Cuprins:
Un fenomen literar remarcabil al anului 2024 a fost viralizarea pe TikTok a nuvelei «Nopți albe» de F.M. Dostoievski, care a captat atenția generației Z prin teme de dragoste, singurătate și conexiune umană. Această popularitate a propulsat „Nopți albe” în topul vânzărilor de titluri clasice ale editurii Penguin în Marea Britanie, depășind volume consacrate precum „Mândrie și Prejudecată” de Jane Austen și „1984”
„De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger a fost de asemenea un favorit al BookTok-ului, ocupând prima poziție în topul Young Adult și pe Libris. Trendurile din social media au alimentat și creșterea categoriilor Carte în limba engleză (+10%) și Young Adult (+18%), reflectând interesul tinerilor pentru lectură ca formă de relaxare și autodezvoltare, dar și pentru a pune cartea în centrul conversațiilor din comunitățile online.
Trafic mai mare decât în trecut
La nivel național, traficul de pe dispozitive mobile a fost de peste trei ori mai mare decât de pe desktop, cu vârfuri în Cluj (84%), urmat de Timiș și București, cu 83%. Datele Libris arată că Brașov a înregistrat cea mai mare creștere în achiziția de carte, cu 35% mai multe volume comandate în 2024 față de 2023. O creștere similară s-a înregistrat și în Iași (+33%).
Topul județelor cu cele mai multe comenzi plasate pe Libris se menține similar ca în anii precedenți. Locuitorii din București, Brașov, Cluj, Iași și Ilfov au comandat mai multe volume decât în 2023, cu creșteri între 20 și 35%. Raportat la populația fiecărui județ, cele mai multe comenzi de carte pe cap de locuitor s-au făcut din Ilfov, București și Brașov, la polul opus aflându-se județele Harghita, Covasna și Teleorman.
Românii din străinătate au plasat anul trecut cu 10% mai multe comenzi. Cele mai active țări în achiziția de cărți sunt Germania, SUA, Franța, Belgia și Marea Britanie, cu o medie a comenzilor de 240 lei. Volumele expediate de Libris în 2024 au ajuns și la români din Coreea de Sud, Kuwait sau Taiwan.
Top 5 județe la achiziția de carte
- București – 430,321 cărți vândute (+20% față de 2023)
- Brașov – 141,448 cărți vândute (+35% față de 2023)
- Cluj – 115,071 cărți vândute (+25% față de 2023)
- Iași – 111,559 cărți vândute (+33% față de 2023)
- Ilfov – 106,818 cărți vândute (+25% față de 2023)
Ce au citit românii în 2024
Datele Libris arată că cele mai citite volume, numărul de cărți comandate, traficul de pe dispozitive mobile și date despre comenzile celor mai fideli cititori din fiecare județ pot fi consultate pe harta interactivă creată de Libris, disponibilă pe România în cărți citite, Ediția 2024.
Top 10 cele mai vândute cărți
- Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery
- Nervul vag. Adio stres, inflamații, tulburări digestive și probleme imunitare – Yann Rougier, Marie Borrel
- Ține-ți copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate
- Cât timp înfloresc lămâii – Zoulfa Katouh
- Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor – Jacques Martel
- Revoluția glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ți schimbe viața – Jessie Inchauspe
- Omul în căutarea sensului vieții – Viktor E. Frankl
- Puterea extraordinară a subconștientului tău – Joseph Murphy
- Hoțul de cărți – Markus Zusak
- Curajul de a nu fi pe placul celorlalți – Fumitake Koga, Ichiro Kishimi
Top 10 cei mai vânduți autori
- F. M. Dostoievski
- Eric-Emmanuel Schmitt
- Geronimo Stilton
- Roald Dahl
- Gabor Mate
- Lise Bourbeau
- Marc Levy
- Gabriel Garcia Marquez
- Colleen Hoover
- Ioana Chicet-Macoveiciuc