În doar şapte zile lucrătoare de când soliciţi cardul european de sănătate, acesta se poate odihni, liniştit, în bagajul tău pentru concediu. “Plasticul” costă 2,2 lei şi e valabil timp de şase luni, în orice ţară a UE. Totuşi, atenţie! Principalul neajuns al cardului este faptul că acesta nu acoperă decât serviciile prestate de un spital sau o instituţie medicală de stat. Mai mult, suma nu poate depăşi o anumită limită, stabilită de legislaţia ţării vizitate.

Mai sigure sunt însă asigurările medicale pentru călătorii în străinătate, susţin specialiştii. Acestea sunt valabile oriunde în afara graniţelor, având un preţ variabil, în funcţie de durata şederii. Poliţa acoperă tratamente mai scumpe, chiar şi de 50.000 de euro, în spitale private sau de stat. Faţă de card, asigurările acoperă cheltuielile aferente repatrierii bolnavului sau, în caz de deces, a trupului neînsufleţit.

Cum îl obţii

Cererea pentru obţinerea cardului se depune în original la sediul casei judeţene de asigurări de sănătate, respectiv, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. “Cererea va trebui însoţită de o copie după cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani) şi de dovadă a calităţii de asigurat pe ultimii 5 ani”, se arată pe site-ul www.cnas.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News