Despre Perseide 2021

Ploaia de meteoriți a fost observat regulată pe o perioadă de mai bine de 2.000 de ani, iar primele informații despre acest fenomen sunt din Estul Îndepărtat.

Catolicii se referă la Perseide ca fiind Lacrimile Sfântului Laurențiu, asta și pentru că el este sărbătorit pe 10 august, data la care apare ploaia de meteoriți.

Cometa care a dat naștere Perseidei este Swift-Tuttle, care are un nucleu cu diametrul de 10 kilometri. Meteorii care se văd acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la peiheliu.

Perseide se pot vedea din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, cu apogeul între 9 și 14 august, în funcție de localizarea fluxului.

Rata meteoriților la apogeu atinge chiar și 60 pe oră și pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, însă Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică.

În 2021, maximul perseidelor va fi observat în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 01 TLR. Cu o noapte înainte vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august., arată Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Perseide 2021 – ploaia de meteoriți e la apogeu în noaptea de 12 spre 13 august

Ploaia de stele căzătoare a Perseidelor se poate vedea și în acest an începând cu luna iulie.

Perseidele au loc între 17 iulie și 24 august 2021 și ploaia de meteoriți poate fi văzută de oriunde din lume.

Spectacolul de pe cer este mai intens în emisfera nordică a Pământului, în orele de dinaintea dimineții.

Punctul de apogeu al Perseidelor va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august 2021, când numărul de meteori ajunge la 160-200 de bucăți pe oră. 

În această noapte, Luna va fi doar 13% plină, lucru care ajută meteorii să se vadă mai bine. Un cer senin ajută meteorii să sclipească pe cer, când Pământul se va ciocni de resturile de particule lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. 

Unde poți vedea cel mai bine Perseidele în 2021

Fluxurile de meteori ale Perseidelor sunt cel mai vizibile noaptea, când cerul e senin. Trebuie să fii într-un loc întunecat, de preferat departe de oraș, unde sunt multe lumini.

În plus, e bine să eviți poluarea luminoasă din jurul locației. Un loc întins și întunecos este ideal pentru a observa Perseidele. De preferat este să mergi în mediul rural, pe o suprafață întinsă, unde cerul e senin și în jur e beznă, ca meteorii să poată fi observați mai bine. 

Cum să te pregătești pentru Perseide 2021

Cel mai bine este să îți alegi din timp un loc în care poți observa ploaia spectaculoasă de meteoriți. La țară este locul ideal în care poți face asta sau într-o pădure, unde totul în jur este întunecat, iar copacii nu sunt prea înalți, astfel încât să poți observa cerul. 

Nu ai nevoie de niciun instrument cu ajutorul căruia să vezi meteoriții, pentru că ei se pot observa cu ochiul liber.

Îți poți lua un sac de dormit, o pătură sau un șezlong și ar trebui să te uiți la cer pentru măcar o oră, timp în care vei vedea spectacolul Perseidelor. 

Calendarul curenţilor meteorici în anul 2021

Bootidele de iunie

Au loc în perioada 22 iunie – 2 iulie, cu apogeul pe 28 iunie. Sunt cunoscute ca un curent meteoric cu o activitate neregulată și o intensitate scăzută. În perioada de maxim, curentul poate produce chiar și peste 100 de meteori pe oră.

Delta Aquaridele

Au loc în perioada 12 iulie – 23 august, iar apogeul este pe 30 iulie. „Se pot vedea maximum 20 de stele căzătoare pe oră, care aparent provin din constelația Aquarius”, precizează în calendarul său astronomic lunar Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic Urseanu.

Perseidele

Au loc în perioada 17 iulie-24 august, cu apogeul pe 12 august, ora 23.00. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Draconidele

Au loc în perioada 6-10 octombrie, cu apogeul pe 8 octombrie, la ora 21.30.  Meteorii se deplasează în atmosferă cu o viteză între 17 și 70 km pe secundă. 17 reprezintă un meteor foarte lent, iar 70 unul foarte rapid. Aceștia au în jur de 20 km pe secundă, o viteză foarte mică.

Tauride Sud

Au loc în perioada 10 septembrie – 20 noiembrie cu apogeul pe 10 octombrie. Această ploaie este una minoră, dar de lungă durată, și reușește să producă aproximativ 5-10 meteori pe oră.

Tauride Nord

Au loc în perioada 20 octombrie -10 decembrie, cu apogeul pe 12 noiembrie. Observate la sfârșitul lui octombrie și la începutul lui noiembrie, ele sunt denumite uneori și bulgării de foc de Halloween.

Orionidele

Au loc de pe 2 octombrie pe 7 noiembrie, cu apogeul pe 20 octombrie. „Cel mai bine e după ora 1 dimineața, să ne uităm spre nord sau spre vest și să așteptăm să se vadă stelele căzătoare. Sunt cam 20 pe oră. Nu sună mult, dar pentru stele căzătoare e bine”, spune astronomul Adrian Șonka.

Leonidele

Au loc în perioada 6 – 30 noiembrie, cu apogeul pe 17 noiembrie. Leonidele se formează prin trecerea cometei Tempel-Tuttle, care are o perioadă de 33 de ani.

Geminidele

Au loc în perioada 4-17 decembrie, cu apogeul pe 14 decembrie, ora 9.00.  În condiții optime de observare, ceea ce face această ploaie de meteori, alături de Quadrantide, cea mai abundentă ploaie meteorică din fiecare an.

Ursidele

Au loc în perioada 17-26 decembrie, cu apogeul pe 22 decembrie. Este un curent de meteori minor, care produce între 5 și 10 meteori pe oră, care sunt rezultatul particulelor de praf lăsate de cometa Tuttle, descoperită pentru prima dată în 1790.

Ploaie de stele sau ploaie de meteori

Este bine de știut că Perseidele nu sunt o ploaie de stele ci o ploaie de meteoriți.

Ploile de stele sunt un fenomen foarte rar și în timpul căruia se pot observa câteva mii de meteori pe oră spre deosebire de câteva sute în timpul ploii de meteori.

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News