Piersicile sunt bogate în potasiu, minerale, sărace în grăsimi saturate și colesterol, iar consumul regulat stimulează imunitatea și îmbunătățesc vederea.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre piersici

Piersicile se coc începând cu luna iunie, dar și pe toată durata anotimpului cald, sunt fructe suculente, cunoscute și sub denumirea de Prunus persica, și aparțin familie Rosaceae. Sunt cunoscute trei grupuri principale de fructe:

  • Piersici – destinate consumului în stare pură;
  • Nectarine sau pericarpul fără pubescență;
  • Paviile sau piersici de industrie – fructe cu pulpa tare care rezistă foarte bine la prelucrarea industrială.
Informații despre piersici
Informații despre piersici

Soiuri de piersici

  • Medeleine Pouyet – soiul are fructul mic, sferic, crem, suflat cu roșu pe partea însorită, care se maturează la sfârșit de iunie.
  • Springold – este colorat în roșu pe aproximativ 70-80% din suprafață, are pulba galbenă, este suculent fructul și se maturează în primele zile ale lunii iulie.
  • Springcrest – are un fruct suculet de culoarea roșu închis, gust dulce acrișor și se matureză în prima săptămână a lunii iunie.
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
  • Collins – este soiul de piersici cu fruct sferic, culoarea roșu cu dungi și pete de culaore mai închisă și pulpa galbenă portocalie. Fructul se maturează la mijlocul lunii iulie.
  • Jerseyland – este un soi rezistent la frig, are culoarea roșu pe toată suprafața, gust plăcut și aromat și se maturează în ultima decadă a lunii iulie.
  • Redhaven – pulpa fructului este galbenă, cu slabe infiltrații de roșu, are gust dulce și este considerat cel mai bun soi de masă. Fructul se maturează la începutul lunii august.
  • Southland – este un soi rezistent la ger, are fructul mare, galben acoperit cu roșu viu. Fructul este suculent, aromat și se maturează în decada a doua a lunii august.
  • Suncrest – este soiul care are o pulpă galbenă cu infiltrații roșii. Pulpa fructului este suculentă, dulce și armonios acidulată. Se maturează în decada a treia a lunii august.
  • Fayette – un soi de piersici cu fruct mare, ușor turtit lateral, pulpă galbenă cu infiltrații roșii, suculentă, gust plăcut și aromă slabă. Fructul se maturează la prima decadă a lunii septembrie.
  • Flacără – soi de piersici cu o pulpă galben-portocalie, consistență suculentă și gust plăcut. Fructele se maturează în decada a doua a lunii septembrie.
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
  • Superbă de toamnă sau piersicile de toamnă – soi cu fructe mari, rezistente la ger, cu o pulpă consistentă și suculentă. Se maturează în a doua jumătate a lunii septembrie.

Piersici – beneficii

Sunt bogate în antioxidanți

Fructele sunt surse bogate de antioxidanți, deoarece conțin acid clorogenic, un antioxidant cu beneficii puternice pentru sănătate. În compoziția piersicilor se regăsesc și compuși fenolici precum luteină, beta-criptoxantina și zeaxantină, care contribuie la activitatea antioxidantă a fructelor.

Previn apariția obezității

Piersicile nu conțin grăsimi, au foarte puține calorii și conțin compuși bioactivi, care previn apariția obezității și a bolilor asociate cu aceasta. Zahărul din compoziția fructului este natural și nu are efecte adverse asupra organismului.

Protejează vederea

Piersicile au în compoziție o cantitate mare de betacaroten, un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor. Consumul regulat al fructelor previn apariția cataractei și a degenerescenței maculare, boală care poate duce la orbire, odată cu înaintarea în vârstă.

Protejează sistemul nervos

Magneziul din compoziția piersicilor previne apariția stărilor de anxietate, dar și a stresului. Fructele sunt bogate în vitamina B, nutrient care are efecte asemănătoare serotoninei, hormonul fericirii.

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Îmbunătățesc digestia

Piersicile sunt bogate în fibre, iar asta ajută la echilibrarea tranzitul intestinal și îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv. De asemenea, fructele sunt benefice în combaterea bolilor precum constipația, gastrita, ulcerul sau hemoroizii.

Proprietățile piersicilorIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Alte beneficii ale consumului de piersici

  • Normalizează tensiunea arterială;
  • Îmbunătățesc aspectul pielii;
  • Reduc inflamația;
  • Îmbunătățesc aspectul pielii;
  • Mențin colesterolul în limite normale;
  • Protejează sistemul nervos;
  • Inhibă activitatea de creștere tumorală;
  • Previn riscul de diabet de tip I;
  • Contribuie la scăderea în greutate.

Proprietăți

  • Antiinflamatorii;
  • Anticancerigene;
  • Antiinfecțioase;
  • Anti-îmbătrânire;
  • Sedative;
  • Diuretice;
  • Laxative;

Valori nutriționale pentru 100 g de piersici

  • 46 calorii;
  • 0,94 g de proteine; ​​
  • 0, 14 g de grăsime
  • 9, 52 g de carbohidrați;
  • 2, 14 g fibre dietetice;
  • 0,74 g de acizi organici;
  • 86, 13 g de apă;
  • 8, 35 g de monozaharide și dizaharide;
  • 1, 24 g de amidon.

Rețete cu piersici

Dulceață de piersici

Ingrediente

  • 1,5 kg de piersici;
  • 1 kg de zahăr;
  • Zeama de la o lămâie și jumătate;
  • O jumătate de lămâie tăiată în felii subțiri.

Mod de preparare

Piersicile se spală, se șterg cu un șervețel de hârtie și se taie în felii subțiri, după car în cubulețe. Într-un vas mare și încăpător se pun fructele împreună cu zahărul, feliile și zeama de lămâie, se acoperă cu un capac și se lasă totul pentru câteva ore, minim 2 ore.

În acest timp, piersicile își lasă zeama delicioasă. După acest timp, vasul cu fructe se pune la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ o oră, timp în care se amestecă regulat, odată ce dulceața începe să fiarbă. După o oră, dulceața de piersici se ia de pe foc și se acoperă cu un prosop de bucătărie umed, dar bine stors, și se lasă să se răcească pentru aproximativ o oră.

În acest timp, siropul dulce prinde culoare, iar fructele absorb siropul și se confiază. Vasul cu dulceață de piersici se pune din nou la fiert pentru aproximativ 15 minute din momentul fierberii, timp în care se amestecă în continuu. Dulceața de piersici este gata. Se lasă să se răcească, după care se transferă în borcane curate și sterilizate și se mută în cămară.

Tarte cu piersici

Ingrediente

  • 300 g făină;
  • 200 g unt;
  • 3 linguri zahăr pudră;
  • 1 lingură smântână;
  • 2 ouă;
  • 4 linguri zahăr tos;
  • 100 g nuci măcinate;
  • 1 lingură zeamă de lămâie;
  • 1 kg piersici;
  • 1 pahar de mure.

Mod de preparare

Se freacă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă gălbenuşurile, smântâna şi făina. Se amestecă bine, se acoperă cu o folie transparentă şi se ţine la rece 30 minute. Între timp, se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul tos şi zeama de lămâie, bătându-se spuma în continuare până se întăreşte din nou. Se amestecă uşor cu nucile macinate.

Se întinde aluatul într-o foaie cu grosimea de 3-4 mm, se taie în rondele şi se pun într-o tavă unsă cu unt. Se împarte compoziţia de nuci pe fiecare tartă, apoi se acoperă cu felii de piersici şi mure. Se coc în cuptorul încins, la foc potrivit, 25-30 minute. După primul sfert de oră se reduce focul.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Clafoutis cu piersici

Ingrediente

  • 3-4 piersici;
  • 200 ml lapte;
  • 70 gr făină;
  • 2 ouă;
  • 3 linguri de zahăr;
  • Un praf de sare;
  • O esență de vanilie.

Mod de preparare

Cu excepția fructelor proaspete, toate ingredientele se amestecă și se mixează până când devine o compoziție omogenă. Compoziția obținută se pune într-o tavă unsă cu unt, iar deasupra se așază piersicile tăiate felii.

Tava cu prăjitura de piersici de pune la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru 30-35 de minute ori până când compoziția devine solidă și se rumenește uniform.

Se presară deasupra cu zahăr pudră și se poate servi cu înghețată sau frișcă.

Sursă foto: Shutterstock.com

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Costica2023   •   09.12.2023, 22:41

bogate în nutrienți, rețete delicioase, dulciuri, salate, deserturi

Nicoleta1807   •   14.11.2023, 16:21

Un articol foarte util!!!

Roxana22   •   24.08.2023, 22:10

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Unica.ro
„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Libertateapentrufemei.ro
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Adevarul.ro
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI