Ce sunt Perseidele

Perseidele sunt o ploaie de meteori, un eveniment ceresc în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții, radiind dintr-un punct fix. Totul se datorează unor fluxuri de corpuri cosmice denumite și meteoriți care intră în atmosfera Pământului la viteze foarte mari, pe traiectorii paralele.

Urma luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Perseidele sau ploaia de meteori este asociată cu cometa Swift Tuttle, cometa periodică observată și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle, pe data de 16 și 19 iulie 1962. Cometa a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992, de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk, care au scos în evidență faptul că obiectele cerești ce au putut fi observate în China în 68 î Hr. și în 188 ar putea fi Swit Tuttle.

Cometa care a dat naștere Perseidei este Swift-Tuttle, care are un nucleu cu diametrul de 10 kilometri.

Catolicii se referă la Perseide ca fiind Lacrimile Sfântului Laurențiu, asta și pentru că el este sărbătorit pe 10 august, data la care apare ploaia de meteoriți.

Când sunt Perseidele 2022

Perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 26 august.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 04 TLR. Cu o noapte înainte vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august.

Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Rata meteoriților la apogeu atinge chiar și 60 pe oră și pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, însă Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică.

Cum poți vedea Perseidele

Cel mai bun mod de a urmări Perseidele este de a găsi un loc de unde poți vedea întreaga boltă cerească. Perseidele se pot vedea cu ochiul liber, fără niciun echipament special și pot fi distinse cel mai clar în cel mai întunecat punct de pe bolta cerească. Este necesar un timp de adaptare a ochiului la luminozitatea cerului, uneori și spre 45 de minute, de accea este ideal să puteți face această observare folosind un șezlong sau un fotoliu înclinat, pentru ca poziția capului să nu vă lase cu dureri în zona gâtului.

Descoperă mai multe sfaturi utile despre cum vezi Perseidele 2022

Perseidele 2022 și Luna plină

În 2022, în momentele de maximă intensitate ale Perseidelor, Luna se va afla în faza de Lună Plină. Pentru că Luna va lumina cu putere pe parcursul întregii nopți, cei care doresc să vadă Perseidele vor putea face acest lucru cu multă dificultate decât în anii anteriori. Chiar și din locurile prielnice pentru observare, din cauza Lunii, se vor vedea foarte puține Perseide anul acesta.

Diferența între ploaie de stele și ploaie de metori

Este bine de știut că Perseidele nu sunt o ploaie de stele, ci o ploaie de meteoriți. Ploile de stele sunt un fenomen extrem de rar și în timpul căruia se pot observa câteva mii de meteori pe oră, spre deosebire de câteva sute în timpul ploii de meteori.

Descoperă și Asteroid, meteorit sau cometă – care este diferența?

Legende și mituri legate de stelele căzătoare

O legendă veche, moştenită din Antichitate, spune că trebuie să îţi pui o dorinţă imediat ce vezi o stea căzătoare şi ea se va împlini. Legenda îşi are rădăcinile în scrierile astronomului grec Ptolemeu, care a trăit în secolul I înaintea erei noastre. Ptolemeu credea că zeii privesc uneori spre muritori, dând la o parte cortina cerului şi lăsând stelele să cadă pe Pământ. De asemenea, se spune că în acel moment, zeii erau mult mai atenţi la oameni şi le ascultau dorinţele.

Aristotel credea şi el că stelele căzătoare sunt semne divine trimise oamenilor. Nu e de mirare că elenii venerau tot ce venea din universul zeilor. Rarele fragmente de meteoriţi găsite se păstrau cu sfinţenie în temple.

Celebra clădire Kaaba din Mecca, în jurul căreia se adună credincioşii musulmani în cel mai mare pelerinaj anual din lume, adăposteşte un meteorit, o piatră neagră sacră. Legenda spune că piatra sfântă ar fi fost dăruită de Arhanghelul Mihail profetului Abraham, iar credincioşii au ridicat Kaaba, templul ca un cub fără ferestre, pentru a o proteja. În prima zi a pelerinajului, musulmanii înconjoară de şapte ori Kaaba şi sărută Piatra Neagră, aflată pe colţul de sud-est.

 
 

Urmărește-ne pe Google News