Plăcintă din foitaj cu mere
Costuri aproximative ingrediente: făină: 0,30 lei, ulei: 0,50 lei, mere: 3 lei, scorțișoară: 0,50 lei, foitaj: 4 lei, zahăr: 0,50 lei, zahăr pudră: 0,50 lei. Total: 9,30 lei
Ingrediente: 400 g de foi fine de plăcintă, 1,5 kg mere (un soi acrișor), 150 g zahăr, 80-120 g făină, o lingură de scorțisoară, zeama de la 1/2 de lămâie, 130 ml ulei de floarea-soarelui; decor: zahăr pudră vanilat
Preparare: se scot foile de plăcintă din ambalaj după decongelare. Se așază, bine întinse, între două prosoape de bucătărie ușor umezite, pentru a evita uscarea lor. Merele se curăță de coajă și se rad pe răzătoarea cu găuri mari. Se stropesc apoi cu sucul de lămâie și se amestecă. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Cu ajutorul unei pensule se unge bine o tavă, pe fund și pereții laterali și se se așază pe rând jumătate din foile de plăcintă, ungându-le bine pe fiecare cu pensula înmuiată în ulei. Se adaugă merele rase amestecate cu zahărul, scorțișoara pudră și făina (mai multă dacă merele sunt zemoase). Se nivelează bine umplutura de mere pe toată suprafața. Se acoperă umplutura cu restul de foi, care se vor suprapune la fel ca pe primele, ungându-le bine pe toată suprafața. Se unge bine ultima foaie cu uleiul rămas și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se porționează plăcinta în romburi. Se dă la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade și apoi se reduce temperatura la 180 de grade Celsius și se continuă coacerea încă 30-35 de minute, până când plăcinta e frumos rumenită. Se scoate, se lasă să se răcească apoi se taie pe urmele inițiale și se pudrează cu zahăr.
Citește și: Prăjitură rapidă cu mere și nuci