E greu să scrii în zilele noastre o carte în care personajul central să fie femeia, chiar la modul mistic, și să nu fii acuzat de (prea mult sau prea puțin) feminism. Taina echilibrului în această problemă pare pierdută undeva pe adâncul unui ocean, unde nimeni nu se mai încumetă să se scufunde.
Cu toate acestea, volumul Clarissei Pinkola Estes îndrăznește să sape prin diverse mitologii și să scoată la iveală miturile care au în centru personaje-femei, care excelează la capitolele forță, sălbăticie copleșitoare, instincte, dar și înțelepciune, adaptare, sensibilitate. E o întoarcere spre rădăcinile multor culturi și un îndemn de renaștere a acestor legende în femeile timpului actual.
Femeia Sălbatică este cea care dublează în subconștient fiecare femeie modernă, sub forma unui animal sau a unei ființe supranaturală care poate insufla putere sau poate încurca uneori lucrurile. Mereu însă magia este acolo, în folclor și amintire moștenită genetic. Toate interpretăm, pe rând, rolul ingrat al Vrăjitoarei sau pe cel și mai ingrat al Bătrânei Doamne. Fiecare personaj e înmuiat parcă în nectarul legendelor care capătă valențe adevărate. Întregul rezultat pare o înlănțuire de năluci vii și arzătoare, care se regăsesc în femeile ce trec pe lângă noi pe stradă.
Chemarea mărilor (Ali Mitgutsch, Editura Cartea Copiilor)
În condiții grafice de-a dreptul fermecătoare, volumul reprezintă o istorie a ambarcațiunilor, adresată curiozității copiilor între 6 și 12 ani.
Apa și modurile în care oamenii au făcut-o, de-a lungul timpului, navigabilă sunt principalele ”personaje” ale cărții, dar din ea nu lipsesc Ulise, pirați, vikingi, primele descoperiri geografice sau comerciale. Autorul nu a lăsat deoparte niciun tip de ambarcațiune cu pânze, submarin sau canoe, încercând să răspundă tuturor felurilor de întrebări, de la cele tehnice la cele istorice.
”Chemarea mărilor” este, dincolo de o carte educativă, o invitație la a cutreiera lumea pe calea apelor. Istoria navigației începe acum câteva zeci de mii de ani și nu se va sfârși, probabil, niciodată. Ali Mitgutsch este, mai mult decât scriitor, grafician și pictor, iar informațiile care l-au ajutat la conceperea acestui volum vesel și captivant au fost oferite de Deutsches Museum din München.