Pere – beneficii pentru sănătate

Nu sunt doar delicioase, ci oferă și multe beneficii pentru sănătate.

Iată câteva beneficii impresionante ale perelor pentru sănătate.

Foarte hrănitoare

Perele vin în multe soiuri diferite. În întreaga lume sunt cultivate aproximativ 100 de tipuri.

O pară de mărime medie (180 de grame) oferă următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: 101
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrați: 27 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Vitamina C: 12% din Valoarea zilnică
  • Vitamina K: 6% din VZ
  • Potasiu: 4% din VZ
  • Cupru: 16% din VZ

Aceeași porție furnizează, de asemenea, cantități mici de acid folic, provitamina A și niacină. Folatul și niacina sunt importante pentru funcția celulară și producția de energie, în timp ce provitamina A susține sănătatea pielii și vindecarea rănilor.

Perele sunt, de asemenea, o sursă bogată de minerale importante, cum ar fi cuprul și potasiul. Cuprul joacă un rol în imunitate, în metabolismul colesterolului și în funcția nervoasă, în timp ce potasiul ajută contracțiile musculare și funcția cardiacă.

În plus, aceste fructe sunt o sursă excelentă de antioxidanți polifenoli, care protejează împotriva daunelor oxidative. Asigură-te că mănânci perele întregi, deoarece coaja are cu de până la șase ori mai mulți polifenoli decât pulpa.

Pot promova sănătatea intestinală

Perele sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Aceste fibre ajută la menținerea regularității intestinelor prin înmuierea și mărirea volumului scaunului.

O pară de mărime medie (180 de grame) conține 6 grame de fibre – 22% din necesarul zilnic de fibre.

În plus, fibrele solubile hrănesc bacteriile sănătoase din intestinul tău. Ca atare, ele sunt considerate prebiotice, care sunt asociate cu îmbătrânirea sănătoasă și îmbunătățirea imunității.

În special, fibrele pot ajuta la ameliorarea constipației. Într-un studiu de 4 săptămâni, 80 de adulți cu această afecțiune au primit 24 de grame de pectină – tipul de fibre care se găsesc în fructe – pe zi. Aceștia au experimentat o ameliorare a constipației și o creștere a nivelului de bacterii intestinale sănătoase.

Deoarece coaja perelor conține o cantitate substanțială de fibre, cel mai bine este să consumați acest fruct cu coajă.

Conține compuși vegetali benefici

Perele oferă mulți compuși vegetali benefici care dau acestor fructe nuanțele lor diferite.

De exemplu, antocianii dau o nuanță roșu rubiniu unor pere. Acești compuși pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot întări vasele de sânge.

Deși este nevoie de cercetări specifice privind antocianii din pere, numeroase studii de populație sugerează că un aport ridicat de alimente bogate în antociani, cum ar fi fructele de pădure, este asociat cu un risc redus de boli de inimă.

Perele cu coaja verde prezintă luteină și zeaxantină, doi compuși necesari pentru a vă menține vederea ascuțită, în special pe măsură ce îmbătrâniți.

Din nou, mulți dintre acești compuși vegetali benefici sunt concentrați în pieliță.

Au proprietăți antiinflamatorii

Deși inflamația este un răspuns imunitar normal, inflamația cronică sau pe termen lung poate dăuna sănătății tale. Este legată de anumite boli, inclusiv de bolile de inimă și de diabetul de tip 2.

Perele sunt o sursă bogată de antioxidanți flavonoizi, care ajută la combaterea inflamației și pot scădea riscul de îmbolnăvire.

Mai multe recenzii mari leagă un aport ridicat de flavonoide de un risc redus de boli de inimă și diabet. Acest efect se poate datora proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale acestor compuși.

Mai mult, perele conțin mai multe vitamine și minerale, cum ar fi cuprul și vitaminele C și K, care, de asemenea, combat inflamația.

Plăcintă cu pere – rețete

Plăcintă cu pere și fructe de pădure

  • făină simplă, pentru presărat
  • 300 g de aluat pufos
  • nucșoară proaspăt rasă
  • 1 ou bătut
  • 1 lingură de zahăr
  • Înghețată pentru a servi
  • Pentru perele poșate
  • 75 g de zahăr alb pudră
  • 1 lămâie, curățată
  • 5 păstăi de cardamom
  • ½ nucșoară
  • 1 baton de scorțișoară
  • 3 pere mici, decojite, fără miez și tăiate în două
  • Pentru umplutură
  • 3-4 pere mici, curățate de coajă și fără miez și tăiate mărunt
  • 75 g de zahăr pudră alb
  • 2 lingurițe de amidon
  • 2 linguri de migdale măcinate
  • 150 g de fructe de pădure

Pentru a face perele poșate, pune într-o cratiță mare zahărul cu coaja de lămâie, păstăile de cardamom, nucșoara, scorțișoara și 1 litru de apă. 

Adu la un clocot ușor. Pune jumătățile de pere în lichid și așază deasupra o greutate pentru ca acestea să se gătească bine. Se lasă la foc mediu, astfel încât câteva bule să iasă la suprafață din când în când, și se lasă la fiert timp de 15 minute.

Se lasă să se răcească în lichid. Se pot răci peste noapte dacă se prepară din timp.

Se încălzește cuptorul la 180 C. Se pudrează suprafața de lucru cu puțină făină simplă. Întinde aluatul de patiserie astfel încât să fie suficient de mare pentru a îl pune pe fundul unei tăvi de 20-23 cm.

Se rade puțină nucșoară pe suprafață, apoi se întinde din nou ușor pentru a o ajuta să se lipească. Ridică aluatul deasupra vasului, presează în colțuri, apoi taie marginile. 

Înfășoară bucățile rămase în folie alimentară și păstrează-le la frigider până la nevoie.

Pune la cuptor timp de 15 minute. Unge cu o parte din oul bătut și pune din nou la cuptor pentru încă 5 minute.

Între timp, pregătește umplutura. Gătește perele rămase și zahărul într-o tigaie mică până când perele sunt suficient de moi pentru a fi strivite cu dosul unei linguri. 

Scurge 3 linguri din lichidul în care au fiert și amestecă-l cu amidon, apoi pune totul înapoi și continuă să gătești și să strivești perele pentru încă un minut sau cam așa ceva, până când umplutura s-a îngroșat.

Presară migdalele măcinate peste forma de patiserie, apoi adaugă amestecul de pere strivite și împrăștie fructele de pădure. Scoate perele poșate din lichidul lor și șterge-le pe niște hârtie de bucătărie. 

Aranjează-le cu fața în sus printre amestecul de pere și fructe de pădure. Așază deasupra fâșii sau forme din aluatul rămas ca să închizi tarta. 

Unge aluatul deasupra cu ou bătut și presară plăcinta cu zahăr. Coace la cuptor timp de 45-50 de minute, până când aluatul este auriu și sucul de fructe de pădure bolborosește. 

Se lasă să se răcească timp de 10-15 minute înainte de a se servi cu înghețată, dacă vrei.

Plăcintă cu pere și mere rapidă

  • 6 mere
  • 4 pere coapte
  • coajă și suc de 1 lămâie
  • 3 linguri de sirop de agave sau miere
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 lingură de amidon
  • 4 foi de patiserie filo
  • 4 lingurițe de ulei de rapiță
  • 25 g de fulgi de migdale

Decojește, curăță de miez și taie merele și perele în bucăți mari și aruncă-le într-o cratiță mare cu sucul de lămâie, siropul de agave, scorțișoara și 200 ml de apă. 

Adu la fierbere cu capacul pus, apoi scoate capacul și gătește, amestecând, timp de aproximativ 5 minute, până când merele se înmoaie. 

Folosește o spatulă pentru a scoate trei sferturi din bucățile de fructe și pune-le într-o tavă de plăcintă.

Acoperă și gătește restul fructelor timp de încă 4-5 minute până se înmoaie, apoi zdrobește-le cu un instrument pentru piure de cartofi. 

Amestecă o lingură din acesta cu amidonul până obții o pastă omogenă, apoi adaug-o înapoi în cratiță și adu-o din nou la fierbere, amestecând, pentru a îngroșa sosul. 

Se toarnă peste fructele din tava de plăcintă și se amestecă. Se încălzește cuptorul la 180.

Întinde foile de filo și unge-le pe toate cu ulei – 1 linguriță ar trebui să fie suficientă pentru 1 foaie. Împrăștie migdalele și presează-le să se lipească de aluat, apoi încrețește fiecare foaie pe măsură ce o ridici deasupra fructelor. 

Coace la cuptor timp de 20-25 de minute, până când aluatul se rumenește și devine crocant. Se servește imediat.

Tartă tatin cu pere

  • 8 pere
  • 100 g de zahăr pudră
  • 100 g de unt
  • 2 anason stelat
  • 3 păstăi de cardamom
  • 1 baton mare de scorțișoară
  • 2 linguri de coniac
  • 500 g de aluat de patiserie pufos

Se curăță perele de miez, apoi se decojesc cât mai bine și se taie în două. Dacă vrei, acestea pot fi pregătite cu până la o zi înainte și păstrate la frigider, neacoperite, pentru a se usca.

Se pune zahărul, untul, anasonul stelat, cardamomul și scorțișoara într-o tigaie de fontă rezistentă la cuptor, cu o lățime de aproximativ 20 cm. Se pune la foc mare până când se face bule. Agită tigaia și amestecă sosul de unt până când acesta se separă și zahărul se caramelizează până la culoarea maronie.

Așază perele perele în tigaie, apoi gătește-le în sos timp de 10-12 minute, amestecând din când în când, până se caramelizează complet. 

Nu îți face griji că se vor arde – nu se vor arde – dar trebuie să le caramelizezi cât mai mult posibil. Se stropește cu coniac și se lasă să flambeze, apoi se pun perele deoparte.

Încinge cuptorul la 180 C. Întinde aluatul la grosimea unei monede.

Folosind o farfurie puțin mai mare decât partea de sus a tăvii, taie un cerc, apoi apasă marginile cercului de aluat pentru a le subția.

Când perele s-au răcit puțin, aranjează-le în tavă, cu partea tăiată în sus, cu perele din jurul marginii îndreptate spre interior. Sprijină batonul de scorțișoară deasupra, în centru, cu păstăile de cardamom împrăștiate de jur-împrejur.

Înfășoară aluatul peste pere, apoi trage marginile în jos pe pereții tăvii și sub fructe. Înțeapă aluatul de câteva ori, apoi coace timp de 15 minute. 

Redu temperatura la 160 de grade și mai coace 15 minute, până când aluatul este auriu. Lasă tarta să stea 10 minute, apoi răstoarn-o cu grijă pe o farfurie. Se poate servi cu înghețata preferata.

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Găluști cu prune – rețete de gomboți cu prune

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News