Una dintre cele mai tentante metode de a scăpa de kilogramele în plus este cura cu pastilele de slăbit. Acestea inhibă pofta de mâncare sau dau senzaţie de saţietate, dar au efecte dăunătoare pentru organism. Medicul nutriţionist Mihaela Ionescu, de la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Nutriţie “Nicolae Paulescu”, îţi spune cum acţionează pilulele asupra corpului şi ce probleme pot genera.
Sibutramina dă dependenţă
Produsele care conţin sibutramină – substanţa din cauza căreia fotbalistul Adrian Mutu a fost acuzat de dopaj şi a fost suspendat, la începutul săptămânii, de către Tribunalul Federal Antidoping, pentru nouă luni – pot da dependenţă, pot încetini metabolismul şi pot conţine chimicale nocive pentru organism. Acesta e motivul retragerii de pe piaţa românească a produsului Reductil.
“Pastilele de slăbit ce conţin sibutramină au fost retrase de la vânzare, iar în Europa au fost interzise mai demult”, a declarat nutriţionistul Mihaela Ionescu. Potrivit medicului, această substanţă inhibă foamea şi accentuează senzaţia de saţietate, însă, totodată, poate duce la depresii severe, tendinţe de suicid sau modificări în viteza coagulării sângelui, care pot avea consecinţe fatale.
Efecte secundare
Consumul acestor produse poate provoca insomnie, anorexie, creşterea tensiunii arteriale, vasodilataţie, tahicardie, anxietate, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii etc.
Plantele cresc tensiunea
Pastilele pe bază de plante, cum este de exemplu “Pastila de slăbit”, nu au fost suficient cercetate, iar informaţiile sunt încă nesigure.
Efecte secundare
În funcţie de ingrediente şi de dozajul acestora, pastilele pe bază de plante pot provoca: nervozitate, tremurat, diaree, febră, depresie, impotenţă, căderea părului, insomnii, oboseală, ritm accelerat al inimii, creşterea tensiunii arteriale.
Amfetamina duce la depresii
Pastilele care conţin această substanţă reduc pofta de mâncare, dar au o mulţime de efecte adverse. Super-Slim, produsul care conţinea amfetamină, chiar a fost retras de pe piaţă anul trecut, după ce multe persoane care l-au consumat au ajuns la spital, în stare gravă.
Efecte secundare
Cei care folosesc această substanţă în timpul curelor de slăbire pot avea depresii, stări de nervozitate, tulburări de vedere, stări de anxietate sau de euforie, tulburări de somn. Mai mult, pastilele pot provoca hipertensiune, tahicardie, palpitaţii, accidente cardiovasculare, infarct, impotenţă, tulburări de menstruaţie.
Diureticele agravează afecţiunile renale şi hepatice
Diureticele acţionează asupra apei reţinute în organism, dar nu şi asupra ţesutului adipos. De aceea, chiar dacă se obţine, în prima fază, o scădere în greutate, kilogramele se vor pune la loc rapid.
Efecte secundare
Pot agrava problemele persoanelor care au boli renale, hepatice, respiratorii, afecţiuni neuropsihice, boli coronariene, hipertiroidie, glaucom sau bulimie. Mai mult, le pot face rău femeilor care alăptează şi copiilor.
Orlistatul provoacă disconfort abdominal
Orlistatul e o substanţă care acţionează la nivelul tubului digestiv prin inhibarea absorbţiei lipidelor, principalele responsabile de acumularea kilogramelor în exces. Cu ajutorul orlistatului, o parte din acestea rămân în intestin şi sunt eliminate.
Efecte secundare
Acestea au cele mai puţine efecte secundare, principalul fiind diareea. În schimb, pot produce disconfort abdominal, flatulenţă şi eliminări uleioase.
Organismul rămâne cu sechele
“Pastilele de slăbit ar trebui folosite numai în cazuri extreme de obezitate avansată, când situaţia a scăpat de sub control. Nu le recomand persoanelor uşor supraponderale. Ele pot urma o dietă prin care să slăbească mai lent, dar sănătos. În acest fel, sunt evitate toate efectele secundare pe care le au medicamentele.
Sigur că pacientul se poate bucura că a scăpat rapid de surplus, însă organismul se resimte ca după un «tsunami» şi poate rămâne cu sechele toată viaţa. Nu contează numai să slăbeşti, ci şi cum faci acest lucru. Este nevoie de răbdare şi de voinţă, pentru că scăderea în greutate se face, în mod normal, în trepte”, ne-a asigurat dr. Mihaela Ionescu.
Ministerul Sănătăţii susţine că acestea nu sunt avizate
“Pastilele de slăbit nu sunt avizate de Ministerul Sănă-tăţii”, susţine Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. “Instituţia pe care o reprezint, prin Agenţia Naţională a Medicamentului, avizează medicamentele puse pe piaţă. Pilulele pentru slăbit sunt nişte suplimente nutritive, făcute din plante, ce se notifică la Institutul de Bioresurse Alimentare, iar notificarea înseamnă un dosar pus pe propria răspundere a producătorului. În urma acestei notificări, producătorul are voie, conform legislaţiei, să scoată produsul pe piaţă. În momentul în care cineva observă că are reacţii adverse sau alte probleme cu acel produs, vine la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi la Inspecţia de Stat şi face reclamaţie, iar aceste două instituţii merg şi verifică substanţele existente în produs. Dacă se constată probleme, îl pot retrage de pe piaţă, iar producătorul suportă consecinţele legale”, a mai adăugat Oana Grigore.
Material preluat din revista “Libertatea pentru femei”