Planeta Saturn împreună cu Jupiter, Uranus și Neptun este clasificat ca un gigant compus din gaze. Aceste planete sunt numite corpuri joviane, care înseamnă “planete asemănătoare cu Jupiter”. Denumirea planetei este după zeul roman Saturnus, care provine de la denumirea zilei de Sâmbătă. Simbolul planetei este coasa zeului Kronos, Unicode: ♄.
Descoperă și care sunt Mările și Oceanele lumii?
Cuprins:
Caracteristici fizice
Datorită combinației dintre densitatea mică, starea fluidă și rotația rapidă, planeta este un seroid aplatizat, bombat la ecuator și turtit la poli. Și celelalte planete sunt turtite, dar într-o măsură mai mică.
Din sistemul solar, Saturn este este singura planetă mai puțin densă ca apă, densitatea specifică obișnuită a planetei este de 0,69 g/cm cub, datorită atmosferei gazoase. Planeta Saturn cântărește cât 95 de Pământuri, comparativ cu Jupiter, care are masa de 318 ori mai mare decât planeta Pământ.
Structura internă a planetei Saturn
Deși nu se cunosc informații clare despre structura internă a planetei, se crede că interiorul lui Saturn este asemănător cu cel al lui Jupiter. Are un nucleu mic de rocă și este înconjurat de hidrogen și heliu, iar miezul este asemănător în compoziție cu cel al Pământului, dar mai dens.
Deasupra miezului se regăsește un strat gros de hidrogen metalic, urmat de un strat de hidrogen lichid și heliu. Aici se regăsesc și urme de gheață
Rotirea propriei axe se produce cu o mare viteză, în 10 ore și 14 minute la ecuator și în 10 ore și 39 de minute în regiunile polare. Inelele planetei Saturn datează de mult mai mult timp decât s-a spus până acum de către cercetători și ar putea rezista o perioadă nelimitată de timp.
Deși în apartenență inelele planetei par că sunt niște formațiuni tinere, în realitate ele ar putea fi la fel de bătrâne ca sistemul solar. Planeta Saturn are 82 de sateliți naturali, 53 dintre ei care au un nume formal.
Descoperă și ce caracteristici are planeta Marte
Datele generale despre planeta Saturn
- Distanța medie față de Soare – 1,43 miliarde km;
- Diametru – 120 536 km;
- Perioada de rotație – 10,66 ore;
- Perioada de rezoluție (lungimea unui an) – 29, 46 ani tereștri;
- Temperatura la suprafața norilor – 140 grade Celsius
- Saturn se observă cu ochiul liber 10 luni pe an, arată ca o stea și trece printr-o constelație zodiacală la fiecare 2,5 ani.
Curiozități despre planeta Saturn
- Distanța dintre Saturn și Soare este de 1,426 milioane km.
- Sonda spațială Cassini care a fost lansată în anul 1997 și a ajuns în apropierea lui Saturn în 2004, a demonstrat faptul că particulele care formează inelele lui Saturn au o vechime de 3 miliarde de ani.
- Planeta Saturn a fost observată pentru prima dată la telescop în anul 1610 de către Galileo Galilei.
- Cel mai mare satelit al planetei este Titan. Acesta este mai mare decât planeta Mercur și al doilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, după Ganymede, satelitul lui Jupiter.
- Temperatura medie pe Saturn este de -212 grade Celsius.
- O zi pe Saturn durează 10,7 ore și un an 29,4 ani pământești.
- O rotație completă în jurul Soarelui înseamnă 10,759 de zile pământene, iar o rotație completă în jurul propriei axe înseamnă 10 ore și 40 de minute.
- Asirienii sunt, se pare, primii care au observat planeta Saturn, în anul 700 î. E.n.
- Unul dintre sateliții naturali, Enceladus, este acoperit de gheață pură și este unul dintre cele mai strălucitoare obiecte din sistemul solar, deoarece gheața reflectă orice rază de lumină.
- Culoarea galben aurie a planetei, așa cum se vede din exterior, se datorează norilor de amoniac înghețat care se află în partea superioară a atmosferei.
Sursă foto: Shutterstock.com
- Care sunt fazele Lunii in 2021