Perele, la fel ca și merele, sunt unele dintre cele mai populare fructe de la noi. Mâncate adesea crude, acestea pot fi însă introduse și în numeroase rețete culinare, deserturi sau salate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre păr
Părul, ce are denumirea știițifică de Pyrus comunis, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae. Acesta a fost cultivat încă din Antichitate în Europa de Vest, nordul Africii și estul Asiei.
Părul este un copac de înălțime medie, ajungând la 10-17 m înălțime; câteva specii sunt chiar sub formă de arbuști. Tulpina dreaptă este învelită cu o scoarță cenușie-brună. Rădăcina sa puternică poate ajunge până la 4-5 m adâncime. Pe ramurile sale lungi sunt aranjate alternativ frunze ovale cu margini dințate sau întregi la unele specii.
Prin lunile aprilie-mai își fac apariția și florile, albe. Rareori au o tentă de galben sau roz. Peste 2-3 luni, din acestea se vor dezvolta fructele mari, cu pulpă zemoasă și dulce, numite pere.
Para este considerată sora mărului, deoarece fac parte din aceeași familie. Au aproximativ aceeași perioadă de dezvoltare și conțin aceleași vitamine și minerale, dar în proporții diferite.
Lemnul de păr este unul dintre cele mai preferate în industria lemnului. Datorită calității sale este ales la fabricarea instrumentelor muzicale, a furnirurilor estetice, fabricarea mobilei. Este, de asemenea, folosit în tâmplărie, construcții și sculptură.
Tipuri de pere
În lume există peste 6.000 de soiuri de pere, însă doar câteva dintre ele sunt cunoscute și găsite foarte frecvent și în țara noastră.
Pere Abate
Dulci și aromate, aceste pere au partea ascuțită subțire, deosebindu-se de alte soiuri prin forma lunguiață. Sunt semicrocante, cu o textură catifelată ce ți se topește în gură, de aceea te poți bucura de ele pur și simplu, dar le poți adăuga și în salate sau le poți servi împreună cu brânzeturi italienești.
Pere Kaiser
Fructul este mare, piriform, de culoare cărămizie, cu pulpa albă, fondantă, foarte bun calitativ. Se coace la sfârșitul lunii septembrie, dar rezistă cel mult până în noiembrie pentru consum.
Pere Conference
Părul înflorește semitârziu, se coace în decada a treia a lunii septembrie, fructul putându-se păstra 2-3 luni. Fructul de mărime mijlocie este piriform și ușor alungit, de culoarea verde-gălbui, acoperit cu rugină, pulpă alb-gălbuie, suculentă, fondantă, cu gust excelent.
Pere Williams
Acesta este un soi de pere aromate, dulci, foarte moi și zemoase, cu coaja subțire. Datorită consistenței sunt folosite frecvent pentru compoturi, piureuri și sucuri.
Mai mult decât atât, perele Williams sunt folosite și pentru băuturi de tip distilat, iar pentru a avea un efect deosebit, un fruct întreg se poate găsi în interiorul sticlei
Pere Nashi
Perele Nashi au forma rotundă a unui măr, dar gustul este cu siguranță de pară. Atunci când sunt coapte, aceste pere rămân crocante, asemănându-se și din acest punct de vedere cu merele. Perele din soiul Nashi sunt cel mai adesea consumate ca atare, ele putând fi tăiate felii sau cubulețe și adăugate în salate.
Pere Doyenne de Comice
Acestea sunt pere foarte dulci, cu o pulpă suculentă și cremoasă, îmbrăcate de o coajă delicată, ce se poate rupe ușor. Forma lor este rotundă la bază, iar partea ascuțită este scurtă, dar bine definită.
Alte soiuri de pere
- Aromată de Bistrița
- Monica
- Daciana
- Napoca
- Beurre precoce Morettini
- Abate Fetel
- Santa Maria
- Aniversare
- Ervina
- Isadora
- Doyenne dhiver.
Pere – beneficii și proprietăți
Perele sunt sursă de vitamine, minerale, dar și fibre și antixidanți cu multiple beneficii pentru sănătatea organismului.
Valori nutriționale
O pară de mărime medie, aproximativ 170 de grame, conține următoarele:
- Calorii: 101
- Proteine: 1 gram
- Carbohidrați: 27 grame
- Fibre: 6 grame
- Vitamina C: 12% din DZR (doza zilnică recomandată)
- Vitamina K: 6% din DZR
- Potasiu: 4% din DZR
- Cupru: 16% din DZR
Perele conțin, de asemenea, cantități mici de folat, provitamină A și niacină. Folatul și niacina sunt importante pentru funcția celulară și producerea de energie, în timp ce provitamina A susține sănătatea pielii și vindecarea rănilor
Mai mult, aceste fructe sunt o sursă excelentă de antioxidanți polifenolici, care protejează împotriva daunelor oxidative. Asigurați-vă că mâncați întreaga pară, deoarece coaja are de până la șase ori mai mulți polifenoli decât miezul.
Proprietăți antiinflamatorii
Deși inflamația este un răspuns imun normal, inflamația cronică sau pe termen lung vă poate dăuna sănătății. Este legată de anumite boli, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2.
Perele sunt o sursă bogată de antioxidanți flavonoizi, care ajută la combaterea inflamației și pot reduce riscul de boală, arată studiile.
Mențin sănătatea inimii și reduc colesterolul
Perele pot reduce riscul de boli de inimă.
Antioxidanții lor procianidinici pot scădea rigiditatea țesutului cardiac, pot scădea colesterolul LDL (rău) și pot crește colesterolul HDL (bun).
Coaja conține un antioxidant important numit quercetină, despre care se crede că aduce beneficii sănătății inimii prin scăderea inflamației și reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Un studiu efectuat pe 40 de adulți cu sindrom metabolic, un grup de simptome care măresc riscul bolilor de inimă, a constatat că consumul a două pere medii în fiecare zi timp de 12 săptămâni a scăzut factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și circumferința taliei.
Alte beneficii ale perelor
- Combat efectele stresului;
- Efect revigorant în cazul asteniilor;
- Indicate în tratamentul gutei, artritei şi reumatismului;
- Grăbesc vindecarea acneei;
- Înlătură oboseala şi surmenajul;
- Stimulează formarea globulelor roşii. Prin urmare, sunt foarte bune în cazul anemiilor;
- Sporesc capacitatea de producere a celulelor cu rol imunitar. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut pot beneficia în urma unor cure cu pere.
- Grăbesc vindecarea litiazei renale;
- Sunt bune în profilaxia infecţiilor urinare recidivante;
- Calmează tusea;
- Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide;
- Înlătură constipaţia, datorită conţinutului mare de fibre;
Rețete cu pere
Indiferent de soiul lor, de formă, culoare sau textură, perele sunt gustoase și sănătoase. Avantajul este că perele pot fi foarte savuroase și atunci când sunt gătite sau consumate nu doar ca desert, ci și ca aperitiv împreună cu ingrediente sărate, spre exemplu.
Pentru a beneficia la maximum de fibrele din compoziția lor, perele se consumă cu tot cu coajă. Totuși, coaja devine tare atunci când este gătită, de aceea perele pe care le întâlnim în compot sau în prăjituri sunt curățate de coajă.
Compot de pere
Ingrediente:
- 2 kg pere coapte
- 0,5 litri vin alb
- 400 g zahăr
- sucul de la o lămâie
- câteva bucăţi de scorţişoară
- o linguriță cuişoare
Mod de preparare:
Se curăţă perele de coajă, se taie în sferturi, se scot seminţele şi se pun în borcanele bine spălate şi uscate. Se stropesc apoi cu zeamă de lămâie, ca să nu se înnegrească.
Vinul alb se amestecă cu un litru de apă, apoi se adaugă zahărul, cuişoarele şi scorţişoara şi se pune totul pe foc. Se lasă să fiarbă până se dizolvă zahărul, apoi se toarnă în borcane, peste bucăţile de pere. Dacă nu se umplu, se completează cu apă. Se închid borcanele ermetic şi se strerilizează 15-20 de minute.
Prăjitură cu pere
Ingrediente:
Primul blat:
- 125 g biscuiţi cu unt
- două linguri miere
- 75 g unt
Blatul 2:
- 100 g făină
- două linguri zahăr
- 50 g unt
- 1-2 lingurițe coajă rasă de lămâie
- 75 g unt
Umplutura:
- 200 g brânză de vaci
- 100 g zahăr
- două ouă
- 100 g smântână dulce
- două pliculețe zahăr vanilat
- 6-8 pere
Mod de preparare:
Se pun biscuiţii într-un bol şi se zdrobesc cu făcăleţul. Se amestecă firimiturile obţinute cu mierea, zahărul vanilat, untul şi coaja de lămâie şi se obţine un aluat uşor de modelat, care se bagă la frigider câteva minute.
La fel se procedează şi cu celălalt aluat. Se amestecă toate ingredientele până se obţine o cocă uşor de modelat şi se bagă la frigider.
Separat, se pregăteşte umplutura şi se curăţă perele. Se pune brânza de vaci într-un bol şi se amestecă cu zahărul, ouăle şi celelelalte ingrediente până se obţine o cremă spumoasă. Perele se curăţă de coajă şi de sâmburi şi se taie jumătăţi.
După ce s-au pregătit toate, se tapetează cu unt şi cu făină o tavă dreptunghiulară de aragaz, se dă drumul la cuptor la o temperatură de 180º C şi se aşază blatul cu biscuiţi, peste el se pune crema de brânză, jumătăţile de pere şi se modelează din celălalt aluat un grătar, care se pune peste pere. Se bagă la cuptor timp de 30 de minute. După ce s-a copt, se lasă la rece şi se serveşte pudrată cu zahăr sau cu frişcă.
Pui cu sos de pere
Ingrediente:
- 4 pulpe mari
- 4 linguri ulei de măsline
- o crenguță cimbru
- sare
- piper
- o lingură miere
- un cubuleţ de unt
- 1-2 morcovi
- o ţelină
- o ceapă
- 30 g unt
- 4 pere mari
- 1-2 linguri miere
Mod de preparare:
Se spală pulpele şi se curăţă de pieliţe. Se ung cu ulei şi se presară sare şi piper atât cât este nevoie. Dacă pulpele sunt mai mari, se porţionează şi se pun la prăjit 7-8 minute pe o parte şi 7-8 minute pe cealaltă parte, la foc mic, până se rumenesc.
Se curăţă morcovii şi ţelina de coajă şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scurg de apă şi se dau la rece. Într-o tigaie se topeşte untul, se pun mierea şi ceapa tăiată fâşii foarte subţiri, sare şi puţin piper. Se amestecă încontinuu, să nu se lipească. Sosul obţinut se toarnă peste pulpe şi peste legumele tăiate.
La sfârşit se curăţă perele de coajă şi se taie rondele. Restul de unt rămas, adică un cubuleţ, se topeşte, iar peste el se pun feliile de pere. Se lasă să se călească puţin până îşi schimbă culoarea şi lasă un sos dulce-acrişor. Se aşază pulpele pe un platou, se toarnă sosul peste ele şi peste legume şi se pun şi feliile de pere. Platoul se ornează cu cimbru şi se bagă 10 minute la cuptor.
Sursă – retete.unica.ro
Pere în ciocolată
Ingrediente:
- 100 ml vin alb
- 400 g ciocolată cu lapte
- 100 g zahăr
- 50 g unt
- 7 pere
Mod de preparare:
Se spală perele, se curăţă de coajă şi cu un cuţit ascuţit se îndepărtează cotorul cu seminţe, lăsându-se fructele întregi. Separat, se topeşte untul. Se trec perele prin untul topit, după care se toarnă vinul. Se lasă pe foc până se evaporă.
Se presară zahărul şi se lasă până se caramelizează; astfel, perele vor rămâne intacte. Se scot pe un platou să se răcorească. Se topeşte ciocolata la bain-marie şi se toarnă cât este fierbinte peste pere.
Curiozități despre pere
- Perele se coc din interior spre exterior, majoritatea soiurilor păstrându-și culoarea. Astfel, chiar dacă la prima vedere par tari, dacă la o simpla atingere cu degetul în zona codiței sunt moi, înseamnă că sunt coapte.
- Perele sunt printre puținele fructe care se coc cel mai bine după ce sunt culese. Dacă sunt lăsate în copac să se mai coacă, pulpa delicată, fină, devine granuloasă. Dacă sunt culese înainte de a se coace, sunt mai bune atât ca textură, cât și ca aromă.
- Înainte că tutunul să ajungă în Europa, frunzele de pere erau fumate.
- Lemnul de păr este folosit pentru fabricarea articolelor de mobilier și instrumentelor muzicale. Totodată, cele mai bune ustensile de lemn pentru bucătărie sunt făcute din lemn de păr, deoarece acesta este inodor și este foarte rezistent.