Cuprins:
Despre piftia de porc
Piftia de porc este printre cele mai delicioase, iar asta datorită conținutului mare de grăsime aflată în carnea de porc. Se poate face piftie și din curcan sau pui, însă trebuie adăugată gelatină, pentru că oasele de păsări nu conțin atât de multă grăsime precum porcul.
Ca o piftie de porc să fie gustoasă, ai nevoie de mult usturoi și sare. Piftia se servește în general ca aperitiv, dar poate fi consumată și cu pâine, ca fel principal, mai ales după Anul Nou.
Piftia de porc se face din carne, oase și cartilaje de porc, fierte mult timp în apă cu usturoi şi care devine gelatinoasă după ce se răcește.
Atunci când faci piftie de porc trebuie să alegi bucăți de carne mai grase. Picioare de porc neapărat, pentru că ele conțin gelatină, ureche de porc ca să dea crocănțime, dar și carne macră, ca piftia să nu fie prea grețoasă.
Se poate pune și ciolan de porc afumat. De regulă, zeama cu carne, oase și cartilaje se lasă la fiert cam 4 ore la foc mic.
Alături de zeamă se pune sare și piper boabe și ca zeama să fie aromată poți adaugă rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină și ceapă. Zeama trebuie să aibă mult usturoi.
În plus, zeama trebuie să fie degresată și limpezită. Se ia ușor cu lingura grăsimea și după ce totul a fiert și s-a scos pe farfurie, zeama se strecoară prin sită și apoi prin sită cu tifon și vată, conform unei cărți de bucate vechi.
Câte calorii are piftia de porc
Piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Conține destule calorii, dar este bogată în proteine. Piftia conține nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor.
În general, 100 de grame de piftie de porc poate avea aproximativ 250-350 de calorii, dar aceasta poate varia semnificativ în funcție de ingredientele folosite.
Cei care doresc o variantă de piftie cu mai puține calori pot încerca piftie de curcan, aceasta având și 80 de calorii pe suta de grame.
Rețetă de piftie de porc
Ingrediente
- 1,5 kg rasol de porc
- 1 picior de porc
- cozi de porc afumate
- 1 ureche de porc
- carne macră de porc
- sare
- piper boabe
- 1 ceapă
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 țelină
- 1 morcov
Mod de preparare
Se spală bine carnea și se curăță sau se pârlește dacă are păr, apoi se lasă în apă rece o oră. După o oră, se spală carnea cu apă călduță și se pune la foc într-o oală cu apă și ceapa, păstârnacul, pătrunjelul și țelina.
Se adaugă boabe de piper și se lasă la foc potrivit până când totul este fiert și carnea se desprinde ușor de pe oase. Carnea se taie și șoriciul la fel. În zeama unde a fiert carnea se pune usturoi pisat, apoi se lasă cu capac.
Treci toată zeama printr-o sită și pui în fiecare castronaș sau bol carne macră, bucăți de șorici, de ureche și din toate câte ai pus la fiert.
Se adaugă apoi zeama și se lasă la rece în balcon. După ce s-a închegat bine de tot, se poate pune la frigider. Se servește piftia ca aperitiv.
Dacă vrei, poți pune în boluri și câteva legume precum morcov, pentru un aspect mai interesant. Unele gospodine adaugă și o frunză de pătrunjel deasupra, apoi pun zeama foarte clară, astfel încât să rămână frunzulița verde care se întrezărește în gelatină.
Reţetă clasică de piftie de porc
Ingrediente
- două picioare de porc;
- un ciolan afumat;
- o jumătate căpățână de porc;
- o căpățână de usturoi;
- un morcov;
- un pătrunjel;
- o țelină;
- o ceapă;
- sare.
Mod de preparare
Se spală carnea și pune la fiert vreo trei ore până se desprinde de pe oase, apoi se adaugă legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și se ia de pe foc. Cu o paletă se scot carnea și legumele și se lasă puțin să se răcorească. Apoi se dezosează carnea și se așază în farfurii, se toarnă zeama strecurată, cât să le acopere și se dă la rece.
Trucuri pentru o piftie limpede
Iată şi câteva trucuri pentru o piftie limpede:
- O piftie bună înseamnă că zeama în care a fiert carnea să fie gustoasă. Pentru asta, este nevoie de legume și condimente. Sare, piper, usturoi și foi de dafin sunt condimentele necesare, dar poți adăuga și ienibahar. Poți pune la fiert morcov, rădăcină de pătrunjel și păstârnac, dacă îți place, împreună cu carnea și oasele de porc. Acest lucru, evident, va adăuga mai multă aromă și va ajuta la limpezirea piftiei
- Oala în care zeama fierbe cu carnea trebuie spumată mereu cu o spatulă de lemn sau o lingură de lemn, pentru a obține o piftie limpede. Este recomandat să fierbeți piftia la foc mic pentru a face cât mai puțină spumă.
- Oala trebuie să fie mereu acoperită și se ia capacul doar când scoți spuma.
- Zeama trebuie testată de condimente și de gust. După ce carnea fierbe până se desprinde de os, se scoate din oală și se lasă doar zeama.
Piftia este un preparat pe care fie îl iubești, fie îl urăști și nu vrei să auzi de el. De altfel, piftia este un preparat foarte gras, pe care nu mulți îl agreează.
Dacă te numeri printre cei cărora le place piftia, ai grijă să nu consumi prea multă, pentru că ți se poate face greață și este un preparat destul de greu, motiv pentru care se servește la aperitiv, în cantități foarte mici. Piftia de porc este ideală de inclus într-un meniu pentru masa de Crăciun.
Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă
Sursa foto: 123rf.com
Costica2023 • 07.01.2024, 08:36
Este un fel de mâncare care reflectă tradițiile gastronomice specifice unei anumite regiuni și este apreciat în special în anumite perioade festive sau sărbători
Costica2023 • 07.01.2024, 08:35
Este un preparat tradițional apreciat în cultura culinară românească
Costica2023 • 07.01.2024, 08:35
Piftia de porc, cunoscută și sub numele de "caltaboș" sau "raciță", este un preparat tradițional din bucătăria românească