Costuri aproximative ingrediente: făină: 1 leu, ulei: 0,50 lei, dovleac: 3 lei, praf de copt: 0,70 lei, vanilie 0,70 lei, zahăr: 1 leu, griș: 0,50 lei, scorţişoară: 0,50 lei, zahăr pudră: 0,50 lei. Total: 8,40 lei
Plăcintă cu dovleac
Ingrediente: pentru aluat: 200 ml apă, 200 ml ulei, 350 g zahăr, un praf de copt; pentru umplutură: un plic zahăr vanilat, 700 g dovleac curățat de coajă, 4-5 linguri de zahăr, puțină scorțișoară, 5 linguri de griș; pentru decor: zahăr pudră
Preparare: Într-un bol se amestecă apa cu uleiul şi zahărul. Apoi se adăugă treptat făina amestecată cu praful de copt și se frământă aluatul. Când are consistența dorită se trece pe masa presărată cu făină. Se împarte în două bucăţi şi se formează două bile, care se lasă să se odihnească 10 minute.
În acest timp se pregătește dovleacul, care se dă prin răzătoarea mare, se presară zahăr peste el şi scorţişoară după și se călește puțin în tigaie. Se întinde prima foaie de aluat, se presară 3 linguri de griș peste ea. Apoi se distribuie uniform dovleacul pe toată suprafaţa şi se mai presară încă două linguri de griș peste el. A doua foaie se întinde și apoi se taie în fâșii care se pun în caroiaj peste dovleac.
Se poate fce atât într-o tavă rotundă, cât și într-una pătrată. Depinde cât de înaltă vrei să iasă plăcinta. Cu cât este tava mai mică, cu atât va fi prăjitura mai înaltă, și invers. Se coace la cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, până se rumeneşte bine. Se scoate din cuptor, se presară zahăr farin și se taie când este rece.
Citește și: Libertatea te ajută să găteşti ieftin şi bun. Plăcintă cu mere de post, la doar 9,20 lei