Autorităţile spun că au luat aceste măsuri pentru a conserva mediul natural.
Patru plaje din Baunei, un mic sat din estul Sardiniei, sunt vizate de aceste restricţii. „Nu ne mai putem permite să avem mii de persoane care fac plajă zilnic, toate înghesuite într-un singur loc ca în trecut, este nesustenabil”, spune Stefano Monni, primarul din Baunei, pentru CNN.
Plajele Cala dei Gabbiani și Cala Biriala au acum un plafon zilnic de 300 de vizitatori, în timp ce plaja Cala Goloritze are o limită de 250 de vizitatori pe zi, iar plaja Cala Mariolu, cea mai mare dintre plaje, are o limită zilnică de 700 de persoane. „Trebuie stabilite limite, altfel totul se prăbușește”, adaugă primarul Monni.
Zona de coastă din Baunei primește aproximativ 300.000 de turiști în fiecare vară.
Baunei nu este singura destinaţie de vacanță din Sardinia care încearcă să mențină un număr redus de turiști pe plaje.
Prosoapele de plajă, interzise
Stintino, un sat de pescari de pe coasta de nord, adoptă măsuri stricte pentru a-și proteja cel mai uimitor bun – plaja de corali La Pelosa, de unde poate fi admirată Isola Piana.
„Am limitat numărul de turiști pe La Pelosa la 1.500 pe zi, pentru un bilet de 3,50 euro, rezervările și plățile se pot face pe un site autorizat”, spune primarul din Stintino, Rita Limbania Vallebella.
Câinii, fumatul și furtul de nisip sunt toate interzise pe această plajă, la fel ca și folosirea prosoapelor de plajă, amenzile începând de la 100 de euro.
În Sicilia, insula Lampedusa a impus restricții turistice într-un loc popular.
Cu apele sale limpezi și albastre, plaja Isola dei Conigli a fost numită în repetate rânduri de către călători una dintre cele mai frumoase plaje din lume, așa că nu este de mirare că mulți oameni vin aici în fiecare an.
Consilierul local Totò Martello spune că numărul turiştilor a fost limitat la 700 pe zi: „350 de persoane dimineața și alte 350 după-amiaza”. Potrivit consilierului local, rezervările se fac online prin intermediul unui site local autorizat.
„Vara poate fi dificilă. Sunt aproximativ 6.700 de rezidenți, dar în timpul vacanțelor aterizează aici peste 200.000 de turiști. Devine insuportabil pentru mediul înconjurător și imposibil de trăit pentru toată lumea”, spune Filippo Mannino, primarul din Lampedusa.