), mure (coapte), cireșe (acrișoare), coacăze, fructe de soc, grapefruit, suc de struguri îmbuteliat, struguri (California), lotuși, portocale.

Grupa III: Întotdeauna necesită adaos de acid, pectină sau ambele – caise, afine, smochine, struguri (Western Concord), guave, piersici, pere, prune, zmeură, căpșuni.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Pregătirea

Se recomandă o cratiță mare de 8 sau 10 litri, deoarece pelteaua și gemurile au tendința de a da în clocot. O cratiță din metal greu este cea mai bună, deoarece permite distribuirea uniformă a căldurii.

O pânză adecvată este necesară atunci când se extrage sucul pentru jeleu. Se poate folosi muselină sau flanelă de bumbac nealbită fermă. Pânzele trebuie să fie umede atunci când se extrage sucul.

Pentru a determina gradul de coacere a produselor gelatinoase fără adaos de pectină, se poate folosi un termometru.

Pentru prelucrarea tuturor produselor tartinabile din fructe este necesară sterilizarea borcanelor. O oală de gătit adâncă cu un suport poate fi folosită pentru o conservă, dacă este suficient de adâncă pentru a lăsa un centimetru sau doi de apă clocotită deasupra vârfurilor borcanelor. Asigură-te că oala are un capac care să se potrivească bine.

Depozitare și păstrare

Chiar dacă zahărul ajută la conservarea jeleurilor și gemurilor, mucegaiurile se pot dezvolta pe suprafața acestor produse. 

Mucegaiul pe care oamenii îl răzuiesc de obicei de pe suprafața jeleurilor ar putea să nu fie atât de inofensiv pe cât pare. Au fost găsite micotoxine în unele borcane de jeleu care aveau mucegai la suprafață. 

Se știe că micotoxinele provoacă cancer la animale; efectele lor asupra oamenilor sunt încă în curs de cercetare. 

Din cauza posibilei contaminări cu mucegai, sigiliile din parafină sau ceară nu mai sunt recomandate pentru niciun dulce tartinabil.

Toate produsele de tip gem/dulceață trebuie procesate în baie de apă clocotită pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Pentru a procesa într-o baie de apă clocotită, toarnă produsul clocotit într-un borcan sterilizat fierbinte, lăsând un spațiu de 1/2 degete.

Șterge marginea borcanului și închide-l cu capacul. 

Așeză-l pe o suprafață protejată și răcește-le, ferite de curenți de aer, fără a le deranja timp de 12 ore.

Rețete de peltea

Peltea de gutui 

  • 1 kg gutui
  • 4 mere roșii
  • 1 kg zahăr
  • 1 lămâie
  • 1-2 litri de apă

Spală gutuile, șterge-le și taie-le în bucățele mici. Pune-le într-o cratiță cu apă și pune și merele spălate și tăiate în sferturi. Lasă fructele la foc mic, cam o oră, până se înmoaie. 

Se ia totul de pe aragaz și se lasă la odihnit 30 de minute. Zeama se transferă printr-un tifon ca să se strecoare bine. 

La un litru de lichid se adaugă un kilogram de zahăr și zeama de la o lămâie. Se amestecă bine, apoi se fierbe la foc mediu-mare, spumând de câte ori e nevoie. 

Când pelteaua s-a legat și este gelifiată, se pune în borcane sterilizate. 

Peltea de mere

  • 2 mere mari (450 g)
  • 600 ml apă
  • ½ lămâie
  • 300 g zahăr
  • scorțișoară

Merele se spală bine și se taie în felii cu tot cu coajă și cotor. Se pun într-o cratiță alături de lămâia feliată și 600 de ml de apă. Se lasă totul la fiert 10 minute și se scurge lichidul.  Se adaugă zahărul și scorțișoara și se fierbe totul cam 10-15 minute. Se toarnă lichidul în borcane sterilizate. 

Peltea de lămâie cu mentă

  • 250 g mentă
  • 2 lămâi
  • 500 ml apă
  • 1 kg zahăr

Frunzele de mentă se spală bine și se usucă cu un prosop de bucătărie. Se taie mărunt frunzele, la fel și lămâia, cu tot cu coajă.

Se amestecă lămâia cu frunzele de mentă și apa și se pun la fiert într-o oală pentru aproximativ 10 minute.

Se lasă amestecul la odihnit pentru o zi, apoi se stoarce și se strecoară amestecul, rămânând doar lichidul transparent, care se pune la foc cu zahărul.

Se spumează de câte ori e nevoie și se amestecă, să nu se lipească de fund.

Se toarnă în orcane sterilizate și se lasă la răcit într-un prosop până a doua zi, apoi se depozitează la loc răcoros și  întunecat.

Sursa foto: 123rf.com

Aperitive rapide fără foc

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Daniel9090   •   28.12.2023, 12:20

făcută din ingrediente naturale și având multiple moduri de utilizare, pelteaua este apreciată pentru valoarea sa gustativă și sentimentală

Daniel9090   •   28.12.2023, 12:20

Pelteaua este apreciată pentru gustul și aroma sa, fiind un produs clasic și versatil în bucătărie

Daniel9090   •   28.12.2023, 12:20

Pelteaua este preparată din fructe proaspete sau uscate, adesea combinând mai multe tipuri de fructe pentru a obține arome complexe și un gust dulce plăcut

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Observatornews.ro
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI