Cuprins:
Plăcintă cu carne – rețete
Oamenii fac plăcintă încă din cele mai vechi timpuri, primele dovezi există încă din neolitic, când egiptenii au făcut prima crustă de plăcintă. De atunci și până acum, plăcinta cu diferite umpluturi a devenit printre cele mai apreciate preparate din lumea întreagă.
Poate ai mâncat plăcintă cu carne și ți-a plăcut foarte mult, însă nu ai făcut niciodată gândindu-te că este foarte dificil de făcut. Sau poate nici nu ai gustat până acum plăcintă cu carne și ai vrea să încerci. Ei bine, iată o mulțime de variante în care poți face acasă cea mai bună plăcintă cu carne. Poți face plăcintă cu carne cu aluat preparat în casă sau cu aluat cumpărat, în funcție de timpul și disponibilitatea pe care le ai.
Plăcintă cu carne și ardei
Plăcinta cu carne și ardei este delicioasă, iar aluatul proaspăt făcut în casă se poate face și cu o zi înainte.
Ingrediente:
- 400 g făină
- 2 gălbenuşuri
- 2-3 linguri lapte
- 200 g unt
- 20 g drojdie de bere
- 1 lingurita zahăr
- 200 g carne tocată
- 1 ou
- 2 linguri smântână
- 1 legatura pătrunjel verde
- 2-3 căţei de usturoi
- 1 lingura ulei
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roşu
- 2 gălbenuşuri
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia de bere şi zahărul în laptele călduţ, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se frământă rapid cu gălbenuşurile bătute cu un praf de sare şi untul tăiat cubuleţe. Se acoperă aluatul cu o folie transparentă şi se lasă la rece minim 3 ore sau de seara până dimineaţa.
Pentru umplutură, ceapa şi usturoiul fin tocate se călesc în ulei, apoi se sting cu apă şi se fierb înăbuşit. Se adaugă ardeiul gras tocat cubuleţe şi se pun în carnea tocată. Se amestecă cu smântâna, oul şi un gălbenuş bătute cu pătrunjelul verde tocat mărunt.
Se împarte aluatul de plăcintă cu carne în două. Se întind cele două foi rotunde şi groase de 3-4 mm, care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se umplu cu compoziţia de carne. Se unge cu gălbenuş şi se coace în cuptorul încins, la foc iute, 25-30 minute. După primele 15 minute focul se reduce la mijlociu.
Plăcintă cu carne în foi de aluat
De multe ori poate părea complicat să faci acasă aluatul pentru plăcintă, așadar se poate prepara și cu foi de aluat din comerț.
Ingrediente:
- o foaie de aluat din comerț
- 500 g carne tocată,
- o ceapă,
- două ouă,
- sare,
- piper,
- griş,
- ulei;
- pentru uns- un gălbenuş, lapte
Mod de preparare: se curăţă ceapa şi se toacă mărunt apoi se căleşte două minute în puţin ulei. Se adaugă carnea tocată, sarea, piperul, se amestecă bine şi se lasă la foc mic, până îşi schimbă culoarea, cam 20-30 de minute. Se lasă să se răcească.
Separat, se bat ouăle cu o furculiţă şi se adaugă mixului de carne complet rece, amestecând bine.
Se tapetează o tavă înaltă cu ulei şi făină şi se pune prima foaie de aluat şi se acoperă cu puţin gris. Se întinde amestecul de carne şi ouă peste prima foaie, se acoperă cu a doua foaie şi se înţeapă cu o furculiţă.
Se bate galbenuşul cu puţin lapte şi se unge plăcinta. Se dă la cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru 30-40 minute, până se desprinde de pe margini şi este rumenă. Se taie rece.
Descoperă și cele mai rețete de plăcinte de post.
Plăcintă cu carne și ciuperci
Ingrediente:
- Pentru aluat
- 300 g făină
- 100 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 200 ml iaurt
- chimen
- sare, piper
- 2 linguri ulei
- Pentru umplutură
- 500 g piept tocat de pui
- 2 ouă
- 100 g ciuperci
- 2 cepe
- verdeaţa, dupa gust
- Extra
- 1 lingura ulei pentru uns tava
- 1 gălbenuş și 1 lingura apă pentru uns plăcinta
Mod de preparare
Iaurtul se amestecă cu uleiul, se adaugă făina amestecată cu praful de copt, chimenul și sare. Framântă bine și întinde două foi subţiri cu ajutorul unui sucitor.
Călește ceapa în ulei, se adaugă carnea deaspura la călit. Presară condimentele, se amestecă și se pun și ciupercile. Lasă 10 minute pe foc mic spre mediu. Ia de pe foc și adaugă verdeaţa tocată, ouăle crude și se amestecă bine.
În tava unsă cu ulei se așază o prima foaie, se repartizează umplutura și se acoperă cu cea de-a doua foaie. Întinde o foaie deasupra. Unge plăcinta cu gălbenușul de la 1 ou amestecat cu puțină apă.
Da la copt în cuptorul preîncălzit timp de 40 de minute. Când este gata, lasă să se răcească aproape de tot în tavă.
Sursă – rețete.unica.ro
Plăcintă grecească cu carne
Ingrediente:
- 1 pachet foietaj
- 1 kg carne tocată
- 3 ouă
- 1/2 pachet unt
- 4 cepe
- 1/2 cana pesmet
- 1 cana parmezan ras sau cașcaval mai uscat
- 1 cana ulei de măsline
- 1 legatura pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Legumele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Într-o tigaie, se pune untul la topit, pe foc mic. Se adaugă ceapa, se căleşte, apoi se adaugă carnea tocată. Se lasă pe foc, amestecând continuu, până îşi schimbă culoarea. Să lasă apoi la răcit.
Ouăle se bat ca pentru omletă, apoi se toarnă peste carnea călită şi se amestecă, pentru a se omogeniza compoziţia.
Se adaugă şi caşcavalul sau parmezanul ras, pesmetul şi pătrunjelul, se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă.
Într-o formă de plăcintă sau într-o tavă rotundă, unsă cu ulei de măsline în prealabil, se aşază un rând din 5 foi de foietaj, aşa încât să acopere şi pereţii vasului. Se unge aluatul cu ulei de măsline din belşug, apoi se întinde compoziţia din carne în strat uniform. Deasupra, se pun alte 5 foi de aluat, unse apoi din belşug cu ulei de măsline.
Capacul din aluat se lipeşte bine cu marginile rămase din stratul de cocă de la fundul tăvii, prin rulare sau presare. Înainte de a da plăcinta în cuptorul preîncălzit, faceţi crestături, în formă de grilaj, pe suprafaţa capacului din aluat, cu un cuţit bine ascuţit. Apoi, stropiţi plăcinta cu puţină apă, fie cu mâna, fie cu un pulverizator.
Se lasă la copt, la foc mic, cam o oră.
Plăcintă cu carne de curcan
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 300 g făină
- 3-4 linguri iaurt
- 150 g unt
- sare
- Pentru umplutură:
- 300 g piept de curcan
- 100 g bacon semiafumat
- 3 linguri smântână
- 3 ouă crude
- 3 ouă fierte
- 100 g cașcaval
- 2 linguri pesmet
- o legătură mărar
- piper
Mod de preparare:
Se amestecă într-un bol făina cu sarea, untul moale și iaurtul. Se încorporează și se obține o cocă tare.
Separat, se fierbecarnea. Se taie baconul cubulețe, care se călesc în suc propriu, cât să se rumenească. Carnea se toacă mărunt. Se amestecă cu ouăle crude, pesmetul, mărarul tocat, baconul, smântâna și cașcavalul ras.
Se întinde aluatul în tavă. Se pune compoziția, apoi ouăle fierte, se acoperă cu o foaie subțire de aluat și se coace.
Plăcintă cu carne și varză
Ingrediente:
- 500 g carne tocată de porc sau de pasăre,
- două cepe potrivite,
- 150 g varză murată,
- sare (dacă varza nu e prea sărată), piper,
- un pachet de foietaj,
- 50 ml ulei şi un ou.
Mod de preparare:
Foietajul se decongelează, apoi se întinde prima foaie, în tava unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină. Separat se călesc, în restul de ulei, carnea tocată şi ceapa tăiată mărunt. Se adaugă varza murată tocată fin, sare şi piper, după gust, şi se mai lasă puţin pe foc.
Compoziţia se pune apoi în tavă, se nivelează şi se acoperă cu restul de foietaj. Se unge cu ou şi se înţeapă cu furculiţa din loc în loc. Se coace în cuptorul încins, la foc mic.
Plăcintă cu carne și vinete
Ingrediente:
- 1 pachet de foi de placintă,
- 2-4 vinete,
- 2-3 ardei grasi,
- 2 cepe, 1
- 300 g de carne tocată,
- o lingura suc de rosii ,
- 1 ou fiert tare,
- sare,
- piper,
- 1 ou pentru uns.
Mod de preparare:
Se toacă fin cepele, se pun într-o tigaie pe foc moderat, amestecând până când ceapa devine aurie. Se adaugă vinetele curățate și tocate cubulete și ardeiul tăiat fin. Se călesc și apoi se adaugă carnea tocată. Se mărește focul și se călește rapid și carnea.
Se ia tigaia de pe foc și se adaugă sucul de roșii și oul fiert tare strivit cu furculiță. Se sărează și se condimentează după gust și se lasă să se răcească.
Foile de plăcintă cu carne se taie în bucăți ovale, de mărimea dorită, se ung și se umplu cu această compoziție și se rulează o singură dată. Fiecare plăcintă se unge cu ou bătut și se coace într-o tava unsă, la cuptor încins la foc moderat.
Plăcintă cu carne și vin
Ingrediente:
- 200 g foi fine de plăcintă
- 700 g carne tocată de curcan sau pui
- 100 ml vin alb sec
- 100 g smântână
- 80 g unt
- 60 g făină
- 3 ouă
- 1 ceapă
- usturoi
- mărar proaspăt
- sare, piper
Mod de preparare:
Se curăță ceapa și se toacă mărunt. Într-o tigaie se topește 30 g unt şi se căleşte ceapa şi usturoiul trecut prin presă. Se adaugă carnea tocată şi se amestecă. Se presară făina şi se amestecă, fără a forma cocoloaşe. Se toarnă vinul alb şi se lasă până când compoziţia ajunge la punctul de fierbere. Se adaugă smântână şi piper. Se omogenizează şi se lasă să fiarbă unul-două minute, pe foc mic.
Între timp se separă ouăle astfel: un gălbenuş într-un bol mic, două galbenuşuri separat şi cele trei albuşuri într-un castron degresat şi perfect uscat.Se lasă câteva minute să se răcească şi se adaugă cele două galbenuşuri şi mărarul tăiat mărunt. Se omogenizează.Se bat albuşurile cu un praf de sare. Se încorporează, treptat, această spumă în compoziţia de carne şi ciuperci. Se topește untul rămas. Se unge cu unt o tavă.
Se așază cu grijă o primă foaie şi se unge cu unt. Se procedează la fel cu încă trei foi. Se continuă procedura până se termină compoziția şi foile. Se dă la cuptor plăcinta cu carne, aproximativ 40 minute.
Plăcintă turcească cu carne
Ingrediente:
- 1 kg făină
- sare
- 2 linguri ulei de măsline
- apa călduță
- 800 gr carne tocată de vită
- 1 ceapă
- 1 ou
Mod de preparare:
Se pune făina, sarea și uleiul într-un vas . Se adaugă câte un pic de apă călduță și amestecăm până obținem un aluat nici prea tare nici prea moale. Se lasă la odihnit circa 15 minute.
Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în 2 linguri de ulei. Se adaugă carnea, sare și piper și se mai ține câteva minute pe foc, până scade sucul pe care îl lasă carnea.
Se lasă la răcit câteva minute, apoi se adaugă oul pentru a lega umplutura.Se pune făina pe masa de lucru și se răstoarnă aluatul. Se pot face biluțe rotunde, care apoi se întind sub formă de cerc. Se pune câte o linguriță de umplutură în mijlocul fiecărui cercu ,apoi se lipesc marginile.Se prăjesc în ulei bine încins pe ambele părți până capătă o culoare aurie. Se scot pe hârtie absorbantă pentru a înlătura surplusul de ulei.
Plăcintă țărănească cu carne
Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 g unt sau margarină
- 2 ouă
- 1 lingurita sare
- 150 ml smântână sau apă minerală
- 1 linguriță cimbru măcinat
- 400 g carne tocată
- 1 ardei galben
- 1 ardei capia
- 1 ceapă roșie
- cimbru uscat și busuioc uscat
- 50 g chimen
- 1 ou
- 1 gălbenuș pentru uns
- 30 ml ulei de floarea-soarelui
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se adaugă sarea, cimbrul măcinat, ouăle bătute, untul moale şi smântâna sau apa minerală şi se frământă 30 de minute. După ce s-a obţinut un aluat potrivit, adică uşor de întins, se lasă la rece, înfăşurat într-un şervet.
Separat, se curăţă ceapa şi ardeii, se spală şi se toacă mărunt. Se pun apoi în tigaia cu uleiul călduţ şi se călesc câteva minute până se înmoaie.
Se adaugă carnea tocată, se condimentează cu sare, cimbru, busuioc şi piper, se amestecă bine şi se adaugă apă călduţă să fiarbă înăbuşit. După ce a scăzut şi s-a fiert bine carnea, se adaugă oul să se lege.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două şi se întinde. Prima foaie se aşază în tavă, se toarnă umplutura şi se acoperă cu cealaltă foaie. Se strânge bine aluatul pe margini iar dacă a mai rămas cocă, se formează o coroniţă împletită. Se unge cu oul bătut şi se coace. Se serveşte ornată cu frunzuliţe de cimbru şi busuioc proaspăt.