În România se găsesc sute de plante medicinale, multe dintre ele sunt moștenite de sute de ani de la geto-daci și încă reprezintă leacuri naturale pentru o serie de afecțiuni ale organismului ori pielii. Iată ce plante medicinale se găsesc la noi în țară, multe dintre ele sunt plante ocrotite de lege în România.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Plante medicinale miraculoase care se găsesc în România

Anason – Pimpinella anisum

Este planta medicinală aromatică, erbacee, care înflorește în perioada iunie – septembrie, iar fructele pot fi culese de la sfârșitul lunii august până în septembrie.

Printre proprietățile benefice ale acesteia amintim: antispasmodic, diuretic, tonic, vermifug sau galactogen (favorizează secreția de lapte). Planta medicinală anason este indicată și în astenie, migrenă, amețeală, tuse, reumatism, dureri gastrice, flatulență, spasme intestinale, dureri menstruale.

Anason - Pimpinella anisum
Anason – Pimpinella anisum

Albăstrea – Centaurea cyanus

Albăstrelele se găsesc adesea în zonele de câmpie și deal, au o durată de viață de 1-2 ani, iar perioada optimă de maturitate este în luna iulie, atunci când se folosesc în mod special florile plantei medicinale.

Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu
Recomandări
Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu

Cele mai importante proprietăți ale albăstrelelor sunt: diuretice, calmante, antiinflamatoare, astringente, emoliente și bacteriostatice. Albăstrelele se mai folosesc și în caz de conjunctivită, inflamație la nivelul ochilor ori pleoapelor.

Albăstrea - Centaurea cyanus
Albăstrea – Centaurea cyanus

Arnică – Arnica montana

Esta planta medicinală cu flori galben-aurii pe care o găsești în mai toate regiunile de munte, pe pășuni. Mai este cunoscută și sub denumirea de carul pădurilor, carul zânelor sau cujdă și se folosesc în mod exclusiv doar florile plantei.

Printre acțiunile specifice plantei medicinale se numără: acțiune antiseptică și antiinflamatoare. Are indicații terapeutice și pentru vindecarea rănilor, entorselor, contuziilor, vânătăilor, insomniilor, accidentelor vasculare și ulcerului varicos.

Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!

Plante medicinale - Arnică - Arnica montana
Plante medicinale – Arnică – Arnica montana

Brândușa de toamnă – Colchicum autumnale

Este o plantă toxică a cărui substanță toxică colchicina este folosită doar în medicină. Se utilizează doar semințele care se recoltează atunci când sunt au ajuns în deplină maturitate în luna august, iar capsulele au o culoare albă cu un început de brun spre vârf.

Brândușa de toamnă - Colchicum autumnale
Brândușa de toamnă – Colchicum autumnale

Brusture – Arctium Lappa

Cazul ce poate răsturna dosarele lui Mario Iorgulescu şi Vlad Pascu. Avocaţii lor aşteaptă decizia judecătorilor
Recomandări
Cazul ce poate răsturna dosarele lui Mario Iorgulescu şi Vlad Pascu. Avocaţii lor aşteaptă decizia judecătorilor

Este planta medicinală care se găsește adesea în regiunile de câmpie, chiar și în cele de munte și care rezistă la condiții extreme, chiar neprietenoase. Din plantă se folosește rădăcina în scopuri medicinale pentru a folosi în extracte și pulberi.

Planta medicinală Brusture are acțiune diuretică, depurativă, sudorifică, antitumorală, hepatoprotectoare, antioxidantă și antimutagenică, iar printre indicații terapeutice se numără și: vindecarea afecțiunilor pielii precume eczeme, acnee ori seboree, dar și afecțiuni renale și gută ori reumatism.

Brusture - Arctium Lappa - plante medicinale din România
Brusture – Arctium Lappa – plante medicinale din România

Cătină – Hippophae rhamnoides

Una dintre cele mai prezente plante medicinale în România. Se găsește în nisipuri, pietrișurile litorale, dar și regiunile muntoase și se întinde adesea pe tufișuri lungi. Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, dar și alte vitamine precum E, K, F și complexul B.

Cătina are efect antioxidant, emolient, depurativ, antiinflamator, cicatrizant, citoprotector, imunostimulator. Este recomandată și în acțiuni terapeutice precum răceli, viroze, pojar, afecțiuni gastroduodenale, urticarii, viroze respiratorii, ulcer gastric ori afecțiuni oculare.

Descoperă și care sunt cele mai bune rețete de cătină cu miere

Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
Recomandări
Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
Cătină - Hippophae rhamnoides - una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din România
Cătină – Hippophae rhamnoides – una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din România

Ciuboțica-cucului – Primula officinalis

O plantă medicinală răspândită prin pășuni li fânețe în zone de deal și munte. În scopuri medicinale de la ciuboțica cucului se folosesc atât florile, cât și frunzele și rădăcina.

Planta are acțiune antispastică, emolientă, diaforetică, sedativă, cicatrizantă, calmantă, sudorifică. Este recomandată în caz de: tuse, gripă, astm bronșic, cefalee, migrene, nevralgii, pneumonie, disfuncții gastrointestinale, boli cardiace ori tulburări nervoase.

Ciuboțica-cucului - Primula officinalis
Ciuboțica-cucului – Primula officinalis

Coada-calului – Equisetum arvense

Planta medicinală din România, dar care se găsește pe toată întinderea Europei și a Statelor Unite. Se poate observa adesea în zonele mlăștinoase.

Coada-calului este recomandată pentru boli renale, artrită, ulcere hemoragice, tuberculoză, combaterea celulitei, hemoragii interne ori externe, boli reumatice, detoxifiere ori obezitate. În uz externe este indicată și pentru vindecarea contuziilor, a degerăturilor, cicatrizarea rănilor, combaterea transpirației excesive a picioarelor, osteoporoza, crampele musculare și ulcerului gastro-duodenal.

Coada-calului - Equisetum arvense - plante medicinale
Coada-calului – Equisetum arvense – plante medicinale

Coada-șoricelului – Achillea millefolium

Lista cu plante medicinale din România continuă cu coada șoricelului, plantă care crește pe solurile aspre de pe pășuni ori chiar pe marginea drumului.

Are efecte benefice în caz de: enterocolite, enterite, afecțiuni digestive, colici abdominali, boli diareice, tratament al hemoroizilor. Planta este recomandată și în caz de: aciditate gastrică, spasme musculare ori calmarea durerilor.

Coada-șoricelului - Achillea millefolium
Coada-șoricelului – Achillea millefolium

Gălbenele – Calendula officinalis

Gălbenelele cresc fie cultivate fie spontan în grădini, pe zidurile caselor, în parcuri ori pe drumuri. Ele înfloresc începând cu luna mai până în septembrie, iar în scop terapeutic se folosesc florile care trebuie culese atunci când este cald și planta este deschisă, doarece emană uleiuri volatile. Se poate consuma sub formă de ceai de gălbenele.

Planta este benefică pentru calmarea durerilor menstruale, pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, pentru vindecarea înțepăturilor de insecte, a arsurilor, infecțiilor locale ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu și pentru tratarea acneei.

Plante medicinale - Gălbenele - Calendula officinalis
Plante medicinale – Gălbenele – Calendula officinalis

Crușin – Rhamnus frangula

Este planta medicinală cu proprietăți vermifuge și o acțiune relaxantă asupra musculaturii intestinale. Este recunoscută pentru efectele sale laxative și curative care provoacă în mod natural eliminarea conținutului tubului digestiv. Fructele de crușin au o acțiune antioxidantă, regenerantă și protectoare deoarece sunt bogate în vitamine, minerale și acizi grași.

Crușin - Rhamnus frangula
Crușin – Rhamnus frangula

Mușețel – Matricaria chamomilla

Una dintre cele mai populare plante medicinale răspândite în România în toate zonele de câmp, pe pajiști ori în locuri însorite pe marginea drumului sau pe terenuri sărate.

Consumul de mușetel are o mulțime de proprietăți terapeutice, printre care: acțiune antispastică, antiinflamatoare, carminativă, antialergică, antiinflamatoare, antispastică. Poate fi utilizat în cazul afecțiunilor digestive pentru bilă leneșă, balonare ori flatulență, dar și pentru a elimina toxinele din organism.

Plante medicinale din România - Mușețel - Matricaria chamomilla
Plante medicinale din România – Mușețel – Matricaria chamomilla

Păducel – Aconitum napellus

Păducel este planta care crește spontan la marginea drumurilor ori pe solurile calcaroase sub formă de tufișuri. Florile, frunzele și ramurile sunt folosite în scop medicinal pentru prepararea infuziilor, tincturilor și capsulelor.

Planta are efect: diuretic, astringent, tonic cardiac, hipotensiv, vasodilatator și este indicată în stări de insomnii, oboseală, nevroze cardiace, iritabilitate, hipertensiune arterială și angină pectorală.

Păducel - Aconitum napellus
Păducel – Aconitum napellus

Pelin – Artemisia absinthium

Se găsește adesea pe marginea drumurilor și terenuri și este folosit pentru prepararea infuziilor și tincturilor. Este un arbust cu frunze verzi cenușii acoperite de perișori albi și mătăsoși.

Planta medicinală pelin are acțiune antiparazitară, stomahică, tonic digestiv, tonic nervos și analgezic. Este indicat în cazul viermilor intestinali, pentru vindecarea ulcerațiilor și rănilor purulente, în reumatismul articular, în caz de febră, infecții sau hemoroizi.

Pelin - Artemisia absinthium
Pelin – Artemisia absinthium

Roiniță – Melissa officinalis

Roinița este planta medicinală întâlnită adesea pe arii restrânse în sud-vestul țării. Apare în luna aprilie și rezistă până la sfârșitul toamnei. Este recunoscută pentru efectele sale terapeutice asupra stomacului deoarece calmează spasmele stomacale și elimină gazele din stomac.

Roinița este benefică și pentru calmarea stărilor nervoase, mărește secreția biliară, echilibrează digestia și stimulează pofta de mâncare.

Roiniță - Melissa officinalis - plante medicinale cu proprietăți terapeutice
Roiniță – Melissa officinalis – plante medicinale cu proprietăți terapeutice

Rostopască – Chelidonium majus

Rostopasca este planta care crește în apropierea așezărilor umane, în locuri umede, dar și umbrite. Înflorește la sfârșitul primăverii, iar din plantă se folosesc tulpinile înflorite și rădăcina.

Proprietățile rostopascăi sunt: analgezice, antispastice, vasodilatatoare. De asemenea, planta are acțiune antiseptică, cicatrizantă, antibacteriană, regenerantă, antitumorală și este recomandată în cazul bolilor de piele, în cazul negilor, dar și pentru icter, constipație sau reumatism.

Rostopască - Chelidonium majus
Rostopască – Chelidonium majus

Sunătoare – Hypericum perforatum

Plantă medicinală răspândită prin grădini, pășuni ori la marginea drumurilor, pe câmpie sau în zona deluroasă. Se recoltează în lunile iunie august, se lasă la uscat într-un loc umbrit, deoarece lumina soarelui le înroșește.

Sunătoarea este recomandată în caz de: afecțiuni digestive precum gastrită, ulcer gastro-duodenal, enterocolită sau hepatită, dar și hipertensiune arterială din cauză nervoasă, atacuri de panică, stări depresive, insomnie, tulburări nervoase, irascibilitate.

Sunătoare - Hypericum perforatum - plante medicinale din România
Sunătoare – Hypericum perforatum – plante medicinale din România

Valeriană – Valeriana officinalis

Planta crește spontan pe soluri umede, în stufărișuri, păduri, la marginea apelor în zonele de munte și deal. Valeriana are acțiune antispastică și proprietăți sedative asupra sistemului nervos și cardiac.

Valeriana este indicată în caz de nevroze, insomnii, tulburări provocate de menopauză, palpitații, colici stomacale de natură nervoasă.

Valeriană - Valeriana officinalis
Valeriană – Valeriana officinalis

Anghinare – Cynara scolymus

Planta medicinală care crește pe dealuri și la margini de pădure care înflorește în lunile iunie, iulie și poate fi recoltată de 3-4 ori pe an în lunile mai și iunie.

Anghinarea are proprietăți: digestive, diuretice, antimicrobiene, antitoxice, coleretice, energizante, anticolesterolice și acțiune terapeutică în caz de: colecistită, icter, ciroză, hepatită cronică virală, anorexie, enterocolite, insuficiență biliară, hipertensiune arterială reumatism, amețeli, diabet zaharat.

Anghinare - Cynara scolymus
Anghinare – Cynara scolymus

Afin- Vaccinium myrtillus

Crește și se dezvoltă în zona de munte și este ușor de recunoscut datorită dructelor mici de culoare închisă albastru spre negru. Fructele se culeg începând cu sfârșitul lunii iunie până în luna septembrie și se recomandă prin ceai de afine pentru: infecții urinare, gură, enterocolită, tulburări circulatorii periferice, reumatism și afecțiuni dermatologice.

Afin- Vaccinium myrtillus
Afin- Vaccinium myrtillus

Alte plante medicinale care se găsesc în România

  • Aloe Vera – Aloe Vera;
  • Amăreală – Polygala;
  • Chimen – Carum Carri;
  • Cimbrișor – Thymus serpillum;
  • Ciuboțica cucului – Primula elatior;
  • Coriandru – Coriandrum sativum;
  • Crușin – Rhamnus frangula;
  • Eucalipt – Eucalyptus globulus;
  • Fenicul – Foeniculum vulgare,
  • Frasin – Fraxinus;
  • Ienupăr – Juniperus communis;
  • Hrean – Armoracia rusticana
  • Izmă – Mentha crispa;
  • Lăcrămioară – Convallaria majalis;
  • Levănțică – Lavandula angustifolia;
  • Măceș – Rosa canina;
  • Mărar – Anethum graveolens;
  • Maghiran – Origanum majorana;
  • Merișor – Pirul baccata;
  • Nalbă mare – Malva silvestris;
  • Păpădia – Taraxacum officinale;
  • Pin – Pinus;
  • Ricin – Ricinus communis;
  • Soc – Sambucus nigra;
  • Stejar – Quercus;
  • Tei – Tilia cardama;
  • Urzică – Urtica;
  • Vâsc – Viscum album;
  • Salvie – Salvia officinalis;
  • Pătlagină – Plantago major
Plante medicinale - Aloe Vera
Plante medicinale – Aloe Vera
Eucalipt - Eucalyptus globulus
Eucalipt – Eucalyptus globulus
Salvie - Salvia officinalis
Salvie – Salvia officinalis

Foloseste urmatoarele 5 minute sa vezi cateva curiozitati despre fructe!

Afla si cele mai interesante curiozitati despre plante. Știai că
există plante care luminează?

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Semnul care îți spune că urmează să fii jefuit. Cum acționează hoții și la ce trebuie să fii atent când ajungi acasă
FANATIK.RO
Semnul care îți spune că urmează să fii jefuit. Cum acționează hoții și la ce trebuie să fii atent când ajungi acasă
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Alegeri Republica Moldova, rezultate finale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate finale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Andreea Esca, schimbare șocantă de look. Reacția fanilor (FOTO)
Financiarul.ro
Andreea Esca, schimbare șocantă de look. Reacția fanilor (FOTO)
Val de aer polar peste România. Zona unde temperaturile au scăzut deja la -10 grade pe timp de noapte
Observatornews.ro
Val de aer polar peste România. Zona unde temperaturile au scăzut deja la -10 grade pe timp de noapte
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI