►Soarele ne e prieten și dușman

Trecerea de la zilele noroase și reci la mângâierea primelor raze de soare e perioada propi-ce investigării pielii. Înainte de a lăsa epiderma la vedere, e indicat să-i verificăm starea de sănătate. Expunerea îndelungată la razele solare, pielea albă, neprotejată corespunzător sunt principalii factori de risc pe care trebuie să îi avem în vedere. Îmbătrânirea prematură, ce se manifestă prin apariţia ridurilor, petelor cafenii şi cuperozei, e cauzată exclusiv de expunerea la raze ultraviolete, naturale sau artificiale, fără protecţie. Nici aluniţele nu sunt iubitoare de soare și trebuie ferite şi observate permanent, pentru a vedea dacă îşi schimbă forma. Orice modificare sau o aluniţă cu diametrul peste 6 mm trebuie să fie un semnal de alarmă. „E bine ca aluniţele să fie analizate înaintea sezonului estival, căci expunerea la soare poate agrava structura unei aluniţe care are deja potenţial malign. În cazul în care avem o aluniţă periculoasă, vom şti că trebuie să ne protejăm de soare pe timpul verii”, spune dr. Mihaela Leventer. Tot acum apar pistruii, în special pe tenul alb sau sensibil. Deși nu sunt periculoși, nu trebuie tratați decât după trecerea verii. Pe de altă parte, nu trebuie să fugim de soare. Expunerea rațională ne ajută să ne întărim oasele și să tratăm afecțiuni dermatologice, precum vitiligo, psoriazis, atopie, eczeme, alopecie areată.

► Razele accentuează boli

Specifică femeilor, cuperoza se caracterizeaza prin apariția unor vinișoare roșii pe față. Cel mai des e localizată la nivelul obrajilor și nasului, pe tenul deschis la culoare, uscat și sen-sibil. Variațiile de temperatură, expunerea la soare ori efortul îi pot accentua simptomele. Important e faptul că doar dermatologul e în măsură să spună dacă ai cuperoză sau o altă boală a pielii. Tratamentul adecvat, imediat după primele semne, oprește evoluția bolii. Peste 20 de milioane de europeni suferă de dermatită seboreică, boală confundată des cu psoriazisul, rozaceea sau dermatita atopică. Se manifestă prin cruste albicioase și zone iritate, roşii. Netratată, își poate accentua simptomele la expunerea la soare. Potrivit Societății Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC), cancerul de piele este perfect tratabil, dacă este detectat precoce, prin controlul periodic al pielii. Vârsta medie de diagnostic a melanomului malign este de 45-55 de ani, însă afectează în mare măsură și adolescenții, din cauza cauza arsurilor sezoniere și a expunerii la solar. Prin urmare, verificarea dermatoscopică a alunițelor și a pielii, cel puțin o dată pe an, este crucială.

AFLĂ CÂT REZIȘTI LA SOARE

Aparatele cu radiaţii UVA și UVB testează rezistenţa pielii la soare şi vindecă boli. Un simplu test poate spune cât rezistăm la soare. „E indicat să se testeze cei care în sezonul anterior au făcut erupţie la soare şi care doresc să verifice dacă simptomele pot să reapară. În cazul în care testul este pozitiv, protecţia cremei solare poate fi întărită prin medicamente fotoprotectoare. Există şi posibilitatea unui tratament cu doze mici de lumină pentru desensibilizare, situaţie în care se foloseşte un aparat mare ca un «duş de lumină». În cazul unor boli precum eczemele, dermatita atopică, vitiligo, psoriazis, pitiriazis rozat Gilbert, suprafaţa afectată este expusă la radiaţia UVB cu bandă îngustă. De asemenea, putem testa la raze ultraviolete şi hainele pe care le îmbrăcăm pentru a afla dacă ne protejează eficient sau nu”, spune dr. Leventer.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News