Pepenii sunt fructele răcoritoare ale verii, pline de vitamine, minerale și antioxidanți și cu un aport scăzut de calorii. Iată câte tipuri de pepeni sunt, dar și care sunt beneficiile consumului de pepene galben și pepene roșu.
Cuprins:
Tipuri de pepene galben
Pepeni galbeni – var. Cantaloupensis
Sunt pepeni de culoarea portocaliu sau verde, cu coajă groasă și crustă tare. Miezul este extrem de aromat.
Pepene galben Muskelonii – var. Reticulatus
Sunt denumiți și pepeni tari sau pepeni galbeni de SUA. Sunt foarte aromați, cu coajă și semințe.
Pepeni persieni – var. Reticulatus
Sunt asemănători cu pepenii muskelonii, dar se coc mai târziu și sunt de dimensiuni mai mari,
Pepeni de iarnă – Casaba, Crenshaws, Honeydews
Sunt pepeni mari, maturați târziu a căror codiță trebuie tăiată din vrej la recoltare, deoarece nu alunecă din tulpină odată ajunsă la maturitate.
Pepene galben Charentais
Are culoarea orange-solomon, coaja netedă, iar pulpa foarte densă și aromată.
Pepene galben Ananas
Este portocaliu și cu forma rotund alungit. Are coaja netedă și miezul alb, zemos și parfumat.
Tipuri de pepene verde
Pepene verde Crimson Sweet
Are culoarea verde cu striuri în verde deschis, iar pulpa este de culoarea roșie strălucitoare. Pepenele din acest soi poate ajunge la o greutate între 9 și 12 kilograme.
Pepene verde Charleston Grey
Pepepnele are o formă cilindrică și o coajă verde ușor striată. Poate ajunge până la 12 kilograme greutate, iar pulpa fructului este roșie fără prea multe semințe.
Pepene verde Sugar Baby
Formă cilindrică și coajă verde închis, cu fructe ce ajung până la 5 kilograme în greutate. Pulpa fructului este foarte dulce și cu puțini sâmburi.
Pepene galben și pepen roșu – ce soiuri sunt mai dulci
Pepenele verde este dulce atunci când nu are pete de culoarea gălbui-portocaliu pe coajă. Pata reprezintă locul în care pepenele a luat contact cu solul, motiv pentru care se decolorează coaja.
Pepenii care au defecte pe coajă, mici deformațiuni, sunt mai dulci deoarece albinele au ajuns să polenizeze de mai multe ori florile.
Pepenii alungiți, în formă cilindrică sunt mai zemoși, iar pepenii rotunzi sunt mai dulci.
Cum alegi corect un pepene galben sau un pepene roșu dulce
Indiferent de soiul ales, un pepene corect ales trebuie să aibă codița uscată, atunci înseamnă că este copt. Dacă codița este verde, atunci înseamnă că a fost cules prea devreme.
Pepenele trebuie să fie greu. Prin coacere, el câștigă în greutate. Astfel, cu cât este mai greu, cu atât pepenele este mai copt.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de pepene galben
- Valoare energetică – 34 kcal;
- Carbohidrați – 8,6 gr;
- Proteine – 0,84;
- Grăsime totală – 0,19 gr;
- Colesterol – 0 mg;
- Fibre alimentare – 0,9 gr;
- Vitamina C – 36,7 mg;
- Vitamina A – 3382 UI;
- Calciu – 9 mg;
- Magneziu – 12 mg;
- Potasiu – 267 mg.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de pepene roșu
- Valoare energetică – 30 kcal;
- Carbohidrați – 7,6 gr;
- Proteine – 0,6;
- Grăsime totală – 0,15 gr;
- Colesterol – 0 mg;
- Fibre alimentare – 0,4 gr;
- Vitamina C – 8,1 mg;
- Vitamina A – 569 UI;
- Calciu – 97mg;
- Magneziu – 10 mg;
- Potasiu – 112 mg.
Pepene galben și pepene roșu – beneficii
Pepenele galben întărește sistemul imunitar și previne îmbătrânirea prematură
Vitamina C din compoziția pepenului are rol benefic în creșterea și regenerarea țesuturilor corpului. Este un adjuvant natural pentru menținerea sistemului imunitar puternic și ajută la formarea colagenului. De asemenea, vitamina C este și un antioxidant puternic care poate bloca în mod natural procesele oxidative create de radicalii liberi de nivel celular.
Pepenele verde îmbunătățește vederea
Conținutul ridicat de vitamina A, antioxidant natural, este util pentru îmbunătățirea vederii și ajută la prevenirea cancerului pulmonar. Conținutul ridicat de potasiu din pepene roșu îl face un medicament natural pentru o inimă sănătoasă.
Pepenele galben menține sănătatea gastrointestinală
Potasiul din compoziția pepenelui este un mineral esențial pentru organism și contribuie activ la reglarea contracțiilor cardiace, la controlul tensiunii arteriale, dar și funcționarea normală a tractului intestinal.
Consumul de pepene în cantități moderate este benefic în următoarele
- Stimulează diureza;
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism;
- Ajută la scăderea în greutate;
- Are rol antioxidant;
- Hidratează și reminalizează organismul;
- Menține sănătatea cardiovasculară;
- Previne anemia;
- Previne apariția mai multor tipuri de cancer precum: cancer de sân, de col uterin, de prostată și de plămâni;
- Previne și dizolvă pietrele la rinichi.
Beneficiile semințelor de pepene roșu
Semințele pepenelui roșu sunt bogate în fibre, vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi polinesaturate și monosaturate. Astfel că, semințele pot fi un remediu pentru:
- Funcționarea normală a aparatului digestiv;
- Dilatarea vaselor de sânge;
- Eliminarea nisipului și pietrelor la rinichi;
- Sănătatea mușchilor;
- Îmbunătățesc memoria și concentrarea;
Sursă foto: Shutterstock.com
Daniel9090 • 10.12.2023, 15:12
Ambele tipuri de pepeni, galben și roșu, pot fi extrem de dulci, însă există anumite varietăți care se remarcă prin dulceața lor