Unele dintre plajele din România sunt renumite datorită serviciilor și atracțiilor oferite turiștilor, peisajelor superbe, nisipului fin și calității apei mării.

Plaja Vega Vintage din Mamaia

Spre comparație cu alte țări cu tradiție în turism, unde există sute de astfel de plaje, țara noastră a rămas mult în urmă când vine vorba despre plaje cu asemenea calități marcate cu „Blue Flag” (n.n. – Steagul Albastru).

Mulți dintre români au auzit despre aceste plaje, însă unii nu știu ce sunt și câte există la ora actuală în România, motiv pentru care în cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre acest tip de plaje.

Ce este Blue Flag?

Programul „Blue Flag” a fost iniţiat de Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE) în anul 1987, care a fost Anul European al Mediului Înconjurător.

Plaja Poniente din Benidorm (Spania) cu steagul care indică o plajă albastră europeană de o calitate mai bună

Inițial, scopul acestui program a fost acela de conștiezare a mediului înconjurător. În timp, s-a ajuns ca plajele şi porturile de agrement să fie premiate pentru calitatea lor, dar și pentru impulsionarea autorităţilor publice locale şi a celor din sectorul privat de a lua măsuri în vederea îmbunătăţirii zonei de coastă.

Blue Flag sau Steagul Albastru este considerat un adevărat simbol al protecţiei mediului înconjurător la cele mai înalte standarde.

De aceea, plajele şi sporturile de agrement care dețin această distincţie sunt şi cele mai căutate de turiştii din întreaga lume.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a primi Blue Flag?

Blue Flag este una dintre cele mai cunoscute etichete ecologice voluntare din lume la ora actuală. Aceasta se acordă întinderilor de nisip de la malul mării sau al oceanului, porturilor de agrement, precum şi operatorilor de turism durabil.

Pentru a primi Blue Flag, plajele trebuie să îndeplinească nu mai puțin de 32 de criterii. Acestea trebuie să asigure în primul rând nisip fin și apă curată și de calitate.

De asemenea, administratorii de plajă sunt obligați să asigure o serie de servicii, echipamente și personal de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și practici ecologice.

Cu alte cuvinte, doar plajele foarte bine organizate pot primi acest calificativ.

Câte plaje Blue Flag există în lume?

În momentul de față, există 5.042 de plaje Blue Flag în 48 de țări printre care și România. Și în sezonul turistic 2022, lider absolut la acest capitol rămâne Spania, cu 621 de plaje – nou record – și 103 porturi de agrement.

Pe locurile următoare se situează Grecia – 581 de plaje și 15 porturi, Turcia – 531 de plaje și 24 de porturi, Franța – 419 plaje și 117 porturi, Italia – 427 de plaje și 82 de porturi, Portugalia – 393 de plaje și 18 porturi, Olanda – 59 de plaje și 130 de porturi, Danemarca – 169 de plaje și 15 porturi, Germania – 45 de plaje și 92 de porturi și Mexic – 70 de plaje și două porturi.

Câte plaje Blue Flag există în România?

Litoralul românesc al Mării Negre se întinde pe o lungime de 245 de kilometri, de la granița cu Ucraina, în nord, și până la granița cu Bulgaria, în sud.

Plaja Phoenicia Blue View din Olimp

De-a lungul litoralului autohton există 15 stațiuni, cele mai multe dintre acestea în județul Constanța, și 440 de sectoare de plajă. Din păcate, doar șase dintre acestea au primit eticheta Blue Flag.

Plajele care se laudă cu această distincţie sunt „Vega Vintage” din Mamaia, „Marina Regia” și „Phoenicia”, ambele din Năvodari, „Boutique Citadel” și „Azur”, ambele din Eforie Nord, şi „Phoenicia Blue View” din Olimp. Aceasta din urmă este ultima plajă românească ce a primit Steagul Albastru.

Prin asigurarea continuităţii acestui program voluntar, țara noastră este vizibilă şi prezentă în fiecare an pe harta mondială Blue Flag, crescând potenţialul turistic al zonelor premiate şi generând în acest fel un impact pozitiv din punct de vedere economic.

Vezi şi din ce plaje și localități este alcătuit litoralul românesc și ce obiective turistice poți vedea!

 
 

Urmărește-ne pe Google News