Cuprins:
Riscuri asociate germenilor
Dr. Bryan Quoc, chimist alimentar american, explică faptul că tăierea cojii protective expune pulpa, creând un mediu propice pentru patogeni. Profesorul Kali Kniel, microbiolog la Universitatea din Delaware, atrage atenția asupra pericolelor germenilor cruzi, care pot găzdui E.coli, listeria și salmonella.
Prof. Kniel subliniază dificultatea dezinfectării adecvate a germenilor din cauza procesului de creștere. Un specialist american în alimentație recomandă fierberea sau gătirea germenilor în loc de consumul crud.
Un studiu american arată că numărul microorganismelor pe o sămânță în germinare poate ajunge la un miliard în trei zile.
Salmonella poate cauza diaree, crampe stomacale, vărsături și febră. În cazuri severe, poate necesita spitalizare. E.coli provoacă de obicei febră, greață și diaree, dar poate fi periculoasă pentru grupurile vulnerabile.
Listerioza, o infecție gravă cauzată de Listeria monocytogenes, reprezintă un risc major pentru vârstnici, gravide și copii.
Atenționări privind laptele crud
Dr. Quoc avertizează asupra riscurilor consumului de lapte nepasteurizat. Conform Daily Mail, acesta a declarat: „Sunt foarte mulți oameni care promovează [laptele] crud ca având toate aceste beneficii pentru sănătate. Dar nu merită riscul, pentru că sunt multe organisme patogene care sunt încă vii în acel lapte, mai ales dacă provine direct dintr-o unitate de procesare”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_daa836a015e991caa1bed8ee70b2a342.jpg)
Majoritatea laptelui consumat în Marea Britanie este pasteurizat pentru eliminarea bacteriilor dăunătoare. Susținătorii laptelui crud afirmă că acesta conține enzime, vitamine și bacterii benefice pentru intestin, însă Autoritatea pentru Standarde Alimentare (FSA) consideră că eliminarea tratamentului termic face laptele riscant.
În Marea Britanie, vânzarea laptelui crud este permisă doar direct de la producători autorizați în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord. În Scoția, vânzarea este complet interzisă. În SUA, aproximativ 12 state permit comercializarea laptelui crud în magazine.
Sfaturi pentru prevenirea infecțiilor
Experții în siguranța alimentară recomandă evitarea barurilor de bufet, a stridiilor și a peștelui servit lunea, când este cel mai puțin proaspăt.
Consumatorii ar trebui să fie precauți în ceea ce privește alimentele pre-tăiate, germenii cruzi și laptele nepasteurizat. Respectarea recomandărilor experților și a reglementărilor în vigoare poate reduce semnificativ riscul de infecții alimentare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d06bd5e6affed972a4e04d96acea21e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1670b4f7a2c7f914146926dad0c1165d.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4d882f28c88e0425df140c97609ddde.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c92b13e8f3a06c79355a674a87e41c50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_fc8e66baa8339fed7d3d6e8479062906.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_d879aedb07b38409d87aeb354e060f41.jpg)