Ploaia
✔Te îngraşă: O echipă de cercetători de la Universitatea Aberdeen a descoperit că vremea urâtă şi ploioasă poate duce la îngrăşare. Motivul ar fi că, în aceste perioade, corpul beneficiază de o cantitate redusă de vitamina D, spre deosebire de zilele frumoase, când, datorită soarelui, această concentraţie este cu mult mai mare. “Vitamina D, odată ajunsă în sânge, oferă o bună funcţionare a unui hormon, numit leptin, care anunţă creierul că stomacul e plin. În lipsa acestei substanţe, îţi creşte pofta de mâncare”, au explicat oamenii de ştiinţă.
✔Cicatrici dureroase: Mai mulţi oameni care au suferit anumite răni, operaţii sau fracturi se plâng că cicatricile lăsate devin foarte dureroase în timpul unei zile ploioase. O posibilă explicaţie pentru acest fenomen ar fi dată de scăderea rapidă a presiunii atmosferice. Aceasta face ca ţesutul să se întindă şi să se contracte, şi cum în zona cicatricilor acesta nu e elastic, ci din contră, e rigid, porţiunea respectivă de piele nu se poate adapta la schimbarea presiunii şi produce durere.
✔Naştere prematură: Tot presiunea scăzută poate cauza complicaţii la femeile însărcinate. “Atunci când vremea e urâtă, tot mai multe femei vin la noi cu complicaţii prenatale, cum ar fi presiunea ridicată a sângelui. Acestea pot duce la o naştere prematură”, a explicat un medic britanic.
Furtună cu tunete şi fulgere
Presiunea atmosferică dinaintea unei furtuni produce deseori dureri de cap. Când presiunea scade, creierul şi celulele nervoase interacoeionează diferit, iar aceste “neînoeelegeri” dintre ele dau dureri de cap.
✔Astm: Cei care suferă de astm au observat în repetate rânduri o înrăutăoeire a afecoeiunii lor din cauza vântului din timpul furtunilor, care poartă polenul prin aer şi duce la declanşarea sau agravarea alergiilor.
Canicula
Sinucidere: vremea foarte caldă face să crească riscul de sinucidere, potrivit unui Institut de Psihiatrie. Cercetătorii acestuia au studiat 50.000 de cazuri de sinucideri din Marea Britanie, pe parcursul mai multor ani şi au observat că, odată ce temperatura exterioară a depăşit 18 grade Celsius, s-a înregistrat o creştere şi a numărului de oameni care s-au sinucis sau au încercat să-şi pună capăt zilelor.
Frigul
✔Paralizia Bell sau paralizia facială periferică: Potrivit cercetătorilor, vremea rece face să crească numărul cazurilor de paralizia Bell, a feţei, care de multe ori afectează chiar şi percepţia sunetului. Această maladie ar putea fi provocată de un virus necunoscut, favorizat de frig.
✔Atac de inimă: În jur de 20.000 de oameni mor anual în Marea Britanie din cauza infarctelor sau a atacurilor de inimă provocate de scăderile foarte mari de temperatură. Deşi nici o teorie nu poate explica acest fenomen, se crede că vremea rece provoacă o îngustare a arterelor, care încetineşte circulaţia sângelui, diminuând oxigenarea inimii. Totodată, inima lucrează mai mult.
✔Răceală şi gripă: Potrivit profesorului Ron Eccles, directorul Centrului de Răceli de la Şcoala de Ştiinţe Biologice, din cadrul Universităţii Cardiff (UK), pe timp de vreme rece, cu toţii devenim mai sensibili, pentru că răcirea căilor nazale duce la încetinirea acţiunii celulelor care luptă împotriva infecţiilor, ceea ce face ca virusurile să se “prindă” mai uşor de organism.
Umiditatea
✔Infecţii la urechi (otite): Infecţiile la urechi sau otitele externe devin foarte frecvente atunci când gradul de umiditate e foarte ridicat, pentru că umezeala este atrasă de canalul urechii, iar aceasta ajută bacteriile să se răspândească mai uşor.
✔Gută: Atacurile de gută sunt din ce în ce mai frecvente în zilele cu grad ridicat de umiditate în aer şi se pare că de vină pentru aceasta este deshidratarea organismului în aceste condiţii.
Vântul
✔Migrene: Dr. Dowson, un medic britanic, relevă că vântul poate să ducă la apariţia unor dureri de cap sâcâitoare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că hipotalamusul are o activitate mai intensă, lucru care duce la creşterea tensiunii şi apariţia durerilor de cap.
Soarele
✔Cancer: Se ştie deja că expunerea îndelungată şi fără protecţie la soare duce la apariţia cancerului de piele. Totuşi, aceeaşi acţiune are un efect de prevenire a altor tipuri de cancer. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Oslo, Norvegia, a demonstrat că expunerea la soare diminuează riscul apariţiei cancerului de colon, sân, plămâni şi prostată. Explicaţia e simplă: razele soarelui contribuie la fixarea vitaminei D, iar aceasta ajută organismul să lupte împotriva acestor tipuri de maladii.