►Aloe Vera, de ajutor pentru pancreas
„Aloe Vera poate fi folosită în diabetul noninsulinodependent. Reglează metabolismul glandei pancreatice. În unele cazuri poate chiar vindeca această boală după un tratament de cel puțin șase luni”, specifică dr. Ovidiu Bojor, care recomandă folosirea acestei plante sub formă de produse autorizate, conform prospectului acestora.
►Dudul, hipoglicemiant
Dudul este binecunoscut și el pentru faptul că scade glicemia din sânge. Ca urmare, este folosit ca adjuvant în formele ușoare de diabet. Frunzele se prepară sub formă de infuzie (o lingură, la o cană cu apă). Se beau două sau trei căni pe zi. Se pot consuma și fructele, ca atare.
►Scorțișoara reduce glicemia
Scorțișoara duce și ea la coborârea cantității de zahăr din sânge. O poți adăuga în cerealele de dimineață sau fierbe un bețișor în apa în care infuzezi ceai sau cafea.
►Ciumărea, în combinație cu alte plante
Are acțiune hipoglicemiantă în diabetul de tip II. Ar fi bine să fie folosită în combinație cu alte plante cu această proprietate, cum ar fi frunzele de afin, cătină, nuc, semințe de fenicul, coji de ceapă, urzică, fruct de castravete amar (Momordica charantia), sub formă de amestec de produse fitoterapeutice. Se folosește ca adjuvant, continuând tratamentul de bază. Ovăzul are şi el acţiune hipogliceminată. Mai sunt indicate ceaiurile de salvie, schinduf, anghinare, urzică și cicoare.
►Alimente recomandate
Există și alimente care te ajută să ții glicemia sub control. Printre acestea se numără: fasolea verde, vinetele, tomatele, spanacul, urzica, salata, năsturelul, varza, ceapa, usturoiul. Lămâile, merele, afinele, coacăzele negre au același efect, dar trebuie consumate în cantități limitate, numai la indicația nutriționistului.
Tinctura de ceapă este și ea recomandată. Se poate prepara lăsând la macerat, timp de 10 zile, o cantitate de ceapă egală cu cea de alcool de 900. După aceea, se ia câte o linguriță de tinctură amestecată în puțină apă de trei ori pe zi.
AFINELE, INDICATE ÎN DIABETUL DE TIP II
Tratamentul cu afine este recomandat în diabetul de tip II. Infuzia din frunze se prepară din una-două lingurițe la o cană cu apă. Se beau două trei căni pe zi. Substanțele pe care le conțin afinele au un efect bun asupra vederii, chiar și în cazul retinopatiei diabetice. S-a observat o ameliorare a simptomelor în urma consumului zilnic de fructe (în cantitate limitată) și de ceai de frunze de afin.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei