În timp ce majoritatea surselor spun că anumite plante pot respinge țânțarii, există și alte modalități prin care poți folosi plantele pentru a ține la distanță aceste insecte. 

Poți folosi extracte din aceste plante sau uleiuri esențiale din ele pentru a ține la distanță țânțarii. 

Iată câteva plante care alungă țânțarii

Lavandă

Ai observat vreodată că insectelor sau chiar animalelor nu le place lavanda? 

Asta se datorează parfumului minunat al plantei, care provine din uleiurile sale esențiale care se găsesc pe frunzele plantei. 

Această plantă este foarte dură și rezistentă la secetă, iar odată plantată, are nevoie doar de soare și drenaj bun. Și, deși poate suporta multe clime, se dezvoltă în zone mai calde.

Gălbenele

Gălbenele, o floare anuală ușor de cultivat, emite un miros care descurajează țânțarii. 

Crește gălbenele în ghiveci și pune-le în apropierea curții sau a intrării în casă pentru a nu lăsa țânțarii să intre. 

Nu numai că pot ține la distanță țânțarii, dar descurajează și afidele, tripii, muștele albe, gândacii de fasole, gândacii de dovleac și viermii de roșii.

Iarbă de lămâie

Cunoscută pentru mirosul său distinct, iarba de lămâie este cel mai frecvent utilizat ingredient natural în repelenții de țânțari. 

Și vestea bună este că planta vie este cea mai eficientă în respingerea dăunătorilor. Această plantă se întreține ușor, se descurcă cel mai bine în jardiniere mari, deoarece nu poate rezista înghețului, dar în climă mai caldă, poate fi plantată direct într-o zonă însorită în sol.

Cătușnică

Cătușnica poate fi găsită înflorită aproape oriunde. Este din familia mentei și crește abundent atât ca plantă comercială, cât și ca buruiană. 

Este foarte ușor de îngrijit și chiar poate începe să invadeze alte zone ale grădinii tale.

Este un repelent de țânțari uimitor și potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Iowa, s-a constatat că planta este de zece ori mai eficientă decât substanța chimică utilizată la majoritatea insecticidelor.

Rozmarin

Un alt repelent de țânțari este rozmarinul. Rozmarinul este o plantă pe care mulți dintre noi o folosim în mâncare, iar mirosul lui lemnos este exact ceea ce ține țânțarii și dăunătorii de plante la distanță.

Se descurcă cel mai bine în climă caldă și uscată și prosperă în vase și ghivece, care pot fi ideale pentru zonele cu ierni dure. 

Busuioc

Busuiocul este o altă plantă care poate fi folosită ca un agent de respingere a dăunătorilor. 

Mirosul înțepător pe care îl degajă frunzele de busuioc este ceea ce ține dăunătorii la distanță.

Și întrucât tot felul de busuioc funcționează pentru a ține la distanță muștele și țânțarii, poți explora și găsi tipurile potrivite de busuioc pe care să le pui în grădină sau pe balcon.

 Acestei plante îi place să fie păstrată umedă, are nevoie de un drenaj bun și se bucură de mult soare. Poți planta busuioc în ghiveci sau în grădină, singur sau cu alte flori, atât timp cât ambele plante au aceleași nevoi.

Geraniu parfumat

Geraniul parfumat este o plantă populară care respinge țânțarii. Parfumul de lămâie amintește de iarba de lămâie și ține la distanță mai multe tipuri de dăunători. 

Aceste plante cresc rapid în climatul cald, însorit și uscat, dar dacă te afli într-o zonă cu climat rece, pot fi cultivate în jardiniere.

Monarda

Vrei să atragi insecte folositoare precum albinele și fluturii, în timp ce ții la distanță dăunătorii și insectele? Monarda este planta ideală.

 Pur și simplu zdrobește frunzele pentru a elibera uleiurile parfumate. În plus, vei putea să te bucurai de flori colorate, în nuanțe de roșu, roz, lavandă, alb sau violet, toată vara.

Mentă

Menta este o opțiune excelentă non-toxică pentru a ține țânțarii, muștele și chiar furnicile la distanță. Cu cât aroma este mai înțepătoare, cu atât vei avea mai puțini gândaci. 

Cultivă mentă în ghivece pe terasă, unde poate fi ușor accesată dacă vrei să o folosești în deserturi, ceaiuri și mâncare. Poți chiar să usuci frunzele și să le folosești în interiorul casei ca metodă naturală de combatere a dăunătorilor.

Pufuleți

Această floare atractivă este excelentă în jardiniere. Planta pufuleți conține cumarină, o substanță chimică ajutând la respingerea țânțarilor, dar este toxică pentru oameni și animale.

Salvie

Dacă îți place să stai în curte seara, plantează în apropiere salvie. Salvia poate fi, de asemenea, uscată și folosită pentru a face spray de casă împotriva insectelor. 

Allium

Această plantă eliberează un parfum puternic care nu e pe placul țânțarilor. Te vei bucura de florile în formă de glob, care par să plutească pe tulpini lungi și subțiri, în timp ce vei fi protejat de țânțari toată vara. 

Citește și: Cum să tai ceapa fără să plângi. Trucul care funcționează de fiecare dată

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News