Plătica face parte din familia Cyprinidae, aceeași din care face parte și crapul. Ca și acesta, plătica are o carne gustoasă și este folosită adesea în rețete savuroase cu pește proaspăt.
Cuprins:
Despre plătică – unde trăiește, cum arată, ce mănâncă
Plătica, ce are denumirea știițifică de Abramis brama, este răspândită în Europa la nord de Alpi și Pirinei ca și în peninsula Balcanică, Marea Caspică, Marea Neagră și Lacul Aral.
O subspecie numită plătica de Dunăre (Abramis brama danubii) trăiește în Delta Dunării, iar subspecia „ Abramis brama orientalis” trăiește în Marea Caspică și Lacul Aral. In general plătica trăiește în apele cu un curs domol, canale sau lacuri cu depuneri de mâl pe fund. Peștii trăiesc în grupuri mici pe fundul apei în apropiere de țărmuri.
Perioada depunerii icrelor durează aproximativ 2 săptămâni și are loc în lunile aprilie și iulie. Puietul eclozează la 3 – 12 zile și se va fixa pe plantele acvatice. Puietul atinge vârsta maturității sexuale la 3 – 4 ani. Potențialul de înmulțire al plăticii este enorm în apele cu adâncime mică și hrană abundentă. Această înmulțire excesivă este frânată de peștii răpitori și cei care consumă puiet. În prezent plătica nu este o specie periclitată.
Plătica – cum o recunoști
Plătica are un corp turtit lateral cu o lungime între 30 – 50 cm, în cazuri de excepție poate atinge lungimea de 85 cm și o greutate de 7 kg. Ochii raportați la mărime sunt relativ mici.
Peștele se poate recunoaște ușor prin culoarea verzuie-cenușie plumburie a solzilor pe spate. Pe părțile laterale are o culoare mai deschisă cu sclipiri perlat-metalice. La exemplarele mai în vârstă nuanțele devin de culoarea bronzului. Solzii sunt acoperiți abundent de mucus. Inotătoarele sunt relativ lungi de culoare brun închis.
Ce mănâncă plătica
Plătica se hrănește cu larve de țânțari, viermi care trăiesc în mâl, moluște, melci ca și plancton și plante acvatice. În anii cu hrană puțină se adună în bancuri mari și ca un aspirator trec prin mâlul de pe fundul apei. Pescarii cunosc așa zisele drumuri ale plăticii unde ele se pot găsi apropape în mod regulat.
Cum se gătește plătica
Plătica este unul dintre peștii foarte gustoși, dar cu destul de multe oase. Tocmai din acest motiv, plătica este preferată de mulți prăjită bine, pentru ca oasele sale foarte subțiri să fie deja topite și crocante.
De asemenea, cu o carne puțin grăsuță, plătica este în tradiție unul din cei mai apreciați pești de copt pe tablă, pe pat de sare. Ținută două zile la sare și o zi s-o bată vântul, plătica coaptă pe tablă devine invincibilă la gust, fiin întrecută doar de scrumbia de Dunăre.
- Descoperă cei mai buni pești pentru gătit – cu mai puține oase
Rețete cu plătica
Plătică la cuptor
Ingrediente:
- 1 plătică mare,
- 3 rosii,
- 2 ardei grași,
- 4 cartofi,
- 1 legătură pătrunjel,
- 100 g măsline
- 1 ceapă,
- 500 ml vin alb sec,
- 100 ml ulei,
- foi de dafin,
- piper măcinat,
- 1l suc de roșii ,
- sare.
Mod de preparare:
Plătica se curăță, se spală, se freacă cu sare. Se pune la cuptor cu roșiile, ardeii, măslinele, ceapa, cartofii fierți ușor înainte, ulei, foi de dafin, piper și vin. Se lasă la cuptor până scade vinul la jumătate, apoi se adaugă sucul de roșii. Este gata când scade și sucul de roșii. Se servește cu mămăliguță caldă.
Plătică prăjită cu usturoi și mămăliguță
Ingrediente:
- 2-3 pești plătică
- făină, mălai, sare, boia pentru tăvălit peștele
- mălai pentru mămăligă
Mod de preparare:
Eviscerăm peștele, înlăturăm intestinele și îl curățăm de solzi. Crestăm plătica pe lățime, destul de des și adânc. Într-o farfurie amestecăm făină, mălai, un praf de sare și boia, și tăvălim bine peștele în acest amestec. Încingem tigaia cu ulei și punem peștele la prăjit numai atunci când este uleiul suficient de încins și peștele sfârâie. Pregătim o mămăligă și mâncăm peștele cu mujdei de usturoi.
Saramura de plătică
Ingrediente:
- 1 kg de plătică
- 500 g roșii coapte sau suc de roșii
- 1-2 ardei grași
- 1-2 ardei iuți
- cimbru
- 1 căpațănă mare de usturoi
- sare si piper.
Mod de preparare:
Roșiile și ardeii grași și iuți se coc pe grătar, apoi se curată de pielițe și se sfărâmă cu furculița. Se pune la fiert o oală cu apă suficientă că să acopere peștele, se adaugă sare, cimbru și amestecul de legume coapte și sfărâmate și se lasă să dea în clocot. Se acoperă oala și se lasă 15-20 de minute că să se infuzeze bine toate gusturile.
- Descoperă cele mai bune rețete de saramură de pește
Daniel9090 • 14.12.2023, 15:36
gust delicat, utilizat frecvent în bucătărie pentru preparate diverse