Cu pui şi ciuperci
Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, 500 g ciuperci, două cepe, 2-3 căţei de usturoi, o lingură de ulei, 200 g smântână, 4 ouă, 100 g caşcaval, sare, piper, două bucăţi de foitaj congelat şi un gălbenuş pentru uns.
Preparare: se lasă aluatul la decongelat. Într-o tigaie se căleşte în ulei ceapa mărunţită. După 3-4 minute se adaugă pieptul de pui tăiat bucăţele mici şi usturoiul feliat, se amestecă bine şi se lasă pe foc cam 10 minute.
Ciupercile se taie felii şi se pun în tigaie peste pui. Se acoperă cu capacul şi se lasă la înăbuşit încă 10 minute. Separat, într-un bol, se bat ouăle cu smântâna şi caşcavalul ras. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă compoziţia cu ou şi se amestecă totul bine.
Se sărează şi se piperează după gust. Se ia una din foile de aluat, se pune într-o tavă, iar peste ea se toarnă compoziţia. Se acoperă cu cealaltă foaie, se taie bucăţile care depăşesc forma şi cu o furculiţă se apasă pe margine, ca să se lipească cele două bucăţi de aluat.
Se crestează cu furculiţa foaia de deasupra, apoi se unge cu gălbenuşul bătut şi se dă la cuptor la 180 grade 30 de minute sau până se rumeneşte.
Cu peşte
Ingrediente: aluat – o cană de făină, 150 g unt, 50 g parmezan ras (sau caşcaval de oaie), un ou, o lingură de lapte; umplutură – 5-6 fire de ceapă verde, o lingură de ceapă, un praf de sare, 200 g de ton sau somon (bucăţi), două ouă, o linguriţă de condimente pentru peşte, o linguriţă de piper măcinat, o lingură de ulei, puţin unt, câteva boabe de fasole.
Preparare: se amestecă untul, parmezanul şi făina. Se adaugă oul bătut cu lapte şi se frământă cu mâna până se obţine un aluat care se lasă la frigider (în folie) o oră. Între timp, se toacă ceapa şi se căleşte în ulei cu sare.
Când s-a înmuiat, se adaugă condimentele, se amestecă şi ia de pe foc. După ce s-a răcit, se adaugă un ou bătut şi peştele şi se amestecă bine. Se împarte aluatul în două. Se întinde o foaie subţire şi se aşază într-o formă unsă cu unt inclusiv pe margini.
Se pun deasupra boabe de fasole, ca să nu se ridice aluatul, şi se dă la cuptor 12-15 minute, la foc mediu. Se lasă apoi puţin la răcit, după care se pune umplutura, se întinde deasupra a doua foaie şi se lipeşte umezind marginile cu puţină apă.
Dacă a mai rămas aluat, se pot face împletituri pentru decor. Se bate oul rămas şi se unge plăcinta, apoi se dă la cuptor, la foc potrivit, 15-20 de minute. Se lasă o oră la răcit, apoi se taie.
Cu varză
Ingrediente: aluat – un cub de drojdie (25 g), 500 g făină, o lingură de zahăr, un praf de sare, un ou, 250 ml lapte; umplutură – o varză roşie sau albă (1 kg), un morcov, sare, piper, două linguri de ulei şi un gălbenuş pentru uns.
Preparare: se fărâmiţează drojdia într-un castronel şi se pun peste ea zahărul, 3 linguri din laptele călduţ şi o lingură de făină. Se amestecă, se acoperă vasul şi se lasă aşa 10 minute. Într-un vas încăpător se pun restul de făină şi de lapte, sarea, oul, apoi amestecul preparat mai devreme.
Se amestecă întâi cu o lingură, după care se frământă cu mâna cam 10 minute, până se obţine un aluat elastic, nelipicios. Se acoperă şi se lasă la crescut 30 de minute. Între timp, se taie varza fin şi se căleşte în ulei împreună cu morcovul ras, adăugându- se puţină apă din când în când, până se înmoaie.
La sfârşit se adaugă sare şi piper după gust. După ce a crescut aluatul, se împarte în două şi se întinde fiecare parte pe o suprafaţă unsă cu ulei. Se încinge cuptorul la 180 de grade. Într- o tavă mare se aşază hârtie de copt, apoi jumătate din aluat şi deasupra varza.
Se acoperă cu a doua foaie şi se unesc marginile presând cu dinţii unei furculiţe. Se unge cu gălbenuş şi se coace 30-40 de minute la foc mediu.
Cu carne de porc
Ingrediente: aluat – 500 g făină, 250 g margarină, 150 g smântână, un ou, o lingură de oţet, un vârf de cuţit de sare; umplutură – 350-400 g carne tocată de porc, o ceapă mijlocie, 3 linguri de ulei, două ouă, o lingură de smântână grasă, sare, piper.
Preparare: margarina (la temperatura camerei) se amestecă bine cu oul. Se adaugă smântâna, oţetul, sarea şi făina şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Se pune în frigider pentru o oră.
Ceapa se rade sau se toacă mărunt, se căleşte un minut în ulei, apoi se adaugă carnea, un pic de sare şi de piper şi se prăjeşte înăbuşit cu capac, la foc mic, circa o jumătate de oră. Se ia de pe foc şi, după ce s-a răcit, se adaugă un ou şi smântâna şi se amestecă bine.
Se împarte aluatul în două, se întinde o foaie în tava sau cratiţa aleasă, se pune amestecul de carne tocată, se aşază deasupra a doua foaie şi se presează puţin cu mâna, iar pe margine, cu furculiţa. Se înţeapă cu o furculiţă şi se unge cu un ou bătut. Se bagă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte bine.
Cu brânză şi spanac
Ingrediente: aluat – un ou, 500 g făină, 220 ml apă, 100 g unt, o linguriţă de sare; umplutură – 400 g spanac congelat, un morcov, o ceapă, 200 g brânză (telemea de vacă sau de oaie), 100 g caşcaval, o legătură de mărar, 100 ml de smântână, sare, piper, 3 ouă; pentru uns – un gălbenuş, 3 linguri de lapte.
Preparare: se scoate untul din frigider cu cel puţin o oră înainte, ca să se înmoaie. Se pune apoi într-un castron şi se frământă cu făina până devine sfărâmicios. Se adaugă praful de sare, oul bătut puţin, apoi apa (treptat).
Aluatul se frământă până nu mai este lipicios şi se încorporează bine toate elementele lichide. Se bagă la frigider acoperit cu o folie de plastic până se pregăteşte umplutura, care se face astfel: spanacul bine dezgheţat şi scurs se amestecă într-un castron cu ceapa tocată mărunt, morcovul dat pe răzătoarea mică, brânza şi caşcavalul rase, smântâna, mărarul tocat, ouăle bătute, plus sare şi piper după gust.
Se scoate aluatul din frigider şi se împarte în două. Se întinde prima foaie într- o tavă unsă cu ulei. Se pune umplutura, apoi a doua foaie. Se unge plăcinta cu gălbenuşul bătut cu lapte şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumeneşte.
Cu ceapă şi cartofi
Ingrediente: aluat – 450 g făină, 15 g drojdie, 250 ml apă călduţă, o linguriţă de sare, ulei; umplutură – 1 kg cartofi, 1 kg ceapă, o lingură de boia, sare, piper, 2-3 linguri de ulei, apă.
Preparare: se dizolvă drojdia în puţină apă şi se amestecă uşor. Într-un castron se cerne făina şi se adaugă sarea, apoi, în mijloc se toarnă drojdia dizolvată şi restul de apă caldă. Se amestecă iniţial cu o lingură, apoi cu degetele, până se formează o cocă moale şi elastică.
Se unge cu puţin ulei, se acoperă cu o folie şi lasă să crească 60 de minute într-un loc cald. După ce a crescut, se împarte în două. Între timp, se curăţă şi se taie ceapa şi cartofii şi se pun la călit în puţin ulei.
Se toarnă apoi apă cât să le acopere, se adaugă sare şi piper şi se acoperă cu un capac, ca să fiarbă la foc domol. Dacă scade prea mult şi legumele nu s-au pătruns, se completează cu apă. Spre final, se presară boia (dulce sau iute, după gust).
Se întinde prima foaie de aluat, se pune peste ea amestecul de legume, se nivelează şi se acoperă cu a doua foaie. Se rulează marginile spre interior, pentru a nu se desface la copt, şi se bagă în cuptorul încins 45-50 de minute. Se taie după ce s-a răcit.
Cu brânză şi praz
Ingrediente: un pachet de foitaj, 3-4 fire de praz, 400 g brânză (frământată + feta), 3 ouă, 100 g smântână, sare, piper, câteva linguri de ulei, un gălbenuş pentru uns.
Preparare: prazul se spală şi se taie rondele până la partea verde. Se căleşte în ulei şi se adaugă sare şi piper după gust. Se bat ouăle, apoi se adaugă brânza sfărâmată şi smântâna, urmate de prazul călit.
Într-o tavă unsă cu puţin ulei se aşază o foaie de aluat, peste ea se pune compoziţia de brânză şi praz şi se acoperă cu cealaltă foaie. Se unge cu gălbenuşul băut şi se bagă plăcinta la cuptor până se rumeneşte bine.