Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta. Combaterea se face cu insecticide speciale, cf. wikipedia.

În urmă cu două săptămâni, un student a fost mușcat de ploșnițe, în camera sa de cămin de la Leu, închiriată de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

„Muşcăturile s-au umflat destul de tare. S-au înroşit. Am fost la medic, mi-a prescris antialergice, nişte pastile, şi mi-a zis sub nicio formă să nu mai stau în camera aia”, povestește studentul, pentru Digi 24.

La început, şi-a spus că nu e o problemă chiar atât de mare. A obţinut cu greu locul în cămin, pentru care plătește 160 de lei/lună, aşa că nu a lăsat nişte insecte să-i strice planurile.

„Am fost la administraţie, am anunţat. Soluţia lor a fost să vină să facă dezinsecţie cu noi în cameră. Cu alte cuvinte, voiau să ne îmbibe saltelele cu insecticide şi după aia noi să dormim în ele”, mai spune acesta.

Până la urmă, administraţia căminului a ars vechile saltele, dar le-a înlocuit cu altele, tot pline cu ploşniţe. Tânărul a căutat diverse soluţii în comerţ care să le combată, dar… degeaba.

„Ploşniţele şi gândacii sunt la ordinea zilei la noi. Pe lângă gândaci şi toate cele există şi condiţii insalubre şi la duşuri. Există mucegai, nu sunt întreţinute”, confirmă și vicepreședintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, George Bunescu.

Ploșnița de pat – boli și riscuri. Ce trebuie să știți

  1. Se găsesc peste tot în lume și se hrănesc noaptea cu sângele uman.
  2. Numărul infestărilor e în creștere.
  3. Infestarea nu are nimic de-a face cu curățenia (se pot găsi în orice moment în cele mai bune hoteluri sau în cele mai curate case).
  4. Le puteți aduce acasă aproape din orice loc infestat (de la birouri, magazine, hoteluri, săli de sport).
  5. Se pot ascunde oriunde în bagaje printre lucrurile personale.
  6. Ajunse acasă sunt extrem de controlat.
  7. Mușcăturile de ploșnită sunt inițial nedureroase (utilizează un anestezic), frecvent localizate la nivelul feței, gâtului și membrelor (neacoperite în timpul nopții). Apar ca niște umflături mici, roșii care pot avea o mușcătura în centru ce produc un prurit (mâncărime) intens.
  8. Se vindecă după tratament local în maxim 2 săptămâni,
  9. Înțepăturile sau leziunile de grataj (scărpinat) se pot suprainfecta.
  10. Reacțiile alergice necesită tratament de urgență.
  11. De ce apar ploșnițele și cum scăpăm de ele

Ploșnița de pat  – boli și riscuri. Rețineți:

  1. Sunt deosebit de adaptabile la toate mediile umane. Se presupune că ploşniţele de pat sunt originare din Asia şi că s-au răspândit în toată lumea datorită oamenilor (transportată în bagaje, haine, lenjerie, mobilier). În Europa centrală şi de est sunt doar în locuințe oamenilor şi în coteţele de păsări domestice.
  2. Sunt foarte rezistente și versatile, se înmultesc rapid și se ascund foarte bine (în orice crapături: lemn, plastic, material textil, ciment sau fier).
  3. Sunt mici (4-5 mm, dimenisiunea unui sâmbure de măr) insecte parazite, de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit dorso-ventral și miros urât caracteristic (dulce, neplăcut, de mucegai) cu aripi atrofiate (nu pot zbura).
  4. Se hrănesc cu sângele uman.
  5. Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli.

Sfaturile și observațiile au fost oferite de Tudor Ciuhodaru – Medic primar urgențe


CITEȘTE ȘI… Cea mai veche biserică din București adăpostește o icoană extrem de rară. Oamenii disperați vin să se roage la ea


Urmărește-ne pe Google News