La Napoli ai multe motive să ajungi și un articol viitor va avea în prim-plan un city break în orașul lui Lenu și al Linei, cele două prietene din Tetralogia scriitoarei Elena Ferrante. Acum însă, doar despre unul dintre aceste motive: savurarea unei pizze autentice.
Pizzeria Brandi, de la 1780, revendică locul de naștere al pizzei, dar Pizzeria Da Michele este cea mai cunoscută după ce a apărut în filmul “Eat Pray Love”/“Mănâncă, roagă-te, iubește”. E deținută de o familie care susține că face pizza respectând tradiția de când a fost creată de Michele Condurro, în 1870.
La “Da Michele”, puteți aștepta și două ore la coadă, în fața intrării, dacă vreți să mâncați la una din cele câteva mese pe care pizzeria le are. Puteți fi însă și norocoși și, într-o zi de septembrie, evitând orele de prânz și cină ale italienilor, să aveți parte de o așteptare mult mai scurtă.
Intrarea e atât de banală că e ușor de ratat! Prima încăpere în care intri are maximum 10 mese și un interior extrem de simplu, tapetat cu faianță predominant albă, cum erau majoritatea bucătăriilor românești în anii comunismului. Și, desigur, cuptorul de pizza.
Dintr-o fotografie, îți zâmbește Julia Roberts mușcând dintr-o felie de pizza exact în locul unde te afli. Dintr-alta, Maradona.
Cu o ridicare din sprânceană, ești întrebat ce dorești. Se servesc doar cele două sortimente tradiționale: Marinara, pizza cu sos de roșii, oregano și ulei de măsline, și Margherita, care are în plus mozzarella. Ultima are și o variantă cu extra mozzarella. Aceasta e cea mai scumpă – 5 euro.
Șirul de 5
Comanda începe să vină în 5 minute. Mai întâi, băuturile. Apoi câte o pizza, pe măsură ce iese din cuptor. Între timp, urmărești cum 5 oameni muncesc pentru pizza pefectă.
Aluatul este adus dintr-o altă incintă, în cutii de plastic albe. Ca pizza să fie autentică, aluatul a trebuit să fie pregătit manual. Primul pizzar ia o bucată și o întinde. Al doilea, aflat imediat lângă, pune ingredientele. Vine al treilea care așază pizza în cuptor. Al patrulea, care e și cel mai în vârstă, stă lângă cuptor, face poze cu turiștii asiatici, dar este foarte atent să-i facă semn celui care servește când e momentul în care fiecare pizza trebuie scoasă din cuptor și dusă la masă.
Și vine pizza! Are un blat extrem de subțire și nu arată foarte apetisant. După ce o mănânci însă, îți poți schimba total părerea despre ce înseamnă o pizza bună.
Pont: Dacă nu vrei să stai la coadă, poți savura pizza mult mai rapid alegând varianta de a o lua la pachet, în loc de a o mânca în local.
Adresa: Pizzeria Da Michele. Via Cesare Sersale 1/3.
Cum ajungeți
E foarte simplu. De la Castel Nuovo, pe care nu aveți cum să-l ratați, mergeți pe Via Agostino Depretis și apoi continuați pe Corso Umberto I până la intersecția cu Via Pietro Colletta, pe care faceți stânga. La 100 de metri, se bifurcă două străzi și chiar acolo, pe stânga, e “Da Michele”. De la castel sunt aproximativ 1,8 km. Ajungeți pe jos în 30 de minute.
Nu ai reușit să mănânci tot? Vezi ce faci cu resturile de pizza!
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3