Școala
banilor bine-crescuți, volumul 1 (Cristina Andone, Editura Univers)
Proiectul inițiat de BCR și ilustrat dulce-spectaculos de Adriana Gheorghe și Sebastian Oprița are ca scop principal să-i inițieze pe copii în universul financiar, fără ca acesta să pară rece, dificil de înțeles.
Gândită ca un pod între educația financiară primară și cei mai mici dintre cititori, programul Școala de bani, din care face parte și editarea volumului prezentat aici, vrea să-i facă pe copii să-și gestioneze mai bine banii de buzunar și să conștientizeze, potrivit vârstei lor, deciziile legate de finanțele lor, așa mici cum sunt ele.
Personajele îi învață pe puștani cum să fie mai chibzuiți și mai atenți la cheltuieli: ”Nu cumpăra țac-pac ce ți se va părea țaca-paca a doua zi”.
Veverițele Chichi, Richi și Michi, bufnițele Bibina și Georgina, șoricelul Bonifaciu și ariciul Bobiță îi învață pe copii cum să se comporte cu banii lor și cum să-și facă un buget personal. Cartea îi ajută pe cei mari să le explice copiilor de ce nu pot primi întotdeauna ceea ce-și doresc sau de ce părinții lor merg la serviciu.
Acest volum neconvențional de educație financiară poate fi un semnal că și școala românească are nevoie de așa ceva în programă. Copiii înțeleg multe lucruri, dacă te obosești să le explici.
Pachinko
(Min Jin Lee, Editura Nemira)
Această saga este una neobișnuită pentru
cititorul european. Povestea unei familii coreene care pleacă din țara natală
și se luptă cu Japonia secolului XX are nuanțe impresionante care vorbesc
despre dezrădăcinare, perseverență, adaptare, iubire.
Totul începe cu Sunja, o tânără care-și
dezonorează familia rămânând însărcinată. Iubitul o abandonează, dar fata e
salvată de un alt bărbat, care se însoară cu ea și o duce în Japonia. De la
Sunja se desfășoară patru generații care au de luptat cu istoria, dar care au
ca avantaj credința și forța pe care o găsești numai în familie.
Cartea atârnă greu în geanta de plajă, dar personajele sunt atât de bine conturate și făurite încât paginile se citesc repede, în ciuda stufoșeniei lor. Sunt pagini complexe, care vorbesc însă în sprijinul păstrării identității, ca om și ca parte a unui popor despre care nu știm foarte mult. Un volum captivant, cu multe straturi care merită recunoscute.