Cuprins:
Pogăcile sau turtele coapte cu umplutură pot fi servite în orice moment al zilei. Se pregătesc rapid din doar câteva ingrediente pe care le ai cu siguranță în casă.
Pogăcele cu cașcaval
Ingrediente
- 500 gr făină;
- 250 ml lapte;
- 200 gr cașcaval tare;
- 100 gr unt;
- Un plic drojdie;
- Un ou;
- O linguriță de zahăr, o linguriță de sare.
Mod de preparare
Amestecă făina cu drojdia și un praf de sare. Bate oul și pune peste laptele, pe care îl torni puțin câte puțin peste făină, în timp ce amesteci energic ingredientele din bol.
Frământă aluatul bine până când devine omogen și nelipicios. Pune aluatul într-un bol încăpător, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l deoparte pentru 30 de minute.
Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară.
Unge cu unt moale tot aluatul, apoi presară jumătate din cașcavalul ras. Împăturește foaia de aluat în trei, iar latura din dreapta o vei suprapune până la jumătatea foii de aluat, apoi suprapui peste și latura din stânga.
Repetă împachtearea ca prima dată, apoi acoperă aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Întinde aluatul pe blatul de lucru și formează o foaie dreptunghiulară de 5-7 cm grosime. Unge tot aluatul cu gălbenușul de ou pe care l-ai amestecat cu o linguriță de lapte. Deasupra răzuiește cealaltă jumătate de cașcaval ras, apoi formează pogăcele cu cașcaval decupând câte una, pe rând, cu ajutorul unui pahar.
Dă tava cu pogăcele la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când se rumenesc la suprafață.
Pogăcele cu brânză
Ingrediente
- 500 gr făină;
- 300 gr cașcaval;
- 250 gr brânză de vaci;
- 250 gr unt topit;
- 200 gr smântână;
- 30 gr drojdie;
- Un gălbenuș de ou;
- Sare.
Mod de preparare
Amestecă drojdia cu făina și restul ingredientelor, fără cașcaval, după care amestecă bine aluatul până se omigenizează toate ingredientele. Foaia de aluat obținută, împarte-o pe blatul de lucru, presară deasupra cașcavalul ras și împăturește aluatul de la stânga la dreapta o treime, apoi de la dreapta la stângă încă o treime și partea de sus adu-o peste partea de jos, la fel și cu partea de jos împăturește-o spre partea de sus.
Aluatul obținut pune-l într-o folie alimentară și dă-l la frigider pentru 20 de minute. Ulterior, frământă-l încă o dată, apoi împăturește-l din nou.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Întinde aluatul într-o foaie de 2,3 cm grosime și pune-l într-o tavă. Amestecă gălbenușul cu puțin lapte și unge aluatul obținut.
Taie aluatul în pătrate mici, după bunul plac. Dă aluatul la cuptor pentru aproximativ 25 de minute sau până când se rumenesc.
Sărățele de casă cu brânză, cașcaval și mac
Ingrediente
- 500 gr făină;
- 350 g brânză telemea;
- 250 g unt;
- 100 gr iaurt;
- 50 ml lapte sau apă minerală:
- două linguri de untură;
- esenţă de vanilie;
- o bucăţică de drojdie;
- pentru decor – două ouă, mac, caşcaval ras.
Mod de preparare
Se amestecă bine toate ingredientele. Dacă telemeaua e sărată, aluatul nu mai necesită sare, dacă nu, se mai pune sare, după gust.
Se frământă până iese un aluat care nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă la crescut 45 de minute. Se întinde aluatul până se obţine o foaie de circa 2 mm şi se taie în diverse forme.
Se ung cu două ouă bătute şi se presară mac, apoi se bagă la cuptor până devin aurii. Cu puţin timp înainte de a fi scoase din cuptor, se presară pe ele caşcaval ras şi se mai lasă 5 minute.
Citește și: Rețete quiche de legume
Sursă foto: 123rf.com
Marica13 • 09.05.2024, 12:29
Manuela18 • 08.05.2024, 17:00
O gustare foarte satioasa, dar mai ales delicioasa !
Ati gustat aceasta reteta?