Descoperă lucruri suprinzătoare și curiozități despre popândău:

Cum arată popândăul

Popândăul, specie a cărei denumire științifică este Spermophilus citellus, face parte din familia Sciuridae, aceeași în care se regăsește și veverița. Genul Spermophilus cuprinde 38 de specii. Aceste animale se presupune că au apărut în America de Nord în perioada miocenă, la scurt timp a apărut în Asia iar în Europa este semnalat numai în perioada pleistocenă.

Are corpul lung de 19-22 cm, coada de 5,5-7,5 cm, greutatea între 230-340 g, potrivit destepti.ro. Botul scurt, cu vibrize lungi, urechile scurte și buza superioară crestată adânc. Membrele posterioare au 5 degete cu unghii lungi care ajuta la săpat și membrele anterioare doar cu cate 4 degete prevăzute cu unghii. Ochii sunt mari, distanțați între ei, permițându-i să vadă întinderile din jur, fară a scoate capul din galerie.

Cum arată popândăul

Corpul popândăului este acoperit cu blană de culoare gălbui-cenușie, cu reflexe ruginii și negre, cu aspect de pete. Pe burtă, blana are o nuanță mai deschisă, gălbuie. Pe părțile laterale ale corpului, blana este mai deschisa, gâtul și bărbia sunt albe. Coada este complet acoperită cu blana, iar la baza ei se afla trei papile care secretă un lichid cu rol în delimitarea teritoriului și în găsirea partenerului în perioadele de împerechere.

Popândăul hibernează în lunile septembrie-martie, când își astupă cu pământ intrările în galerii, iar pereții interiori îi căptușește cu iarbă și frunze. Când temperaturile sunt mai scăzute, intră în hibernare din luna august.

Ce mănâncă popândăul

Ce mănâncă popândăul

Hrana popândăului poate fi atât vegetală, cât și animală. Popândăul este un animal diurn, hemofil și își desfășoară activitatea de căutare a hranei în prima parte a zilei și după-amiaza, înainte de asfințitul soarelui. Consumă, în general, părțile verzi ale plantelor, rădăcini și semințe, dar și insecte, miriapode, melci, râme sau vertebrate mici.

Unde trăiește popândăul

Arealul de răspândire al popândăilor se întinde în Euroasia, din Austria, Asia Centrală, ajunge până în Siberia și Mongolia. În America de Nord, se află în zonele de munte, păduri, preerie, tundră și deșert, din Canada, vestul SUA și zona centrală a Mexicului. În Europa trăiesc numai două specii: popândăul european (Spermophilus citellus), și popândăul perlat (Spermophilus suslicus).

În România, popândăul are o răspândire discontinuă, lipsind din podișul Transilvaniei. Spre deosebire de alte zone ale arealului, în România nu a fost întâlnit la altitudini mari, urcând numai până la 450 m. Îl găsim în afara arcului carpatic, până la granițele țării, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Crișana, Maramureș, densitatea populației putând atinge 13-17 indivizi/ha în Bărăgan și Dobrogea.

Curiozități despre popândău

  • Popândăul trăiește în colonii, însă fiecare individ are o galerie proprie. Deși este un animal sociabil, cea mai mare parte a timpului o petrece în galeriile sale, destul de complicate, unele fiind folosite permanent, altele ocazional
  • Perioada de reproducere începe la câteva zile de la ieșirea din hibernare. În aceasta perioadă masculii au un comportament agresiv unii față de alții. Femelele nasc 2 până la 9 pui, după o perioadă de gestație de 25-28 de zile. Alăptatul durează 6 săptămâni, iar puii ating maturitatea sexuală la un an de la naștere, după perioada de hibernare.
  • Popândăul reprezintă hrana păsărilor răpitoare de zi şi de noapte, ocazional şi în hrana berzelor şi este căutat de toate mamiferele carnivore.
  • Popândăul sapă două tipuri de galerii subterane, unul pe care îl sapă tot timpul anului, în el se ascund în anotimpul cald și unul săpat pentru sezonul rece, de iarnă, unde hibernează, nasc și cresc puii. Tunelul lor este compartimentat, el are o ieșire principală și mai multe ieșiri laterale
  • Masculii apără teritoriul lor față de alți masculi, femelele nu țin cont de teritoriu, ele nu sunt gonite. Prin acest mod de viață masculii au un fel de harem, în această formă de colonie, între membri, nu se formează legături sociale strânse
  • Durata vieții masculilor este mai scurtă, ei trăiesc, din cauza luptelor pentru apărarea teritoriului, numai 6 ani, pe când femelele trăiesc cca. 11 ani.

Urmărește-ne pe Google News