Iubitorii de munte și trasee montane știu că Pietrele lui Solomon reprezintă unul dintre locurile favorite de plimbare și picnic din Brașov. În jurul acestui loc s-au format de-a lungul timpului mai multe povești și legende.

Despre Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon reprezintă o arie naturală în al cărei teritoriu se află mai multe formațiuni geologice de un deosebit interes peisagistic și turistic. Cheiul este străbătut de un mic pârâu și un drum forestier ce leagă Șcheiul de stațiunea turistică Poiana Brașov.

Zona este amenajată pentru plimbări în aer liber, relaxare, picnic sau cățărare pe abrupturile stâncoase din cheile Pietrelor.

Pietrele lui Solomon – sursă foto – brasovtour.com

Cum ajungi la Pietrele lui Solomon

Pentru a ajunge la Pietrele lui Solomon puteți să faceți o drumeție ușoară și plină de farmec între Brașov și Poiana Brașov, pe traseul de pe Drumul Vechi.

La un capătul acestuia sunt Pietrele lui Solomon, o zonă de o deosebită frumusețe , cu râul Valea cu Apă ce creează mici cascade și întregul chei care este numai potrivit pentru un picnic scurt. La celălalt capăt al Drumului Vechi este Poiana Mică, iar doi pași mai departe, Poiana Brașov.

Traseul are aproximativ 3,5 km și poate fi parcurs pe jos în aproximativ 60 de minute, iar cu bicicleta în 30 – 40 de minute.

Pietrele lui Solomon – legendă

Pietrele lui Solomon poartă numele unui rege de origine maghiară, care s-ar fi refugiat, după cum amintesc legendele locale, în Șcheii Brașovului.

Una dintre legendele din spatele obiectivului Pietrele lui Solomon vorbesc despre regele maghiar Solomon, care ar fi sărit cu calul peste prăpastia dintre stâncile care marginesc defileul râului Valea cu Apă. Solomon încerca să scăpe de dușmanii care îl urmăreau, aceștia fiind turci.

Regele ar fi reușit să scape de urmăritorii săi, care au cazut în prăpastie, însă, în săritură, regelui i-ar fi căzut coroana la rădăcina unui copac. În conformitate cu legenda, aceste Pietre ale lui Solomon ar fi doi munți peste care un rege maghiar a încercat să sară cu calul. El a reușit să scape și să fugă cu bogățiile pe care le avea asupra lui după ce dușmanii l-au confundat cu un țăran. Sute de ani mai târziu, un om oarecare a mers în pădure să adune lemne de foc și a găsit coroana lăsată de rege, pe locul în care se află acum Casa Sfatului. Acesta a dăruit-o Bisericii Negre, și așa Brașovul și-a căpătat numele de Kronstadt, orașul Coroanei.

Obiective turistice în apropiere

  • Biserica Neagră – simbolul orașului Brașov Biserica Neagră poartă această denumire deoarece în anul 1689, în urma unui incendiu care a cuprins tot orașul, o mare parte din biserică a luat foc. La început lăcașul a purtat denumirea de hramul Sfintei Maria, dar ulterior a fost acceptată această nouă denumire. Reprezintă unul dintre obiectivele turistice reprezentative ale orașului
  • Biserica „Sfânta Treime” de Pe Tocile, construită în anul 1813 și pictată în anul 1946 de către zugravul Iosif Vasu
  • Biserica Evanghelică de pe str. Prundului, unde, la nr. 4, se află și casa în care s-a născut Ștefan Octavian Iosif
  • Troițele din Șchei
  • Prima școală românească din Șcheii Brașovului aflată în curtea interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae” și construită în anul 1760. Clădirea adăpostește Muzeul „Prima Școală Românească” dispus în mai multe săli: Sala „Anton Pann”, Sala „Diaconul Coresi”, Sala „Cartea și cărturarii brașoveni”, Sala „Cartea, factor de unitate națională” și Sala „Cu Vatră”
  • Poarta Șchei, edificiu arhitectonic cu trei arcade, construit în anul 1827.
  • Poarta Ecaterinei construită în secolul al XVI-lea, între Bastionul Fierarilor și Bastionul Țesătorilor, cu rol principal de acces al locuitorilor din Șchei spre Piața Sfatului din Brașov.

Descoperă și alte minunate obiective turistice în Brașov

 
 

Urmărește-ne pe Google News