Cuprins:
Furtul operelor de artă este pedepsit de lege la fel ca oricare alt furt. Cu cât valoarea este mai mare și, implicit, pagubele sunt mai mari, cu atât și pedepsele sunt mai mari. Multe dintre tablourile furate sunt vechi și ascund povești interesante, ceea ce le fac foarte scumpe, astfel că se vând foarte ușor pe piața neagră pe niște sume exorbitante.
În acest articol îți vom prezenta o listă cu câteva dintre cele mai celebre picturi care au fost furate și care nu au fost găsite nici până în prezent, în pofida eforturilor autorităților.
,,Mona Lisa” de Leonardo da Vinci
Tabloul în ulei „Mona Lisa” realizată de Leonardo da Vinci între anii 1503 și 1506 a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea după ce a fost furată la 21 august 1911 din Muzeul Luvru din Paris de Vicenzo Peruggia, un angajat al muzeului. Pictura a stat ascunsă în bucătăria italianului timp de doi ani, însă a fost prins în Italia după ce a încercat să o vândă. În 1913, tabloul s-a întors la Paris, în ciuda faptului că italienii doreau și încă doresc ca acesta să le fie redată.
„Furtuna de pe Marea Galileei” de Rembrandt van Rijn
Aceasta este una dintre cele mai valoroase picturi care au fost furate vreodată. A fost realizată în anul 1633 și înfățișează o scenă din Sfânta Biblie în care Iisus Hristos calmează furtuna de pe mare, scrie HistoryHit.com. Tabloul a fost furat în martie 1990 de la Muzeul „Isabella Stewart Gardner” din Boston, împreună cu alte 12 opere de artă semnate de Rembrandt, Edouard Manet sau Edgar Degas. Hoții au intrat în muzeu pretinzând că sunt polițiști. Paguba a fost cifrată la 377 milioane de dolari.
„Cap de arlechin” de Pablo Picasso
Tabloul pictat de celebrul artist plastic spaniol a fost furat din Muzeul „Kunsthal” din Rotterdam în octombrie 2012 în ceea ce a fost numit jaful secolului. Hoții, care au fost trei români, au reușit să fugă cu șapte opere de artă extrem de valoroase, pe care le-au introdus în țară în perne, prin vama Nădlac. Între Acestea s-au aflat și două tablouri unice, unul semnat de Paul Gauguin și celălalt de Oscar-Claude Monet. Hoții au fost în cele din urmă prinși și condamnați la închisoare, însă operele de artă nu au mai fost recuperate nici până în ziua de azi. Una dintre picturi, un Picasso de o valoare inestimabilă, a fost distrusă de mama unuia dintre hoți în momentul în care a auzit ca fiul ei a fost prins și condamnat.
„Țipătul” și „Madonna” de Edvard Munch
În anul 2004, societatea norvegiană a fost zguduită din temelii după ce s-a anunțat furtul celor două tablouri de la Muzeul Munch din Oslo. Cele două capodopere de artă au fost recuperate doi ani mai târziu. „Țipătul” a fost vândut în 2012 la o licitație din New Yokr de către casa Sothebys pentru suma de 119,92 milioane de dolari.
„Portretul Doctorului Gachet” de Vincent van Gogh
Este una dintre cele mai renumite picturi ale marelui artist olandez și una dintre cele mai de preț opere de artă furată vreodată și care nu a fost niciodată recuperată. Paul Gachet este numele doctorului care l-a îngrijit pe van Gogh în ultimele luni de viață, iar artistul a realizat în lunile iunie-iulie 1890 două versiuni ale portretului. Una dintre acestea a fost furată de naziști dintr-o galerie găzduită de muzeul din Frankfurt. În 1990, faimoasa pictură a fost vândută unui important om politic din Japonia, Ryoei Saito, însă după moartea acestuia nu s-a mai aflat nimic despre ea.
„Floarea Soarelui” de Vincent van Gogh
Unul dintre cele mai spectaculare furturi a avut loc în anul 1991 în Amsterdam. Hoți înarmați au pătruns noaptea în muzeu, au decuplat sistemul de alarmă și au furat într-un timp-record 20 de picturi din colecția „Floarea Soarelui” semnată de van Gogh, a cărei valoare a fost estimată la 754 milioane de dolari. Spre ghinionul lor, la câteva ore după comiterea jafului, hoții au rămas în pană cu mașina. Pentru a nu fi prinși au fost nevoiți să abandoneze picturile. Acestea au fost găsite intacte în automobilul părăsit și returnate muzeului.
„Portretul unui tânăr” de Raffaello Sanzio
Capodopera pictorului renascentist originar din Urbino (Italia) a fost realizată în anii 1513-1514. Aceasta a fost furată de către naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Muzeul Czartoryski din Cracovia (Polonia), la ordinul lui Adolf Hitler. De-a lungul timpul oamenii legii au investigat acest caz și au încerca să dea de urma renumitei opere de artă, însă eforturile au fost în zadar.
„Madona cu pruncul” de Leonardo da Vinci
În anul 2003, celebra pictură realizată de Leonardo da Vinci, evaluată la aproximativ 50 de milioane de dolari, a fost furată din casa ducelui Buccleuch din Scoția. Doi bărbați care veniseră cu ocazia unei vizionări publice a casei au reușit să fure tabloul de pe perete. De abia în 2007 capodopera lui da Vinci a fost descoperită întâmplător în biroul unei case de avocatură. Mai multe persoane, inclusiv doi avocați, au fost atunci arestate.
„Adorația mielului mistic” de Jan și Hubert van Eyck
Acestă capodoperă a fost creată de către frații van Eyck în anul 1432 în Catedrala St. Bavo din Ghent (Belgia). Este o lucrare complexă, care a fost realizată pe bucăți și care se distinge prin expresivitate și dinamism. De-a lungul timpului, părțile impresionantei opere de artă au căzut pradă hoților. În anul 1934 a avut loc un mare jaf la catedrală în urma căruia două bucăți ale picturii au fost furate. După foarte mulți ani, partea denumită „Sf. Ioan Botezătorul” a fost recuperată, însă cealaltă bucată lipsă, „Judecătorii cei Drepți”, nu a fost găsită nici până astăzi.
„Sybille, Princess of Cleves” de Lucas Cranach cel Bătrân
Cel mai faimos hoț de opere de artă se spune că ar fi Stephane Bretwieser, un chelner francez din Alsacia. Acesta a fost arestat în 2001 după ce, timp de 6 ani, a furat nu mai puțin de 239 de tablouri de pe întreg teritoriul Europei. Cea mai scumpă piesă a fost „Sybille, Princess of Cleves”, semnată de Lucas Cranach cel Bătrân, cu o valoare estimată de 6,8 milioane de dolari. Valoarea totală a acestor opere de artă a fost estimată la 1,4 miliarde de dolari. Bretweiser a fost prins în timp ce voia să jefuiască un muzeu din Elveția și a fost condamnat la 26 de luni de închisoare.
Vezi şi cele mai scumpe picturi vândute vreodată!